wykopie w lesie następce Core2Duo Menrom w 65nm, czyli Iron Lake w 45nm, to jest to pierwszy procesor z zintegrowaną grafiką... maczałem w nim palce

[/quote]
Z grafiką? To te, co stają dęba w trybie Secur? Zresztą, sama grafika.. Słyszano kiedyś o Gościu, co oglądał Internety w Konsoli. Dzie tam w Dillo. G1 (podstawka) to udane... następcy C2D, mobile. A następne, to już, często wlutowane i jeszcze grafika (ta poza procesorem), której niektórzy, nie włączyli, przez całe "życie" laptopa. Z70-80 (50-80)Lenovo, to pewnie te (rozróżniam po windowsach, a więc 8 i 8.1; generację komputera-zazwyczaj się zgadza).
Coś tam dopisałem na Blogu, już linkowanym. Obecnie, DV7 robi, niekiedy. Uporałem się z Secur Drive (jest łatka od 7, ale bez systemu, nadal potrafi się włączyć, wyłączenie (parkowanie) dysku (także SSD, żeby było zabawniej).
Nie mogę się uporać z wyłączaniem (zapewne AHCI+ coś tam), dysku SSD. W trybie Secur i z tablicą partycji GPT. Bardziej o tablicę partycji, chyba idzie. Ponieważ, te starsze (ponoć nie lepsze : D, zostały rozkminione. A GPT i bootowanie ESP itd, niekoniecznie. W Secur i nonSecur, boot, jest realizowany, poprzez nakładkę uEfi+wpisy startowe partycji systemowej.
Trochę mgliście, ale jeśli KTOŚ, ma pojęcie i testował, coś prócz Windowsa10, to proszę się podzielić. Może wyważam otwarte drzwi, a narzędzia są oczywiste? Dopuszczam taką możliwość. (Disks-Gnome, nie skutkuje).
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.