Zegar na lampie oscyloskopowej i ESP32

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zegar na lampie oscyloskopowej i ESP32

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Mam bardzo ciekawe urządzenie, można dać "drugą młodość" staremu oscyloskopowi czy samemu coś ulepić na tanich 8LO29 czy podobnych lampach.
Układ stąd
https://github.com/maurohh/ESP32_OscilloscopeClock
Zmodyfikowana biblioteka
NTPtimeESP-master.zip
(6.37 KiB) Pobrany 15 razy
ESP32 nawet 30zł nie kosztuje, zegarek sam się ustawia via Wi-Fi/NTP, co za tym idzie, dokładność jak DCF77.
Po "bojach" z kompilacją kodu, efekt jest taki
ZEGAR_OSCYLOSKOP.jpg
Tektronix 465B w trybie X-Y, cyfrowy Hantek nie działa w ten sposób.....świadczy to tylko o "jakości" jego przetworników A/D :evil:
Kabid KR7001 ma ten problem, że tarcza jest obrócona o 90 stopni.
Polecam sobie zrobić taki zegarek z "Teleexpressu" z lat 90-tych, jaki starsi Koledzy doskonale pamiętają.
Filmik
'
zegarek.zip
(1.46 MiB) Pobrany 16 razy
Byle jak jakość, ale nie wejdzie na Forum lepszy plik.
Jak się Kolegom takie cudo podoba?
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Zegar na lampie oscyloskopowej i ESP32

Post autor: brencik »

Fajny bajer, ale raczej pracować 24h na dobę to by było ciężko. Lampa padnie dość szybko.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Wygląda świetnie, ale jak powiedział przedmówca, szkoda lampy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

brencik pisze: pt, 8 marca 2024, 16:47 Fajny bajer, ale raczej pracować 24h na dobę to by było ciężko. Lampa padnie dość szybko.
Witam!
Bo takie coś się robi na zasadzie, że lampa jest żarzona cały czas, a napięcie anodowe jest włączane na przykład na 1-5 minut, po czym zanika i zostaje samo żarzenie.
Kwestię załączania można zrobić na wyłącznik typu "klaskacz" , dotykowy czujnik pojemnościowy, pilot IR czy po prostu przycisk, można te wszystkie funkcje zintegrować.
Opóźnienie można zrealizować na NE555, jak ktoś chce, to są takie przekaźniki czasowe/czasowo-bistabilne.
Tutaj lampa w Tektronixie 465B świeciła chwilę, na cyfrowym Hanteku nie ruszyło to, choć włączyłem tryb X-Y, Hantek za to skutecznie uceglił ESP32, bo zwarł jego wyjście GPIO do masy.....to się nazywa "cyfrowa jakość" :evil:
A tu i tak będzie zastosowana lampa śmieciowa, czyli 8LO29 czy niebeska i z powidokiem, 8ŁO39W, pierwsza kosztuje obecnie 33zł, druga 75zł.....tak drogo?
Za to lampa do tego Tektronixa to ze 2-3 stówki i z USA trzeba ściągać....to był test.
Takich zegarów swojego czasu było pełno na Elektrodzie, moda minęła przez świadomość społeczną, dotyczącą oszczędzania energii i ochrony klimatu.
Ja mam na dachu wiaty instalację PV 10kW, mogę sobie pozwolić na taką zabawkę.
A czy lampa szybko padnie.....nie wiem , VFD IV-11 rok świecą 24h/dobę, zgodny z HD44780, 2x20 wyświetlacz VFD Noritake-Itron też rok świeci w budziku, choć czort wie, ile te lampy mają "nalotu", IV-11 mają obecnie 34 lata a były używane z demontażu kupione.
Lampy CRT w sprzęcie medycznym pracowały niedowoltowane na anodzie, świeciły po 30 lat w setkach tysięcy kardiomonitorów i aparatów EEG.
Mam monitor przemysłowy CRT 10 cali, czarno biały, model 900 linii obrazu....lata przepracował w aparacie USG, aż się zarys płodu ludzkiego wypalił na ekranie, jednak pracujący monitor ma wzorową jasność, kontrast i wspaniałą ostrość i szczegółowość obrazu, a ma 30 lat, kupiłem go za 35zł na giełdzie.
To jest zawsze ten sam problem......jak ktoś chce, by lampa oscyloskopowa świeciła jak wyświetlacz VFD, to wybacz, szybko pójdzie do śmieci.
Jak dasz jej 600V anodowego zamiast 1200V, to też będzie świecić, tyle, że ciemniej i dłużej
ODPOWIEDZ