Witam,
Posiadam transformator wyjściowy dedykowany do 2xEL34 wg rys. jak w załączeniu. Producent określa jego parametry jako Raa=3,4k ohma z odczepami UL w odległości 43% od zasilania, P=30W, zakres przenoszonego pasma f=35Hz-20kHz. Przekładnia transformatora przy obciążeniu dla 4ohm wynosi 29,15. Mogę podłączyć do tych zacisków głośniki 8ohm? Wg mojego rozumowania przekładania trafa jest stała więc zmieni się Raa widziane dla lamp 2xEL34 na 6,8k ohma.
Czy mogę transformator wykorzystać do konfiguracji z typowym układem w klasie AB układ przeciwsobny wg noty katalogowej tj. Uzas.=430V, Raa=6,6k ohma, z osobnymi rezystorami siatki drugiej Rs2=1k ohma połączonymi z odczepami 43% i osobnymi rezystorami katodowymi 2x 470k ohma (tzw. układ Williamsona na 2xEL34)?
Czy takie obciążenie 2xEL34 tj. Raa=6,8k ohma jest dopuszczalne? nie wprowadzi zniekształceń z minimalnym niedopasowaniem?
Czy odległość 43% widziana dla siatek drugich nie ulegnie zmianie widzianych przez lampę (43% było dla Raa=3,4k, a co w przypadku Raa=6,8k)?
Jeżeli zmieni się Raa (w tym przypadku zwiększy- lampy 2xEL34 będą widziały Raa=6,8k) to nie spadnie w tym przypadku moc trafa o połowę?
Czy nie zmieni się zakres przenoszonego pasma częstotliwości w stosunku do zmiany Raa?
Z góry dziękuje za pomoc
Zmiana obciążenia dla 2xEL34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Zmiana obciążenia dla 2xEL34
Zgadza się.tompas21 pisze: ↑sob, 1 czerwca 2024, 17:26 Witam,
Posiadam transformator wyjściowy dedykowany do 2xEL34 wg rys. jak w załączeniu. Producent określa jego parametry jako Raa=3,4k ohma z odczepami UL w odległości 43% od zasilania, P=30W, zakres przenoszonego pasma f=35Hz-20kHz. Przekładnia transformatora przy obciążeniu dla 4ohm wynosi 29,15. Mogę podłączyć do tych zacisków głośniki 8ohm? Wg mojego rozumowania przekładania trafa jest stała więc zmieni się Raa widziane dla lamp 2xEL34 na 6,8k ohma.
Tak mała różnica nie ma większego znaczenia, impedancja zespołów głośnikowych zmienia się zależnie od częstotliwości w dużo większym zakresie.tompas21 pisze: ↑sob, 1 czerwca 2024, 17:26 Czy mogę transformator wykorzystać do konfiguracji z typowym układem w klasie AB układ przeciwsobny wg noty katalogowej tj. Uzas.=430V, Raa=6,6k ohma, z osobnymi rezystorami siatki drugiej Rs2=1k ohma połączonymi z odczepami 43% i osobnymi rezystorami katodowymi 2x 470k ohma (tzw. układ Williamsona na 2xEL34)?
Czy takie obciążenie 2xEL34 tj. Raa=6,8k ohma jest dopuszczalne? nie wprowadzi zniekształceń z minimalnym niedopasowaniem?
Nie ulegnie zmianie, to jest 43% zwojów jednej połowy uzwojenia pierwotnego, więc nie ma znaczenia jakie jest obciążenie.
Nie, nie spadnie.
Zmieni się, pasmo przesunie się w kierunku wyższych częstotliwości, to znaczy wzrośnie zarówno dolna jak i górna częstotliwość graniczna.
Nie ma sprawy

-
- 125...249 postów
Dziękuje, za odpowiedź, ale mam jeszcze jedno
ja już drążę temat.
O ile przesunie się pasmo przenoszenia (wzrośnie fd i fg)? Przy zmianie Raa - zwiększeniu o połowę wzrośnie indukcyjność uzwojenia trafa? rezystancja wewnętrzna lampy wzrośnie przy zmianie - wzroście impedancji obciążenia? i na podstawie tego obliczyć częstotliwości graniczne?

O ile przesunie się pasmo przenoszenia (wzrośnie fd i fg)? Przy zmianie Raa - zwiększeniu o połowę wzrośnie indukcyjność uzwojenia trafa? rezystancja wewnętrzna lampy wzrośnie przy zmianie - wzroście impedancji obciążenia? i na podstawie tego obliczyć częstotliwości graniczne?
Małosygnałowe częstotliwości graniczne przy dwukrotnej zmianie obciążenia zmienią się również dwukrotnie, przy założeniu, że parametry lamp pozostaną takie same. Oczywiście przy zmianie punktu pracy rezystancje wewnętrzne też trochę się zmienią, więc wynik nie będzie aż tak dokładny, natomiast częstotliwości graniczne całego wzmacniacza, szczególnie przy większych mocach, zależą jeszcze od paru innych czynników poza indukcyjnościami transformatora, więc dopiero na pomiarach zobaczysz ile dokładnie wyszło.
-
- 125...249 postów
Dzięki za pomoc 
Czyli do testów mogą zostać. Zrobimy pomiary i zobaczymy jak wyjdzie. Jak będzie źle wymienimy transformatory.

Czyli do testów mogą zostać. Zrobimy pomiary i zobaczymy jak wyjdzie. Jak będzie źle wymienimy transformatory.