Naprawa i rozbudowa analizatora widma Advantage SA500B

Woltomierze, mierniki uniwersalne, itp.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Naprawa i rozbudowa analizatora widma Advantage SA500B

Post autor: hellcat »

Może uda mi się tematem wywołać Marka(SCO) z lasu, a przyrząd kwalifikuje się do tego działu, ma jedną lampę i jest na tyle wiekowy, że zdjęcia są na radiomuseum.org
Kupiłem jakiś czas temu tego analizatora widma, nie działającego, bez dokumentacji. Firma nie istnieje, a i przyrząd jest trochę dziwny.
Wygląda jakby mainframe była zrobiona profesjonalnie, natomiast część analizatora to jakaś manufaktura, totalna partyzantka, jak na przyrząd pomiarowy.
No nic, trzeba było doprowadzić do użyteczności, żeby można dalej rozbudować, ale praktycznie rozbudowa skończy się na tym, że zaprojektuję i wymienię cały tor analizatora od nowa.
SA Front.jpg
Tak to wygląda.
02 SA.jpg
A tak wnętrzności.
03 SA.jpg
Front end jest zrealizowany za pomocą głowicy TV NEC-a, ma to trochę zalet, ale na pewno więcej wad. Płytka z zasilaniem i stabilizatorem to już totalny kosmos.
04 SA.jpg
Miernik częstotliwości nie widać preskalera, na pewno siedzi w głowicy, nie chciało mi się dokopać do tego co to za układ z jakim podziałem. Miernik jest raczej świecącą ozdobą, bo pokazuje częstotliwość z sufitu. Nie walczę z tym, poczytałem na zagranicznych forach, ludzie mają ten sam problem ze wskazaniem miernika. Najwyżej na koniec wywalę, w końcu nie jest to niezbędny element, wystarczy zrobić wejście na zewnętrzny marker.
06 SA.jpg
Montaż nie wzbudzający zaufanie :?
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Re: Naprawa i rozbudowa analizatora widma Advantage SA500B

08 SA.jpg
Sweep generator (ramp) zrealizowany na 555 i TL084, czarnym flamastrem to są moje bazgroły na złączach, ale jak większość jest 3 pinowa a ja nie mam schematu, to musiałem jakoś zaznaczyć co do czego :)
09 SA.jpg
Płytka drugiej pośredniej.
Uszkodzony był mieszacz (NE602) i wzmacniacz logarytmiczny MC3356. NE602 miałem tylko w wersji smd, to ratowałem się metodą audiofilów :) za pomocą płytki pomocniczej pcb. Gorzej było z MC3356, tego nie znalazłem nigdzie, ale na e-bayu niemieckim udało się kupić kilka płytek z tym scalakiem, po wylutowaniu i wstawieniu przyrząd odżył.
01 SA.jpg
Działa jakoś, może pięknie nie jest, ale daję nadzieję, że dotychczasowa praca nie poszła na marne.
11 SA.jpg
Płyta wysokiego napięcia, nie ma się do czego przyczepić.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

12 SA.jpg
To jest tracking generator, podobno.
13 SA.jpg
Tak wygląda w środku, przyznam się, że nie mam pojęcia jak to ma działać (nie działa), ale chyba to nie ma prawa działać.
Atten_generator.jpg
Jest jeszcze marker generator 50 MHz, ale też nie działa, scalony generator jest uwalony.
Gen50MHz.jpg
Podając na nóżki bezpośrednio napięcie coś takiego mam na ekranie, no nie jest to sygnał TTL 50MHz.
Attenuator01.jpg
W tej puszce jest jeszcze tłumik wejściowy, miałem nadzieję, że będzie tam coś na diodach PIN a nie sterowanie poziomem na dwubramkowym MOS-Fecie. Miałem nadzieję, że będzie coś w rodzaju transformatora impedancji skoro wejściowe BNC jest dumnie opisany jako 50Ω a głowicę TV są w standardzie 75Ω, ale nic takiego tam nie ma. Nie przejmowali niedopasowaniem impedancji.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Lepiej.jpg
Już działa i jest obraz lepszy, prążek to sygnał z generatora 30 MHz poziom -20 dB
Widać, że nic to wspólnego nie ma ze wskazaniem miernika częstotliwości.
Tlumik.jpg
Skalibrowałem poziomy za pomocą profesjonalnego tłumika, niestety nie ma tam tyle miejsca żeby upchnąć tego tłumika.
Na razie tyle. Przebudowa to pewnie na długie zimowe wieczory :)
Üdv
Macska
trouvere
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: trouvere »

hellcat pisze: pn, 25 grudnia 2023, 21:42 Gen50MHz.jpg

Podając na nóżki bezpośrednio napięcie coś takiego mam na ekranie, no nie jest to sygnał TTL 50MHz.
Mógłbyś zamieścić fotkę ilustrującą w jaki sposób podpiąłeś oscyloskop do tego generatora 50MHz.
To, że nie jest to sygnał TTL jest oczywiste, to jest generator CMOS.
SG531.PDF
(134.15 KiB) Pobrany 21 razy
Mam podobne, również Epson, CMOS, 50MHz - jeśli jesteś zainteresowany daj znać.
20231225_233656.jpg
SG-615.PDF
(75.87 KiB) Pobrany 15 razy
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Nie robiłem zdjęć jak podpiąłem sondę oscyloskopową do wyjścia generatora, ale po podaniu napięcia pobór prądu poniżej 4 mA to trochę za mało nawet jak na generator CMOS-owy.
Puszkę już skręciłem i nie chcę mi się na nowo rozbierać, z resztą napisałem, że markera w inny sposób mam zamiar realizować.
Ale dziękuję za chęć odstąpienia generatora.
Üdv
Macska
ODPOWIEDZ