Transformator TS30/6- od czego on jest?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Transformator TS30/6- od czego on jest?
Witam!
Kupiłem ostatnio na Allegro Lokalnie transformator nieco podobny do tego z Kankana, jednak na karkasie z preszpanu , ma też dodatkowe uzwojenie, 50 zwojów drutu, mniej więcej jak na anodowym uzwojeniu Nie mierzyłem go jeszcze, nie chciałbym go spalić.
Może ktoś z Kolegów go kojarzy?
Wygląda mi na coś profesjonalnego, w Kankanach był TS30/1
Kupiłem ostatnio na Allegro Lokalnie transformator nieco podobny do tego z Kankana, jednak na karkasie z preszpanu , ma też dodatkowe uzwojenie, 50 zwojów drutu, mniej więcej jak na anodowym uzwojeniu Nie mierzyłem go jeszcze, nie chciałbym go spalić.
Może ktoś z Kolegów go kojarzy?
Wygląda mi na coś profesjonalnego, w Kankanach był TS30/1
Re: Transformator TS30/6- od czego on jest?
Sieć {220} 1-4 . 

Dodatkowe uzwojenie służyło do redukcji brumu sieciowego... jest wiele konstrukcji wykorzystujących ten sposób np. Philips, Grundig. Schematy ogólnie dostępne. Niestety audiofile wykorzystują i traktują ten odczep jako UL i w SE myślą, że osiągną w ten prymitywny sposób jakość Hi-Fi.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Tyle że to w przypadku traf głośnikowych a w temacie jest mowa o sieciowym....
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Po co te bzdury, że to trafo głośnikowe?
Napięcie na uzwojeniu anodowym przy napięciu sieci 230V, to około 255V, czyli do zasilania lampy oscyloskopowej idealne po powieleniu.
Żarzenie to 2x3,15V, środek uzwojenia podłączony do rdzenia czyli masy układu.
Tajemnicze uzwojenie, dość cienki drut....około 6,5V, nie wiem po co było stosowane.
Żarzenie to obecnie 7,2V, czyli dla lampy oscyloskopowej, która pobiera 0,6A, musi być rezystor 1-2R czy kawałek starej spirali od grzejnika, bo inaczej to niszczenie lampy.
Zasadnicze pytanie: gdzie te transformatory były stosowane, bo "Kankan" miał TS30/1, bym tu obstawiał aparaturę pomiarową, to trafo jest duże jak na 30VA, prawdopodobnie była to praca ciągła lub zwiększona niezawodność....sprzęt medyczny
A głośnikowe transformatory z odczepem, to w NRD/RFN były w radiach lampowych, robiłem swój pierwszy wzmacniacz na takich' z radioodbiorników z NRD, które dekadę temu zezłomowałem a trafa leżały na strychu.
Żaden UL na tym nie będzie, kiedyś Kolega saico mi takie sprzedał.....nie wykorzystałem kompensacji, bo zrobiłem zasilacz o niskich tętnieniach, jak w Philipsach był bajzel w środku, to były "patenty" na walkę z brumem.
Po co te bzdury, że to trafo głośnikowe?

Napięcie na uzwojeniu anodowym przy napięciu sieci 230V, to około 255V, czyli do zasilania lampy oscyloskopowej idealne po powieleniu.
Żarzenie to 2x3,15V, środek uzwojenia podłączony do rdzenia czyli masy układu.
Tajemnicze uzwojenie, dość cienki drut....około 6,5V, nie wiem po co było stosowane.
Żarzenie to obecnie 7,2V, czyli dla lampy oscyloskopowej, która pobiera 0,6A, musi być rezystor 1-2R czy kawałek starej spirali od grzejnika, bo inaczej to niszczenie lampy.
Zasadnicze pytanie: gdzie te transformatory były stosowane, bo "Kankan" miał TS30/1, bym tu obstawiał aparaturę pomiarową, to trafo jest duże jak na 30VA, prawdopodobnie była to praca ciągła lub zwiększona niezawodność....sprzęt medyczny

A głośnikowe transformatory z odczepem, to w NRD/RFN były w radiach lampowych, robiłem swój pierwszy wzmacniacz na takich' z radioodbiorników z NRD, które dekadę temu zezłomowałem a trafa leżały na strychu.
Żaden UL na tym nie będzie, kiedyś Kolega saico mi takie sprzedał.....nie wykorzystałem kompensacji, bo zrobiłem zasilacz o niskich tętnieniach, jak w Philipsach był bajzel w środku, to były "patenty" na walkę z brumem.
-
- 3125...6249 postów
O wiele się na medycynie znam to jest to trafo od Tonetki. Dodatkowe uzwojenie to żarzenie EF86.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!TELEWIZOREK52 pisze: ↑pt, 8 marca 2024, 02:10 O wiele się na medycynie znam to jest to trafo od Tonetki. Dodatkowe uzwojenie to żarzenie EF86.
Od Tonette?
Nie wiedziałem, myślałem, że z jakiegoś urządzenia profesjonalnego, w Kankanie było inne trafo, które nie miało karkasu.
Niemniej 250V x2 , pod odfiltrowaniu wystarczy dla lampy oscyloskopowej.
-
- 3125...6249 postów
Tu na piątym zdjęciu widoczny jest ten transformator.https://www.oldradio.pl/karta.php?numer=573
Ten transformator przy 240 w sieci da 350 wyprostowanego, a to nawet lepiej.Szrot majster pisze: ↑pt, 8 marca 2024, 20:50 Niemniej 250V x2 , pod odfiltrowaniu wystarczy dla lampy oscyloskopowej.