Dzięki, widziałem to ogłoszenie. Aczkolwiek trafka trochę za małej mocy, z PL504 będzie z 25W, Raa też chyba za wysokie, by z wcześniejszych ustaleń było 2,7k. No i pod gitarę. Cena kusi, ale chyba nie bardzo się nadadzą niestety
cirrostrato pisze: ↑śr, 22 maja 2024, 13:06
Tematu sam nie ogarnę ale ciekawe jaki był by koszt wykonania (minimalizując koszt bez opisu na PCB) 50sztuk w Chinach.
Ja tylko pokazałem to co mam na dysku, rozmiar PCB można by określić w przybliżeniu po rozmiarze podstawek, płytka jest prosta i przejrzysta dlatego kiedyś zapisałem obrazek. Właśnie takich, i podobnych na popularnych i tanich jeszcze lampach, płytek drukowanych spodziewał bym się w sklepie AVT.
cirrostrato pisze: ↑śr, 22 maja 2024, 13:38
Ja tylko pokazałem to co mam na dysku, rozmiar PCB można by określić w przybliżeniu po rozmiarze podstawek, płytka jest prosta i przejrzysta dlatego kiedyś zapisałem obrazek. Właśnie takich, i podobnych na popularnych i tanich jeszcze lampach, płytek drukowanych spodziewał bym się w sklepie AVT.
W takim razie określ, to sprawdzę ile by kosztowała.
Poniżej każdy może sobie oszacować podając wymiary: https://jlcpcb.com/
Układ z powodzeniem można upchać na płytce 10x10cm nawet z tym niepotrzebnym kondensatorem sprzegajacym pierwsze stopnie.
Opisy nie wpływają na cenę.
Do rozmiaru 10x10 za 50szt wychodzi jakieś 73-75$
Chińczyk wykona na podstawie rysunku PCB czy też trzeba (nie ja) narysować w jakimś programie? ,,Moja'' płytka podoba mi się dlatego, że nie ma tam nic nadmiarowego.
Ciekawe czy jest różnica w laminacie użytym do produkcji takich płytek w zagranicznej fabryce w porównaniu do najczęściej spotykanego laminatu FR-4, który jest dostępny w polskich sklepach.
cirrostrato pisze: ↑śr, 22 maja 2024, 15:32
Chińczyk wykona na podstawie rysunku PCB czy też trzeba (nie ja) narysować w jakimś programie? ,,Moja'' płytka podoba mi się dlatego, że nie ma tam nic nadmiarowego.
Musisz mieć pliki produkcyjne w formacie gerber. To powszechnie przyjęty standard, właściwie każdy program do projektowania PCB pozwala taki wygenerować. Być może ktoś zrobił program, który potrafi to zrobić z obrazka, ale nie interesowałem się tym. KiCAD pozwala "podłożyć pod spód" dowolny obraz, więc można sobie nawet narysować ścieżki po śladzie pierwowzoru.
Ciekawe czy jest różnica w laminacie użytym do produkcji takich płytek w zagranicznej fabryce w porównaniu do najczęściej spotykanego laminatu FR-4, który jest dostępny w polskich sklepach.
Nie ma, FR-4 to standard w zasadzie wszędzie, nie tylko w naszych sklepach.