6P3S-E
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Petrosbike
- 125...249 postów
Czytałem ten wątek w nadziei że cos znajdę dla siebie gdyż równiez chciałbym zbudowac taki wzmak na 6Pi3S (6L6) ale na dwóch lampach połączonych w celu zwiekszenia mocy. -nie PP lecz SE.
No i w końcu nie dowiedziałem sie co kol @szalony postanowił i co zaprojektował.Może podzielił by się z nami swoimi poszukiwaniami>?
Nie czekajac sięgnałem na tzw "górna pólkę" i podejrzałem audionote
na str http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... D%26sa%3DN
Jest to układ stereo.Niestety ja też mam tylko 2 lampy 6Pi3S i zreszta na początek chcę zbudowac mono dla wprawki.Czy jeśli utne tak po prostu 1/2 tego schematu od dołu i wykonam górna połówkę to wszystko będzie działać prawidłowo? Czy tez trzeba cos specjalnego zmieniac w tym ukłądzie?
No i w końcu nie dowiedziałem sie co kol @szalony postanowił i co zaprojektował.Może podzielił by się z nami swoimi poszukiwaniami>?
Nie czekajac sięgnałem na tzw "górna pólkę" i podejrzałem audionote
na str http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... D%26sa%3DN
Jest to układ stereo.Niestety ja też mam tylko 2 lampy 6Pi3S i zreszta na początek chcę zbudowac mono dla wprawki.Czy jeśli utne tak po prostu 1/2 tego schematu od dołu i wykonam górna połówkę to wszystko będzie działać prawidłowo? Czy tez trzeba cos specjalnego zmieniac w tym ukłądzie?
Ostatnio zmieniony wt, 11 kwietnia 2006, 21:21 przez Petrosbike, łącznie zmieniany 1 raz.
- Petrosbike
- 125...249 postów
Witam.Fajnie że sie odezwałeś .Ogladałem Twój
układ i nawet miałem sie za niego zabrac i nawet miałem
odgrzac Twój stary post nt tego układu.
Po przeanalizowaniu tego schematu zaczałem mieć sporo
pytań,choć nie jestem broń boże specjalistą od wzmaków
-raczej od budownictwa i rowerów-tam jestem niezły.Jesli możesz to odpowiedz:
1-dlaczego w stopniu wejściowym stosujesz taka staroświecką
lampę EF22
Chciałem w to miejsce zastosowac ewentualnie
6Ж8 jako o wiele ładniejsza no i na octalu.
Po prostu jakos nie znosze wizualnie tych Loctalowych lamp
z blaszanym cokołem.Skłaniał bym się
nawet do jakiejś innej ze szklana
bańką na octalu.Wybacz mi to marudzenie
ale wyglad zewnętrzny tego wzmaka ma
pierwszorzędne znaczenie oprócz dzwięku.
2.Następny stopień 1/2 6H8C -jeśli robię mono
to druga połówka się marnuje a nawet nie wiem
czy nie wpływa w jakiś sposób na mikrofonowanie
lub inne zakłócenia.
3.Nic nie napisałeś o zasilaniu-ja osobiście preferuje
zasilanie lampami-uważam stosowanie diod itp jako profanacje
całej idei lampowców-pewnie że łątwiejsze,tańsze,szybsze,
mocniejsze itd-ale....gdzie tu urok ,dusza lampowa?kombinacje z lampami.poszukiwania odpowiednich i wydajnych lamp.-no
cała poezja bierze w łeb.
4.Ponadto czy nie można użyc tej triody jako wejścia i wykorzystac dwóch połówek? może byś spróbował to dostosowac?
To na razie tyle pytan i uwag.Przyznam że trudno sie no
cos zdecydować -to tak jak z tym "osiołkowi w żłobie dano"
Proszę o uwagi i sugestie.
p.s.Cos się ze skryptem dzieje bo
jak pisze jednym ciągem bez enter to
strasznie się rozjeżdża strona-może admin to obejrzy >?
Musiałem 4 razy ciąc enterem post żeby
się na szerokość strony zmieścił!!
p.s.s.
acha to ten link w moim poprzednim poscie tak rozjechał stronę -ale to i tak nie zmienia faktu
układ i nawet miałem sie za niego zabrac i nawet miałem
odgrzac Twój stary post nt tego układu.
Po przeanalizowaniu tego schematu zaczałem mieć sporo
pytań,choć nie jestem broń boże specjalistą od wzmaków
-raczej od budownictwa i rowerów-tam jestem niezły.Jesli możesz to odpowiedz:
1-dlaczego w stopniu wejściowym stosujesz taka staroświecką
lampę EF22
Chciałem w to miejsce zastosowac ewentualnie
6Ж8 jako o wiele ładniejsza no i na octalu.
Po prostu jakos nie znosze wizualnie tych Loctalowych lamp
z blaszanym cokołem.Skłaniał bym się
nawet do jakiejś innej ze szklana
bańką na octalu.Wybacz mi to marudzenie
ale wyglad zewnętrzny tego wzmaka ma
pierwszorzędne znaczenie oprócz dzwięku.
2.Następny stopień 1/2 6H8C -jeśli robię mono
to druga połówka się marnuje a nawet nie wiem
czy nie wpływa w jakiś sposób na mikrofonowanie
lub inne zakłócenia.
3.Nic nie napisałeś o zasilaniu-ja osobiście preferuje
zasilanie lampami-uważam stosowanie diod itp jako profanacje
całej idei lampowców-pewnie że łątwiejsze,tańsze,szybsze,
mocniejsze itd-ale....gdzie tu urok ,dusza lampowa?kombinacje z lampami.poszukiwania odpowiednich i wydajnych lamp.-no
cała poezja bierze w łeb.
4.Ponadto czy nie można użyc tej triody jako wejścia i wykorzystac dwóch połówek? może byś spróbował to dostosowac?
To na razie tyle pytan i uwag.Przyznam że trudno sie no
cos zdecydować -to tak jak z tym "osiołkowi w żłobie dano"
Proszę o uwagi i sugestie.
p.s.Cos się ze skryptem dzieje bo
jak pisze jednym ciągem bez enter to
strasznie się rozjeżdża strona-może admin to obejrzy >?
Musiałem 4 razy ciąc enterem post żeby
się na szerokość strony zmieścił!!
p.s.s.
acha to ten link w moim poprzednim poscie tak rozjechał stronę -ale to i tak nie zmienia faktu
Petrosbike -> W końcu (ten wątek zmarł dawno temu), po kilkatrotnych zmianach projektów, przejściu przez OTL na GU-29 i GI-30 najpewniej doczeka się realizacji ten układ
http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/6L6.htm
EF22 całkiem fajnie wygląda
Wątek się rozjechał od linka do strony - phpBB nie dzieli linków - umieszcza je w jednej lini, a że link był długi to mamy teraz szeroki wątek
http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/6L6.htm
EF22 całkiem fajnie wygląda

Wątek się rozjechał od linka do strony - phpBB nie dzieli linków - umieszcza je w jednej lini, a że link był długi to mamy teraz szeroki wątek

Może i wątek stary ale jary.
Lmpa 6P3s-E jest wyjątkowo wdzięczna do budowy wzmaka. Sam taki popełniłem i jestem wyjątkowo zadowolony! Praktycznie - tak jak napisał Romekd każdy układ dla EL34 do tej lampy się nadaje. Przy tym te rosyjsie są stosunkowo tanie i łatwo dostępne np. na allegro.
Nie trzeba wiele szukać żeby coś znaleźć, wielokrotnie na tym forum były opisywane wzmaki, do których można zastosować tę lampę.
Tak na marginesie budowa dobrego wzmaka (nawet przez licealistę) nie powinna sprawić kłopotu jeśli się trochę poczyta to forum - szczególnie stare posty (np. wyjątkowego znawcy Jasia).
Pozdrawiam wszystkich młodych konstruktorów.
Lmpa 6P3s-E jest wyjątkowo wdzięczna do budowy wzmaka. Sam taki popełniłem i jestem wyjątkowo zadowolony! Praktycznie - tak jak napisał Romekd każdy układ dla EL34 do tej lampy się nadaje. Przy tym te rosyjsie są stosunkowo tanie i łatwo dostępne np. na allegro.
Nie trzeba wiele szukać żeby coś znaleźć, wielokrotnie na tym forum były opisywane wzmaki, do których można zastosować tę lampę.
Tak na marginesie budowa dobrego wzmaka (nawet przez licealistę) nie powinna sprawić kłopotu jeśli się trochę poczyta to forum - szczególnie stare posty (np. wyjątkowego znawcy Jasia).
Pozdrawiam wszystkich młodych konstruktorów.
- Petrosbike
- 125...249 postów
@Zdzisław gdybyś mógł cos o tym opowiedzieć i dac jakis rysunek i wrażenia z budowy ,może problemy,schemat?
Co do lamp to jest tak: zrobiłem fendera Princeton 5F2 ,najpierw zamieniłem 12AX7 na 6H8C potem na 6H9C i gra znacznie lepiej delikatniej i nie buczy jak na ECC83.Potem dostałem ruska 6Pi3S i włożyłem zamiast 6V6 (6Pi6C) no i gra bez żadnych ingerencji
.
Więc widzisz że lampy to można zamieniac różniście -ale nie o to mi chodzi.Potrzebuję sprawdzonego i juz policzonego schematu na 6P3S-B oraz 6H9C 6H8C ew innych octalowych bo:: I love OCTAL.
Jak juz sie podszkolę to zaczne sam wymyślać aplikacje -ale najpierw musze poćwiczyć na gotowcach.
P.S. No i szukam po necie i szukam i jakoś nie mogę znależc 6P3S-W jako dwie równoległe lampy oraz pozostałe lampki.Wszędzie są PP oraz Ultralinear.
co to jest ten ultralinear??PP na razie jeszcze nie robie bo mam za mało doświadczenia w dobieraniu parametrów.Potrzebuję SE na dwóch 6P3S B i nie chce widziec tych nieciekawych ECC8...
Co do lamp to jest tak: zrobiłem fendera Princeton 5F2 ,najpierw zamieniłem 12AX7 na 6H8C potem na 6H9C i gra znacznie lepiej delikatniej i nie buczy jak na ECC83.Potem dostałem ruska 6Pi3S i włożyłem zamiast 6V6 (6Pi6C) no i gra bez żadnych ingerencji

Więc widzisz że lampy to można zamieniac różniście -ale nie o to mi chodzi.Potrzebuję sprawdzonego i juz policzonego schematu na 6P3S-B oraz 6H9C 6H8C ew innych octalowych bo:: I love OCTAL.
Jak juz sie podszkolę to zaczne sam wymyślać aplikacje -ale najpierw musze poćwiczyć na gotowcach.
P.S. No i szukam po necie i szukam i jakoś nie mogę znależc 6P3S-W jako dwie równoległe lampy oraz pozostałe lampki.Wszędzie są PP oraz Ultralinear.
co to jest ten ultralinear??PP na razie jeszcze nie robie bo mam za mało doświadczenia w dobieraniu parametrów.Potrzebuję SE na dwóch 6P3S B i nie chce widziec tych nieciekawych ECC8...
- Petrosbike
- 125...249 postów
DO ADMINÓW
z najwiekszą przyjemnościa pisałbym po rusku ale tutaj nie ma dostępu bezpośredniego do cyrylicy ale można -jasne że mozna 6П3C-B = 6P3S=6Pi3S
Juz wyjaśniam pisze dlatego 6Pi3C że gdy nie mam akurat pod ręka cyrylicy to odróżniam np 6П3C-B od polskiej 6P3S -ot powód.
Pewnie trochę z lenisstwa a trochę z nadmiaru gorliwości
.
Swoja drogą na takim forum przydałoby sie miec pod ręka cyrylice jak np w ecclab http://ecclab.com/start.php3?ID=6
Może Admini cos ztym by mogli zrobic i wprowadzić tutaj znaki specjalne a wsród nich cyrylice-juz nie mówiąc o potęgach,pierwiastkach,ułamkach itd.To w końcu forum raczej nauk ścisłych a nie literackie.
Apel do ADMINÓW-wypowiedzcie sie.
Juz wyjaśniam pisze dlatego 6Pi3C że gdy nie mam akurat pod ręka cyrylicy to odróżniam np 6П3C-B od polskiej 6P3S -ot powód.
Pewnie trochę z lenisstwa a trochę z nadmiaru gorliwości

Swoja drogą na takim forum przydałoby sie miec pod ręka cyrylice jak np w ecclab http://ecclab.com/start.php3?ID=6
Może Admini cos ztym by mogli zrobic i wprowadzić tutaj znaki specjalne a wsród nich cyrylice-juz nie mówiąc o potęgach,pierwiastkach,ułamkach itd.To w końcu forum raczej nauk ścisłych a nie literackie.
Apel do ADMINÓW-wypowiedzcie sie.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:

ultralinear to stopień mocy, w którym druga siatka pentody jest podłączona do odczepu transformatora wyjściowego. powoduje to powstanie ujemnego sprzężenia zwrotnego zmniejszającego zniekształcenia i rezystancję wyjściową przy jednoczesnym zachowaniu przyzwoitej sprawności.
to tak w skrócie. resztę na pewno znajdziesz, jak poszukasz.
co do połączenia równoległego - nie ma żadnego problemu. liczysz wszystko jak dla jednej lampy, po czym zachowując napięcia stosujesz wszystkie rezystancje (szczególnie Ra) o połowę mniejsze, a moce 2x większe. jak to w połączeniu równoległym - napięcia zastają zachowane, a prądy się sumują.
tylko jedna uwaga: warto zastosować oddzielną regulację prądu spoczynkowego dla każdej z lamp.
ps. jeżeli nie lubisz ECC82 i 83, to zamieniaj. ECC82 jest bardzo podobna elektrycznie do 6SN7/6H8C, a ECC83 do 6SL7/6H9C.
Re: 6P3S-E
Witam serdecznie forumowiczów,
Temat mocno odgrzewany, jednak w trakcie projektowania od podstaw przeciwsobnego stopnia mocy w klasie A lub AB1, opartego na lampie 6P3S-E, napotkałem na sprzeczność, jeśli chodzi o charakterystyki.
Wiem, że 6P3S-E to kopia 6L6GC, jednak jestem przekonany, że ze względu na różnice materiałowe ich charakterystyki nie są identyczne i projektowanie wykreślne układu dla 6P3S-E bazując na charakterystykach 6L6GC nie będzie w pełni precyzyjne. Projekt ten jest moją pracą inżynierską, postanowiłem zrobić coś dla przyjemności.
Poniższe dwa warianty znacząco od siebie odbiegają, teoretycznie obydwa zestawy charakterystyk są dla lampy 6P3S-E. Obydwa poddałem reprodukcji, może komuś się przyda. Zamieszczam w postaci PDF'ów, dokładniejszy ewentualny wydruk.
1) Charakterystyka bardziej odpowiada lampie 6P3S niż 6P3S-E, w "Katalogu Lamp Elektronowych" charakterystyka lampy 6P3S jest identyczna;
2) Charakterystyka pewniejsza, znaleziona na pewnym rosyjskim forum.
Zwracam się z uprzejmą prośbą doświadczonych kolegów i udzielenie opinii na ten temat.
Pozdrawiam!
Temat mocno odgrzewany, jednak w trakcie projektowania od podstaw przeciwsobnego stopnia mocy w klasie A lub AB1, opartego na lampie 6P3S-E, napotkałem na sprzeczność, jeśli chodzi o charakterystyki.
Wiem, że 6P3S-E to kopia 6L6GC, jednak jestem przekonany, że ze względu na różnice materiałowe ich charakterystyki nie są identyczne i projektowanie wykreślne układu dla 6P3S-E bazując na charakterystykach 6L6GC nie będzie w pełni precyzyjne. Projekt ten jest moją pracą inżynierską, postanowiłem zrobić coś dla przyjemności.
Poniższe dwa warianty znacząco od siebie odbiegają, teoretycznie obydwa zestawy charakterystyk są dla lampy 6P3S-E. Obydwa poddałem reprodukcji, może komuś się przyda. Zamieszczam w postaci PDF'ów, dokładniejszy ewentualny wydruk.
1) Charakterystyka bardziej odpowiada lampie 6P3S niż 6P3S-E, w "Katalogu Lamp Elektronowych" charakterystyka lampy 6P3S jest identyczna;
2) Charakterystyka pewniejsza, znaleziona na pewnym rosyjskim forum.
Zwracam się z uprzejmą prośbą doświadczonych kolegów i udzielenie opinii na ten temat.
Pozdrawiam!
- Załączniki
-
- 1- 6p3s reprodukcja-Model.pdf
- Prawdopodobnie 6P3S
- (13.83 KiB) Pobrany 202 razy
-
- 2- 6p3s-E anodowe reprodukcja.pdf
- Prawdopodobnie 6P3S-E
- (19.95 KiB) Pobrany 163 razy
-
- 2- 6p3s-E anodowo- siatkowe reprodukcja.pdf