przedwzmacniacz soldano-juz bez problemu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
painlust,juz mam go prawie na ukończeniu,tzn. jeszcze troche wykańczania obudowy i bedzie gotowe,oczywiscie w miare możliwosci chętnie zamieszcze opis na fonarze,nie mam jeszcze zdjęc,ale dzis przychodzi moja mloda z cyfrówką
,to pstryknę kilka fotek.
Mam tylko male wątpliwośći ,czy ta konstrukcja nie jest juz zbytnio oklepana,tzn ,,jakiś preamp,,+nieśmiertelna końcówka mocy na el84,żeby kolejny raz ją przedstawiać na fonarze,teraz kazdy to robi.
Ale co tam ,zawsze opis sie moze komuś przydac,różne problemy pojawiają sie u ludzi,którzy konstruują swoje zabawki
pozdrawiam
czekam z niecierpliwością na fotki twojego heada.

Mam tylko male wątpliwośći ,czy ta konstrukcja nie jest juz zbytnio oklepana,tzn ,,jakiś preamp,,+nieśmiertelna końcówka mocy na el84,żeby kolejny raz ją przedstawiać na fonarze,teraz kazdy to robi.
Ale co tam ,zawsze opis sie moze komuś przydac,różne problemy pojawiają sie u ludzi,którzy konstruują swoje zabawki

pozdrawiam
czekam z niecierpliwością na fotki twojego heada.
front247
-
- 125...249 postów
Powiadasz że atomica trzeba dopalic?
Wiesz ja niespecjalnie jestem obyty w temacie gitar ,kostek,itd.,bardziej robie coś do gitary bo jest na lampach,niż dlatego zeby se pograć,brak talentu
ale rozejrze się po schematach.
Jakiś czas temu zrobilem taki maly przester Real mcTube,tylko jeszcze go nie sprawdzalem z gitarką(nie mialem),ale z mikrofonem,rewelacja,na jednej lampce ecc83.
A dlaczego zdecydowales sie na przeróbke z combo na head?
ale ta żólta kosteczka ,to ladne cacko,jeśli sam robileś to bardzo ladne
Co do samego Atomika,to zauważylem że mając badziewną i gitare i alpharda,nie jest tragicznie,trzeba troche sie pobawić galkami,żeby uzyskać ladne brzmienie,dlatego zdecydowalem ze jednak poszukam do niego celestiona,musze to uslyszeć
pozdrawiam

Wiesz ja niespecjalnie jestem obyty w temacie gitar ,kostek,itd.,bardziej robie coś do gitary bo jest na lampach,niż dlatego zeby se pograć,brak talentu

ale rozejrze się po schematach.
Jakiś czas temu zrobilem taki maly przester Real mcTube,tylko jeszcze go nie sprawdzalem z gitarką(nie mialem),ale z mikrofonem,rewelacja,na jednej lampce ecc83.
A dlaczego zdecydowales sie na przeróbke z combo na head?
ale ta żólta kosteczka ,to ladne cacko,jeśli sam robileś to bardzo ladne

Co do samego Atomika,to zauważylem że mając badziewną i gitare i alpharda,nie jest tragicznie,trzeba troche sie pobawić galkami,żeby uzyskać ladne brzmienie,dlatego zdecydowalem ze jednak poszukam do niego celestiona,musze to uslyszeć

pozdrawiam
front247
Atomica nie trzeba dopalać, ale jak każdy wzmacniacz lampowy można. Akurat Atomic dopalony brzmi rewelacyjnie. Robi się z niego taki rasowy hi-gain. Mówię tu oczywiście o użyciu Ibanezowskiego TS9/TS808/TS7 czy bossowskiego SD1 jako boostera, a nie overdrive'a. Bardzo wielu gitarzystów dopala wzmacniacze lampowe szczególnie te o mniejszych przesterach jak JCM800 czy Plexi i używają do tego konstrukcji tranzystorowych. Dlaczego nie lampowych? Bo wygodniejsze w użyciu. Wyobraź sobie że prawdopodobnie jakby w Atomiku pierwszy stopień triodowy zastąpić układem scalonym o takim samym wzmocnieniu mógłbyś nie zauważyć jako laik zasadniczej różnicy w brzmieniu bo przester powstaje gdy przesterowujesz kolejne stopnie preampu. Booster powoduje, że przesterowujesz także pierwszy stopień triodowy. Ja także mam koncepcję lampowego przesteru, ale będę musiał to przemyśleć jeszcze dogłębnie. Co do przebudowy comba na head to powód jest jak najbardziej komercyjny. Już dwukrotnie próbowałem się pozbyć tego comba poprzez allegro i za każdym razem miałem dużą ilość zapytań o heada. Comba nikt nie chciał, szczególnie z takim głośnikiem. [/code]
-
- 125...249 postów
rozumiem
a wyjaśnij mi jeszcze painlust,róznice między boosterem a overdrive,tzn z punktu widzenia kostek gitarowych,gdzie je się wpina,na wejscie preampu czy w pętle przed końcówką mocy?
Po tym co napisaleś o sprzedaży comba,to juz rozumiem,jak ważny(przynajmniej dla rassowego gitarzysty),jest dobrej klasy glośnik.
pozdrawiam
a wyjaśnij mi jeszcze painlust,róznice między boosterem a overdrive,tzn z punktu widzenia kostek gitarowych,gdzie je się wpina,na wejscie preampu czy w pętle przed końcówką mocy?

Po tym co napisaleś o sprzedaży comba,to juz rozumiem,jak ważny(przynajmniej dla rassowego gitarzysty),jest dobrej klasy glośnik.
pozdrawiam
front247
-
- 500...624 posty
Tak jak napisał Urban Turban wszystkiego rodzaju przestery czy boostery włącza się przed przedwzmacniacz. W pętle wpina się tylko modulatory (chorusy, flangery, reverby, delaye itp). Różnica między boosterem a overdrive jest zasadnicza - booster tylko wzmacnia sygnał. Jeśli w overdrive ustawisz gałę Drive na min a Level na max to masz booster.[/list]front247 pisze:rozumiem
a wyjaśnij mi jeszcze painlust,róznice między boosterem a overdrive,tzn z punktu widzenia kostek gitarowych,gdzie je się wpina,na wejscie preampu czy w pętle przed końcówką mocy?![]()
pozdrawiam