ksiazki na temat budowy kolumn glosnikowych

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

dr. Zaraza
5...9 postów
5...9 postów

ksiazki na temat budowy kolumn glosnikowych

Post autor: dr. Zaraza »

Jakie byscie polecili ksiazki na temat bodowy kolumn glosnikowych, chodzi mi o obliczenia obudow. Interesuja mnie raczej glosniki szerokopasmowe,stosowane w kolumnach gitarowych.
Slyszalem ze stere ksiazki sa bardzo dobre i wiem ze tu na forum jest sporo osob znajacych sie na temacie.
Z gory dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Kauczuk »

Witam!

Dla mnie klasyką są 'głośniki i zespoły głośnikowe' Aleksandra Witorta - do nabycia na Allegro za kilka(naście) zł.
Zresztą sprawdź zanim kupisz - powinni mieć tą pozycję w bibliotece miejskiej ;)

Autor ten publikował też cykle artykułów w Radioamatorze i Krótkofalowcu (numery 1 do 12 / 1976), Radioelektroniku (5-6-7 / 1985)
Skany tych miesięczników były swego czasu na elektrodzie - na dzień dzisieszy niedostępne http://archiwa.elektroda.net/

Pozdrawiam,
Kauczuk
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

chciałem tylko powiedzieć na marginesie, że budowanie głośników w przeciwieństwie do wzmacniaczy jest sztuką, która ostatnio (pod koniec wieku) bardzo się rozwinęła. w związku z tym warto zainwestować we współczesną literaturę i oprogramowanie.
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: Michu »

Kauczuk pisze:Witam!

Dla mnie klasyką są 'głośniki i zespoły głośnikowe' Aleksandra Witorta - do nabycia na Allegro za kilka(naście) zł.
To prawda. Sam nabyłem ją niedawno za 10 zł razem z przesyłką :D .
Teraz na oku mam:
http://www.autoinfo.waw.pl/advanced_sea ... ki&x=0&y=0
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Kauczuk »

:arrow: Piotrze - nie neguję postępów w technice budowy głośników, niestety patrząc np. na parametry Thiele'a-Smalle'a współczesnych głośników nie widzę istotnych różnic w stosunku do konstrukcji sprzed ok. 20lat.

Memrana z papieru czy może kevlaru, polipropylenu, aluminium - kwestie wyższości tych czy innych materiałów są, łagodnie mówiąc, dyskusyjne :wink:

Przy projektowaniu obudów podstawy są te same, a przyznasz chyba że lepiej 'pieszo' policzyć obudowę niż wstawić dane do programu, otrzymać jakiśtam wynik, a potem zastanawiać się - dlaczego to buczy?

Nawet najlepszy program nie zastąpi zrozumienia pewnych zjawisk i zależności, Witort zrobił kawał dobrej roboty swoją książką :-)

Jeżeli chodzi o software, to bawię się czasem programikiem WinISD (alpha), do pobrania stąd:http://www.linearteam.dk/

Pozdrawiam,
Kauczuk
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

ODPOWIEDZ