Wyprowadzenia trafa Stradivari 2
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wyprowadzenia trafa Stradivari 2
Mam kłopot z rozpoznaniem wyprowadzeń trafa jak w temacie - dostałem dwa wymontowane z odbiorników, ale z odciętymi wyprowadzeniami. Są kolorowe i pewnie tak samo włączane w obwód (w sensie tych samych kolorów) we wszystkich tego typu odbiornikach.
Niestety, nie mam dostępnego egzemplarza do zbadania, może forumowicze pomogą. Z wtórnym sobie poradzę, interesuje mnie pierwotne, może wyjdzie z tego ładny ultralinearek.Spiga
Re: Wyprowadzenia trafa Stradivari 2
Tutaj schemat:

Sprawdź omomierzem. Jeśli znajdziesz dwa końce o największej rezystancji pomiędzy nimi to znaczy że będą to końcówki idące do anod. Środek też łatwo powinieneś znaleźć. 
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Z tego, co widzę, to te transformatory powinny pracować z obciążeniem 4R, w przypadku głośników 8R dopinany równolegle rezystor 8R 10-15W

Dolny odczep jest dla USZ, przełącznik to regulacja barwy dźwięku w pętli USZ, tak wówczas powszechnie robiono.
A sam bym takie trafka kupił na wzmacniacz na 6P6S czy nawet "diabłach" GU-32/GI-30, choć jeden już zrobiłem.
Pod PL841 też byłyby fajne.
edit:
Środek uzwojenia wystarczy, Ultra-Linear ucina sporo mocy

Na pomysł z omomierzem też wpadłem, ale akurat mam pod ręką tylko "niezwykle dokładny" cyfrowy chiński wyrób i wiem, że za diabła nie można mu wierzyć. Wrócę do domy to spróbuję jakimś porządnym 
Myślałem, że może ktoś już to rozgryzał, albo ma ma w zbiorach (to w końcu jeden z naprawdę porządnych odbiorników) i może zerknąć na połączenia. Czasem też nasz były sąsiad publikował schematy z dokładnym opisem, w tym kolorami przewodów...
Tak, czy inaczej dzięki za reakcję i wsparcie

Myślałem, że może ktoś już to rozgryzał, albo ma ma w zbiorach (to w końcu jeden z naprawdę porządnych odbiorników) i może zerknąć na połączenia. Czasem też nasz były sąsiad publikował schematy z dokładnym opisem, w tym kolorami przewodów...
Tak, czy inaczej dzięki za reakcję i wsparcie
Spiga
Nie ma sprawy. Inaczej w temacie nie mogę pomóc.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.

- Teslacoil
- 625...1249 postów
Do wtórnego uzwojenia podłącz np. 6,3 V napięcia przemiennego i pomierz napięcia na wtórnych wyprowadzeniach, do tego nada się nawet wspomniany dalekowschodni wyrób.
Napięcia pojawiające się po wtórnej stronie mogą osiągać wartości rzędu setek woltów i mogą zagrażać życiu lub zdrowiu, proszę uważać.

- Teslacoil
- 625...1249 postów
Z powyższego wynikło, że transformator ma tylko wtórne uzwojenia. Pierwsze użycie słowa "wtórne" dotyczy uzw. głośnikowego, następnie dwa razy wspomniane "wtórne" dotyczą uzw. anodowych.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
No to masz już problem z głowy, nawet bez mierzenia
Jakbyś jeszcze podał przekrój rdzenia, to możliwe byłoby samodzielne namotanie traf albo zlecenie.

Jakbyś jeszcze podał przekrój rdzenia, to możliwe byłoby samodzielne namotanie traf albo zlecenie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.