EF184
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: EF184
Czołem.
Nie powinno się zamieniać tych dwóch typów lamp, gdyż jedna jest pentodą zwykłą (EF184), a druga regulacyjną (EF183, tzw. selektoda). Pentoda jest używana we wzmacniaczach o stałym wzmocnieniu, a selektoda we wzmacniaczach o wzmocnieniu regulowanym (np. w stopniach objętych pętlą ARW).
Są jednak miejsca, w których jakoś tam można te lampy zamienić i układ będzie działał, choć nie do końca zgodnie z założeniami ustalonymi przez konstruktorów sprzętu.
Pozdrawiam
Romek
Nie powinno się zamieniać tych dwóch typów lamp, gdyż jedna jest pentodą zwykłą (EF184), a druga regulacyjną (EF183, tzw. selektoda). Pentoda jest używana we wzmacniaczach o stałym wzmocnieniu, a selektoda we wzmacniaczach o wzmocnieniu regulowanym (np. w stopniach objętych pętlą ARW).
Są jednak miejsca, w których jakoś tam można te lampy zamienić i układ będzie działał, choć nie do końca zgodnie z założeniami ustalonymi przez konstruktorów sprzętu.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 6250...9374 posty
Ot...Jak kiedyś wspomniałem mój pierwszy wzmacniacz, oczywiście mono ok. AD1968, był na lampach EF80 i EL84, wzmianka o EF 184 (kiedyś z rozpędu nabyłem trochę, EF183 jeszcze większa wpadka...) pchnęła mnie, aby popatrzeć konkretniej na jej parametry (miałem często w ręku naprawiając lampowe TV, w kilkuletnich odbiornikach jej wymiana, trzeci stopień wzmacniacza pcz 38MHz, na nową powodowała często dramatyczną poprawę kontrastu), EF80 ma ok. dwa razy mniejsze Sa niż EF184 a 6P1P zaś ok. dwa razy mniejsze Sa od EL84, aż się prosi o pożenienie ich w najtańszym chyba, cena lamp, na dziś wzmacniaczu dla początkujących miłośników lampowego brzmienia.
Należy również nadmienić, że istotną różnicą między EF184 a EF183 jest typowe dla tych lamp napięcie siatki ekranującej. Dla EF183 jest nawet 2 razy niższe od tego dla EF184 przy tych samych prądach anodowych i napięciach polaryzacji siatki sterującej. Mówiąc wprost, EF183 jest bardziej niskonapięciowa (zerowa charakterystyka anodowa osiąga kilkanaście mA przy Us2 rzędu 40 V). Wsadzenie EF183 w miejsce EF184 może zatem skutkować przeciążeniem tej pierwszej, za sprawą zbyt wysokiego Us2.