Wiem o czym mówisz.
Zdało by się, że tu o wzmacniaczach i fotokatodzie przeźroczystej a tu chłop o ogniwach i złączach mówi i by chciał testować.
Zauważ, o czym wspomniałem poprzednio, że praktycznie wszystkie materiały używane na złącza w diodach LED, OLED i ogniwach, w postaci cienkiej warstwy są też emiterami zewnętrznymi. Dla przykładu:
GaAs ( arsenek galu(II) ). Ten materiał fotokatody obejmuje szerszy zakres odpowiedzi widmowej niż wieloalkaliczne, od ultrafioletu do 930 nm. Fotokatody GaAs są również stosowane w akceleratorach , gdzie wymagane są spolaryzowane elektrony. [13] Jedną z ważnych właściwości fotokatody GaAs jest to, że może ona osiągnąć ujemne powinowactwo elektronowe w wyniku osadzania się Cs na powierzchni. [14] Jednakże GaAs jest bardzo delikatny i traci efektywność kwantową (QE) z powodu kilku mechanizmów uszkodzeń. Bombardowanie jonowe jest jedną z głównych przyczyn rozpadu QE katody GaAs. [15]
InGaAs ( arsenek indu i galu ). Rozszerzona czułość w zakresie podczerwieni w porównaniu do GaAs. Co więcej, w zakresie od 900 nm do 1000 nm InGaAs ma znacznie lepszy stosunek sygnału do szumu niż Ag-O-C. Dzięki specjalnym technikom produkcyjnym ta fotokatoda może pracować do 1700 nm.
Cs-Te, Cs-I ( telurek cezu , jodek cezu ). Materiały te są wrażliwe na próżniowe promienie UV i UV, ale nie na światło widzialne, dlatego określa się je mianem rolet przeciwsłonecznych. Cs-Te jest niewrażliwy na fale dłuższe niż 320 nm, a Cs-I na dłuższe niż 200 nm.
Wszystkie w/w fotokatody, są jednocześnie podstawowymi materiałami z których wytwarza się diody LED i są za równo emiterami zewnętrznymi jak widać. Jak już wspominałem powinowactwo materiałowe jest ogromne.
Chodzi mi o to, że dawno poznane i używane złącza, materiały i warstwy z LED, OLED i ogniw są jak widać powyżej (podałem tylko przykłady z LED-ów ) opisane już w literaturze w zastosowaniu fotokatod - a perowskity nie ! Są stosunkowo młodo odkrytym materiałem reagującym na światło, i albo nie ma jeszcze opublikowanych wyników badań tych materiałów w roli fotokatod dla wzmacniaczy obrazu i nie tylko, albo w ogóle nikt jeszcze tego nie badał
A może 3cia i 4ta generacja przetworników jest na warstwach emitujących z perowskitów właśnie ?? hmm ?? I cicho siedzą amerykańce, nic nie publikują