Marcin K. pisze: ↑ndz, 24 marca 2024, 15:34
Tak tak wiem, AM działa bez pudła, FM tylko szumi i oczywiście jest reakcja na ustawienie tego PRka. Nie mam akurat częstościomierza żeby sprawdzić oscylator. Radio było dłuższy czas w piwnicy, może jakiś ceramik zdechł, trzeba ucelować, no niestety. Choć grzanie suszarką na głowicę i okolice nie przyniosło efektu. Radio reaguje na podłączenie anteny, szumi i trzeszczy. Może późnym wieczorem siądę do tego grata, z Tarabanem nigdy nie miałem tyle klopotów co z tym.
Witam!
Taraban ma głowicę UKF strojoną kondensatorem, Śnieżnik R-502 ma głowicę na warikapach.
BF195 miałem w Narewie, niestety za cholerę to nie szło powyżej 96MHz, wywaliłem, wstawiając BF241, głowica chodzi bardzo ładnie, jest znakomita czułość, lepsza niż w HGS HR-402, czyli identycznym odbiorniku z fabrycznym CCIR.
A, że zapytam:
Masz napięcie strojenia 3-30V?
Bo jak nie, to masz UL1550 do wymiany.....niestety one padały, w telewizorach zresztą też, objawy będą jak piszesz.
Za UL1550 możesz podrzucić KA33V, mogę Ci ze 3-4 sztuki w liście wysłać, bo kupiłem ich dużo w "hurcie" od Gembary, ja tego "nie przejem" do końca życia.
TAA550 to jest to samo, zobacz czy jest napięcie na UL1550, ma być 33V, jak nie ma, to "trafiony-zatopiony", zobacz też czy nie masz zwarcia na linii napięcia warikapowego(może masz zwarty elektrolit gdzieś?)