Generator RC UVG2

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Generator RC UVG2

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Szukałem od dłuższego czasu generatora retro, byle nie jechać na chińczykach.
Kupiłem takie coś, jutro dojdzie i ponoć sprawne, stan też bardzo ładny.
https://www.radiomuseum.org/r/radio_fem ... vg2uv.html
UVG2.pdf
(9.41 MiB) Pobrany 46 razy
Generator z Allegro za 170zł, piękny klasyk, oparty o mostek Wiena z żarówką.
Sinus/prostokąt, pasmo 10Hz-100kHz, do audio w sam raz, typowy generator RC, tylko nie polski a DDR-u, w środku w internecie tak to wygląda
s-l1600.jpg
Wygląda pięknie, jak przystało na sprzęt profesjonalny.
Za te pieniądze mogłem mieć polski wynalazek na scalakach, tymczasem tutaj klasyka tranzystorowa, wielkie "koło" do ustawiania częstotliwości, zakresy 1V/10V/30V, podłączę przez kondensator miernik częstotliwości na NIXIE i retro pełną gębą :lol: :lol:
Co Koledzy myślą o takim urządzeniu?
Ponoć takie generatory RC są super jako generatory akustyczne.
To generator szkolny, polski odpowiednik tegoż jest rzadki i dwa razy tyle kosztuje.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Generator RC UVG2

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Generator u mnie :D
UVG2.jpg
Sprzęt wygląda jak nowy i tak też działa, przebieg sinusoidalny jest bardzo ładny, prostokątny też, nie ma śladów przydźwięku sieci.
Generator generuje poprawne częstotliwości, mierzone oscyloskopem cyfrowym Hantek, który ma możliwość pomiaru parametrów sygnału.
Napięcie wyjściowe jest jak Vpp, nie Vrms :!: .....będę musiał zrobić prosty, zewnętrzny układ, który pokaże mi dla sygnału audio 0db, w tej roli może być byle jaki scalak linijki LED czy stary miernik od magnetofonu z dołożonym prostownikiem.
Miernik prawdopodobnie stał 45 lat w jakiejś gablotce w szkole/na uczelni......zero zużycia, w środku stary kurz, przypalający się na rezystorach mocy śmierdzi jak lampowe radio ze stodoły,
Oczywiście odpyliłem go kompresorem, sporo drobnego pyłu było w środku.
No to mam rewelacyjny generator akustyczny do audio, na fabrycznie nowy mnie nie stać, a tutaj ten staruszek daje ładniejszy sinus i prostokąt niż wbudowany w oscyloskop cyfrowy, ten w oscyloskopie mimo, że "cyfrowy", to zniekształca wierzchołki sinusa.
Na tym staruszku wszystko wygląda idealnie
ODPOWIEDZ