Witam!
Poszukuję potencjometru siły głosu do radia B&O Jet 513. Oryginał to Vitrohm KV554, 1Mom z odczepem. Ten co mam działa, ale uszkodzona jest sekcja wyłącznika (połamane detale w środku, regeneracja raczej niemożliwa, zresztą ktoś chyba już kiedyś w nim grzebał). Potencjometry, które teoretycznie mogły by pasować, najczęściej jednak nie mają dodatkowego odczepu. Wiem, że można go nie podłączać, ale chciałbym jednak zachować oryginalny układ elektryczny radia.
Coś takiego jak na zdjęciach poniżej. Może być podobny, nie koniecznie oryginał.
Potencjometr 1M log z odczepem i wyłącznikiem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Re: Potencjometr 1M log z odczepem i wyłącznikiem
A nad poskładaniem z np. krajowego Telpoda Kolega myślał? Przełożyć elementy wyłącznika do tego Vitrohma, może się uda bo ciężko będzie zdobyć oryginał.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Niestety detale z naszych potencjometrów nie bardzo pasują.
Pęknięta jest ruchoma płytka z laminatu z dwoma nitami łączącymi styki wyłącznika. Próbowałem kleić, ale po paru przełączeniach pęka to znowu. A pęknięty element sprężyna rozgina na tyle, że całość nie chce się za bardzo przesuwać bez lekkiej pomocy. Raz na jakiś czas zaskoczy samo, ale rzadko się to zdarza. Pęknięcie po prawej stronie na zdjęciu. Sama płytka po zdemontowaniu sprężyny porusza się gładko, bez oporów.
Pęknięta jest ruchoma płytka z laminatu z dwoma nitami łączącymi styki wyłącznika. Próbowałem kleić, ale po paru przełączeniach pęka to znowu. A pęknięty element sprężyna rozgina na tyle, że całość nie chce się za bardzo przesuwać bez lekkiej pomocy. Raz na jakiś czas zaskoczy samo, ale rzadko się to zdarza. Pęknięcie po prawej stronie na zdjęciu. Sama płytka po zdemontowaniu sprężyny porusza się gładko, bez oporów.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Akurat płytkę z laminatu to jest bardzo łatwo odtworzyć.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213