Przy okazji testowania drivera na PCF82 wyszedł wg mnie ciekawy temat końcówki PP na GU50, postanowiłem założyć nowy temat w dziale dla poczatkujacych bo dotyczy doboru transformatora głośnikowego i bezpiecznego dla lamp punktu pracy.
Zmontowałem układ wg załączonego schematu.
Do testów użyłem wzglednie taniego i dostepnego transformatora TG20/5816 o Raa=10k, myślę że dobry stosunek ceny do jakosci, jedyny mankament to wyjście tylko na 8R.
Znalazłem na internetach charakterystyki triodowe Moc jaką uzyskalem wtrybie triody to niecałe 10W

prąd spoczynkowy 100mA.
I to jest raczej w miarę ok i zrozumiałe, Ra 5k czyli Raa 10k dla klasy A.
Paradoksalnie jako zwolennik klasy A i pracy z dużymi prądami spoczynkowymi, nie do końca podoba mi się tryb UL, gdzie napięcie siatki drugiej przekracza dopuszczalną wartość i biedna lampa pracuje poza specyfikacją. Choć nie wiem co gorsze: żyłowanie lampy w klasie A stale dużym prądem zgodnie ze specyfikacją czy przekraczanie napięcia Vg2 poza specyfikacją.
Mimo swoich uprzedzeń zmierzyłem również tryb UL.
Moc zmierzona na 8R to około 20W (12.5Vrms),

Oscylogramy dla.trybu UL i pełnej mocy.
Przebiegi dla 1kHz wejście i wyjscie: Przebiegi na wyjściu inwertera za kondensatorami: Dla 30Hz, we/wy: Dla 30kHz coś już zaczyna się pultać: Pozostaje jeszcze zmierzyć tryb pentody z ug2 250v, tylko jakie znowu Raa tam wstawić