Witam!
Stałem się "szczęśliwym posiadaczem"takiego oto urządzenia:
https://www.radiomuseum.org/r/datatron_ ... q_804.html
Tłumacz Google poinformował mnie, że służy ten sprzęt do odbioru stacji brzegowych na falach krótkich.
Po podaniu zasilania 12V słychać szum w głośniku, czyli raczej działa.
Czy ktoś z Kolegów miałby jakieś zastosowanie dla tego urządzenia?
Pozdrawiam-Grzegorz
Odbiornik do łodzi?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Odbiornik do łodzi?
,, Przeszło dwa razy droższym urządzeniem, z czterema stałymi kwarcami, jest „Naviscope” SEQ 804 — przystosowanym do odbioru „Kiel Radio”, „Norddeich Radio”, „Rugen Radio” i „Deutsch-landfunk” (lub „Schveringen Radio”) w SSB.,,
Czyli odbiornik SSB z kwarcami, które można zastąpić oscylatorem {oczywiście obwód wejściowy zrobić przestrajany. Albo też wybrać dowolną częstotliwość amatorską wykorzystywaną do lokalnych {lud Dx-owych} łączności.
Czyli odbiornik SSB z kwarcami, które można zastąpić oscylatorem {oczywiście obwód wejściowy zrobić przestrajany. Albo też wybrać dowolną częstotliwość amatorską wykorzystywaną do lokalnych {lud Dx-owych} łączności.

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Jeszcze w kwestii stacji brzegowych....mam lampowe radio stereo z Norwegii, model Radionette Kvintett.
Jest tam też opcja odbioru prognoz rybackich, oznaczona jako "F" czyli "FISK"(ryby).
Ale ja to radio przeryłem na wylot i nie znalazłem BFO, wynika z tego, że było to w AM, i tak sobie myślę, że na 80m, które tam jest w opcji AM, chyba jest zakaz pracy w klasycznym AM radiofonicznym?
Jednak stara RBM-1 miała możliwość pracy w tym zakresie, naturalnie nie było tam SSB.
Jeszcze w kwestii stacji brzegowych....mam lampowe radio stereo z Norwegii, model Radionette Kvintett.
Jest tam też opcja odbioru prognoz rybackich, oznaczona jako "F" czyli "FISK"(ryby).
Ale ja to radio przeryłem na wylot i nie znalazłem BFO, wynika z tego, że było to w AM, i tak sobie myślę, że na 80m, które tam jest w opcji AM, chyba jest zakaz pracy w klasycznym AM radiofonicznym?
Jednak stara RBM-1 miała możliwość pracy w tym zakresie, naturalnie nie było tam SSB.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Czołem. RBMka to obecnie fajna zabawka z lat 40tych ale wciąż można jej używać. Jest wąski wycinek pasma 80m gdzie można pracować wszystkimi emisjami, włącznie z AM. Jednakże morskie stacje pogodowe nadają obecnie chyba tylko na górnej wstędze. Oczywiście mowa o falach krótkich. Sam odbiornik można traktować jako fajną pamiątkę albo pokusić się o wywalenie kwarców i wsadzenie generatora przestrajalnego. Ale jak jest w AM to na 80tce nic nie posłuchasz, zależy też jaki wąski ma filtr p.cz.
Miłego
Miłego

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Przepraszam, nie można edytować postu.
Jednak, w tymże odbiorniku jest przełącznik AM/J3E gdzie J3E to jedna wstęga, SSB. Tylko która? Tego nie wiem. Czyli jakieś BFO tam musi być, no to można się pobawić, jeśli jest USB (górna wstęga) to można przestroić generator na "drugą stronę" filtra i powinniśmy odbierać LSB (dolną wstęgę) czyli na 80m można słuchać
Jednak, w tymże odbiorniku jest przełącznik AM/J3E gdzie J3E to jedna wstęga, SSB. Tylko która? Tego nie wiem. Czyli jakieś BFO tam musi być, no to można się pobawić, jeśli jest USB (górna wstęga) to można przestroić generator na "drugą stronę" filtra i powinniśmy odbierać LSB (dolną wstęgę) czyli na 80m można słuchać

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Witam!
Może ktoś byłby chętny pobawić się tym urządzeniem? Cena 30 zł z wysyłką na paczkomat.
Pozdrawiam-Grzegorz
Może ktoś byłby chętny pobawić się tym urządzeniem? Cena 30 zł z wysyłką na paczkomat.
Pozdrawiam-Grzegorz
-
- 1875...2499 postów
Wysłałem PW