Marvel Atom w racku - pytania konstrukcyjne
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Marvel Atom w racku - pytania konstrukcyjne
Czołem!
Wziąłem się za kończenie kilku urządzeń i przy wzmacniaczu chciałbym podpytać o kilka podstawowych rzeczy. Robię wzmacniacz dwukanałowy na podstawie schematu Marvel Atom 18W z dodaną częścią presence.
Przez pomyłkę zamówiłem TG bez ekranów, a jako że mam ekrany to chciałem je założyć. O ile z jednej strony nie ma problemu, to z drugiej przeszkadzają mi wyprowadzenia na listwach. Jeśli zrobię ekran na dystansach to będzie on spełniał swoją funkcję? Widziałem tak zamontowane ekrany na transformatorach Mercury.
Chciałbm się upewnić, czy takie ułożenie transformatorów jest odpowiednie?
Do zasilania anodowego mam jedno wspólne uzwojenie. Czy takie rozdzielenie jest poprawne? Czy może zamiast połączeń od mostka do rezystorów 1K5W dać diody?
Dodatkowo mam pytanie jakich przewodów używacie do połączeń z płytki do podstawek? Zakładam, że linka, a jaki przekrój?
Wziąłem się za kończenie kilku urządzeń i przy wzmacniaczu chciałbym podpytać o kilka podstawowych rzeczy. Robię wzmacniacz dwukanałowy na podstawie schematu Marvel Atom 18W z dodaną częścią presence.
Przez pomyłkę zamówiłem TG bez ekranów, a jako że mam ekrany to chciałem je założyć. O ile z jednej strony nie ma problemu, to z drugiej przeszkadzają mi wyprowadzenia na listwach. Jeśli zrobię ekran na dystansach to będzie on spełniał swoją funkcję? Widziałem tak zamontowane ekrany na transformatorach Mercury.
Chciałbm się upewnić, czy takie ułożenie transformatorów jest odpowiednie?
Do zasilania anodowego mam jedno wspólne uzwojenie. Czy takie rozdzielenie jest poprawne? Czy może zamiast połączeń od mostka do rezystorów 1K5W dać diody?
Dodatkowo mam pytanie jakich przewodów używacie do połączeń z płytki do podstawek? Zakładam, że linka, a jaki przekrój?
Re: Marvel Atom w racku - pytania konstrukcyjne
Jeszcze dorzucę pytanie o leda "sygnalizującego" włączone urządzenie. Podłączyć go pod zasilanie z sieci, na anodowym za bezpiecznikiem czy na żarzenie?
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Diodę LED podłącz do żarzenia. Pamiętaj tylko o dodatkowej diodzie prostowniczej jeśli żarzenie jest prądem zmiennym.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Przy LED zasilanej przez diodę będzie bardzo oczy drażnić, sęk w tym, że dioda LED to nie żarówka , będzie migać, dioda obetnie tylko połowę sinusoidy.
Daj elektrolit, 470uF starczy, temat "przerabiałem" z oświetleniem skali w Tosca 303, bez kondensatora strasznie migało, w nocy to był straszny ból głowy po tym.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Można włączyć diodę LED w obwód zasilania anodowego, co prawda nie jest on zbyt dobry, ale przynajmniej nie będzie mrugać.
Można włączyć diodę LED w obwód zasilania anodowego, co prawda nie jest on zbyt dobry, ale przynajmniej nie będzie mrugać.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1875...2499 postów
To jest bardzo dobry pomysł bo mamy od razu wskaźnik rozładowania kondensatorów w zasilaczu

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Miałem na myśli włączenie diody LED wraz z rezystorem równolegle do rezystora filtru napięcia anodowego.
Miałem na myśli włączenie diody LED wraz z rezystorem równolegle do rezystora filtru napięcia anodowego.
Ciekawostką jest to że diody LED SMD typu 2835 stosowane w oświetleniu konsumenckim świecą dośc mocno przy prądzie rzędu 1 mA, jednak mogą być wrażliwe na przepięcia.
Ratujmy stare tranzystory!
Dzięki bardzo za podpowiedzi! Już coś więcej wiem i mogę dłubać dalej 

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Montowałem diody w ten sposób bez żadnego kondensatora i nic mnie nie drażniło w oczy, żadnego migania, delikatne pulsowanie, coś jak neonówka.Szrot majster pisze: ↑ndz, 26 maja 2024, 21:28Witam!
Przy LED zasilanej przez diodę będzie bardzo oczy drażnić, sęk w tym, że dioda LED to nie żarówka , będzie migać, dioda obetnie tylko połowę sinusoidy.
Daj elektrolit, 470uF starczy, temat "przerabiałem" z oświetleniem skali w Tosca 303, bez kondensatora strasznie migało, w nocy to był straszny ból głowy po tym.
Kondensator 470uF to gruba przesada, jak już to 20x mniejszy.
Co do włączenia diody w anodowe to na szybko wrzuciłem to w kalkulator. Anodowe założyłem 300V, prąd LED 10mA, napięcie LED 1,7V (wg kalkulatora jest to standardowe napięcie dla diod czerwonych).
Rezystor wyszedł o wartości 30k. Moc na nim tracona to prawie 3W

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Po co takie kombinację?
Ja stosuję od kilkadziesiąt lat tych układów, gdzie nie ma transformatora (np glue gan) a chcę mieć informację że jest pod napięciem.
Nic się nie grzeje i nie miga.
Tłumaczenie z węgierskiego chyba jest zbędne
Ja stosuję od kilkadziesiąt lat tych układów, gdzie nie ma transformatora (np glue gan) a chcę mieć informację że jest pod napięciem.
Nic się nie grzeje i nie miga.
Tłumaczenie z węgierskiego chyba jest zbędne

Üdv
Macska
Macska
hellcat - osobiście stosuję rozwiązanie z małym mostkiem, tylko z dwoma rezystorami 47k i działa idealnie (m.in. właśnie w glue gunie)
Mógłbym prosić o odniesienie się do pozostałych wątpliwości?
Mógłbym prosić o odniesienie się do pozostałych wątpliwości?

Nie mam innych wątpliwości, po prostu układ stosowany przeze mnie działa na AC, na DC (np anodowe) nie działa (kondensator szeregowy) i wtedy trzeba używać rezystory, ale wtedy straty będą większe.
Üdv
Macska
Macska
Chodziło mi o pytania z pierwszego postu, temat leda już rozwiązany