Czy ktoś z Was ma styczność z grawerkami laserowymi?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Czy ktoś z Was ma styczność z grawerkami laserowymi?
Aby nie zaśmiecać tematami nie związanymi z lampami założyłem temat na elce.
Jakoś brak reakcji. Może ktoś z Was cos powie?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3951590.html
Postawione pytanie wynikło z konkretnych problemów z wymienioną drukarka.
Jakoś brak reakcji. Może ktoś z Was cos powie?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3951590.html
Postawione pytanie wynikło z konkretnych problemów z wymienioną drukarka.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: Czy ktoś z Was ma styczność z grawerkami laserowymi?
G-code jest 'wyprodukowany' poprawnie. Wlaczanie/wylaczanie lasera odbywa sie podobnie jak w przypadku kontroli glowicy 3D i w niektorych drukarkach (wiekszosci?) kontrolowane jest poprzez komendy M106 (moc lasera/szybkosc wentylatora/szybkosc wrzeciona) oraz M107 (wylaczenie lasera/wentylatora/wrzeciona) gdyz laser lub wrzeciono jest podpiete do pinu wentylatora.
Wiem, ze po angielsku, ale wrzucam tutaj: https://marlinfw.org/docs/configuration ... indle.html
Wiem, ze po angielsku, ale wrzucam tutaj: https://marlinfw.org/docs/configuration ... indle.html
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 2500...3124 posty
A problem jest taki, że drukarka (wydaje się) drukuje w 3D poprawnie.
Natomiast nie udało się włączyć lasera ani uruchomić wrzeciona.
Od razu twierdziłem, że moim zdaniem najprawdopodobniej uszkodzenie polega na źle włożonej wtyczce na płytce elektroniki.
Niestety naprawa trwa jakoś długo.
Dlaczego zadawałem takie pytanie?
Rozmawiałem z kolega, który kilkanaście lat zajmuje się sterowaniem numerycznym i on własnie twierdził, że sterowaniem wrzeciona "zajmuje się " inna komenda i był (albo udawał, że jest) zdziwione, że moim wypadku jest prawdopodobnie inaczej.
Być może faktycznie przy dużych mocach lasera, czy silnika wrzeciona wentylator musi pozostać wentylatorem i musi coś schładzać, ale to tylko moje domysły.
Natomiast nie udało się włączyć lasera ani uruchomić wrzeciona.
Od razu twierdziłem, że moim zdaniem najprawdopodobniej uszkodzenie polega na źle włożonej wtyczce na płytce elektroniki.
Niestety naprawa trwa jakoś długo.
Dlaczego zadawałem takie pytanie?
Rozmawiałem z kolega, który kilkanaście lat zajmuje się sterowaniem numerycznym i on własnie twierdził, że sterowaniem wrzeciona "zajmuje się " inna komenda i był (albo udawał, że jest) zdziwione, że moim wypadku jest prawdopodobnie inaczej.
Być może faktycznie przy dużych mocach lasera, czy silnika wrzeciona wentylator musi pozostać wentylatorem i musi coś schładzać, ale to tylko moje domysły.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
P.S. w każdym razie dzięki, spróbuję zatrudnić wujaszka G do tłumaczenie. Może coś się dowiem.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
To raczej zalezy od drukarki. Zakladam, ze w Creality Workshop wybierasz typ drukarki oraz rodzaj glowicy. Creality Workshop powinien wiedziec, ktore komendy G-code drukarka powinna otrzymac, by poprawnie obsluzyc zadana glowice. Domyslam sie, ze kod do sterowania laserem/wrzecionem w innych drukarkach moze byc inny ale wyglada na to, ze w przypadku Twojej drukarki jest on podpiety pod wentylator i stad M106/107 sa wykorzystywane do kontroli. Ale skoro nie dziala -- moze piny sa 'poplatane'?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 2500...3124 posty
Prawdopodobnie wentylator przy druku 3D też nie działa ale i nie bardzo jest potrzebny.
W drukarce sa inne wentylatory i nie bardzo wiedziałem co szumi.
Kiedy stwierdziłem, że jest niedobrze, nie chciało mi się wracać do głowicy 3D bo i tak drukarka miała jechać do serwisu na gwarancji.
A na dodatek już po odwiezieniu drukarki dośpiewywałem i doczytywałem o co tu może chodzić.
Prędzej spodziewał bym się, że laserem i wrzecionem będzie się sterować tak samo jak grzaniem głowicy a nie wentylatorem.
Choćby z uwagi, że jak mi się wydawało mogą tu być wymagane większe moce.
No cóż na chwilę obecna to jeszcze dla mnie terra incognita.
W drukarce sa inne wentylatory i nie bardzo wiedziałem co szumi.
Kiedy stwierdziłem, że jest niedobrze, nie chciało mi się wracać do głowicy 3D bo i tak drukarka miała jechać do serwisu na gwarancji.
A na dodatek już po odwiezieniu drukarki dośpiewywałem i doczytywałem o co tu może chodzić.
Prędzej spodziewał bym się, że laserem i wrzecionem będzie się sterować tak samo jak grzaniem głowicy a nie wentylatorem.
Choćby z uwagi, że jak mi się wydawało mogą tu być wymagane większe moce.
No cóż na chwilę obecna to jeszcze dla mnie terra incognita.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
P.S. Creality WorkShop jest przeznaczony jak widzę tylko do przygotowania kodu dla CNC i dla lasera.
Dla 3D jest Creality Slicer.
To był jeden z przyczynków że sądziłem iż takie sterowania jest ewenementem zastosowanym ze względów oszczędnościowych tylko w tej drukarce.
Dla 3D jest Creality Slicer.
To był jeden z przyczynków że sądziłem iż takie sterowania jest ewenementem zastosowanym ze względów oszczędnościowych tylko w tej drukarce.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
A teraz coś co luźno łączy się z tematem.
Chciałem sprawdzić aktualizacje programu i co mi odpowiedział?
zaje.....

Chciałem sprawdzić aktualizacje programu i co mi odpowiedział?
zaje.....

sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Moim zdaniem wszystko jest ok, a wentylator podczas druku 3D ( w sumie zależy który ) może działać zgodnie z ustawieniami wydruku. U mnie w FlashForge włączam wszystkie na stałe, zresztą w innych drukarkach też. Co do samego sterownia laserem, to zasilacz cały czas pracuje na wyzwalaniu, a najpewniej sygnałem wentylatora ( PWM ? ) sterujesz mocą, stąd konieczność podłączenia tego sygnału. W przypadku wrzeciona będzie identycznie, sam sterownik zasilany jest oddzielnie, a przynajmniej powinien być, a wypełnieniem sygnału sterujesz dostarczaną mocą ( obrotami ). Co do softu to w przypadku urządzeń gotowych trzymałbym się instrukcji obsługi.
-
- 2500...3124 posty
Pozwólcie, że wyciągnę stary temat aby nie tworzyć nowych.
Po zabawach z laserem (i aby unikac dymu z przypalanych materiałów) postanowiłem znowu pobawić się w 3D wydruki.
Okazało się, że drukarka w tym wypadku zaczęła znowu stroić fochy.
Zaczyna pięknie drukować i nawet nie ma problemów z odklejaniem od stołu) ale po przypadkowej (różnej) ilości warstw silnik przestaje podawać filament. (stwierdzone wizualnie - nie jest to zablokowanie filamentu mechaniczne). Jeżeli w tym czasie przejść do ocji wymiany filamentu ( refuel) drukatka wykonuje funkcję poprawnie i silnik pcacuje w obie strony.
Dla eksperyment spróbowałem pusty wydruk (bez filamentu) z ustawionymi tamperaturami (ręcznie) na minimum i wynik mam identyczny.
Sytuacja nie jest zwiazana z drukowanym modelem bo próbowałem różne.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Poprzedni problem to był brak styku na złączu.\
Po zabawach z laserem (i aby unikac dymu z przypalanych materiałów) postanowiłem znowu pobawić się w 3D wydruki.
Okazało się, że drukarka w tym wypadku zaczęła znowu stroić fochy.
Zaczyna pięknie drukować i nawet nie ma problemów z odklejaniem od stołu) ale po przypadkowej (różnej) ilości warstw silnik przestaje podawać filament. (stwierdzone wizualnie - nie jest to zablokowanie filamentu mechaniczne). Jeżeli w tym czasie przejść do ocji wymiany filamentu ( refuel) drukatka wykonuje funkcję poprawnie i silnik pcacuje w obie strony.
Dla eksperyment spróbowałem pusty wydruk (bez filamentu) z ustawionymi tamperaturami (ręcznie) na minimum i wynik mam identyczny.
Sytuacja nie jest zwiazana z drukowanym modelem bo próbowałem różne.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Poprzedni problem to był brak styku na złączu.\
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Jeśli po pewnym czasie zatrzymuje się, to ja sprawdziłbym temperatury na radiatorach sterowników silników krokowych. U mnie tak się działo jak sterowniki się przegrzewały. Pomogło zastosowanie wentylatora na radiatory, później wymieniłem sterowniki z A4988 na DRV8825 i wtedy sprawa się rozwiązała.
-
- 2500...3124 posty
Też o tym myslałem, tylko dlaczego realizuije wtedy wymianę filamentu?
po drugie ciężko to zrobić bo dostęp do elektroniki jest od dołu.
Chociaż z chłodzeniem faktycznie może być problem bo poukładane jest to w srodku (szczególnie wentylator chłodzącu płytę główną) dzość dziwnie.
Zastanawiałem się nawet, czy nie spróbować zrobić jakijś prowizorycznej "kierownicy powietrza".
Jeszcze jedno co mi przychodzi na myśl to pomiary napięć zasilacza.
A tak w ogóle to mam teraz taki okres, że duże i małe nieszczęścia się na mnie sypią i nie mam za dużpo czasu aby przysiąść na tematem a z doskoku to nie wychodzi.
Ot n.p. sasiad zamówił w jakiejś Kalwaryjskiej firmie meble z montażem.
Chłopcy chcieli zarekomendować swoją robotę innym i posłaji swoje wizytówki. (zdjęcie)
po drugie ciężko to zrobić bo dostęp do elektroniki jest od dołu.
Chociaż z chłodzeniem faktycznie może być problem bo poukładane jest to w srodku (szczególnie wentylator chłodzącu płytę główną) dzość dziwnie.
Zastanawiałem się nawet, czy nie spróbować zrobić jakijś prowizorycznej "kierownicy powietrza".
Jeszcze jedno co mi przychodzi na myśl to pomiary napięć zasilacza.
A tak w ogóle to mam teraz taki okres, że duże i małe nieszczęścia się na mnie sypią i nie mam za dużpo czasu aby przysiąść na tematem a z doskoku to nie wychodzi.
Ot n.p. sasiad zamówił w jakiejś Kalwaryjskiej firmie meble z montażem.
Chłopcy chcieli zarekomendować swoją robotę innym i posłaji swoje wizytówki. (zdjęcie)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
Kolega zasugerował, że termopara głowicy może na chwilę gubić łączność co jest zapamiętywane przez układ i dlatego przestaje podawać filament.
Może, ale dlaczego wtedy kontynuowała by wszystkie pozostałe ruchy?
Dlaczego nie wznawia podawania filamentu po odzyskaniu połączenie ?
Co sądzicie o takiej mozliwości?
Może, ale dlaczego wtedy kontynuowała by wszystkie pozostałe ruchy?
Dlaczego nie wznawia podawania filamentu po odzyskaniu połączenie ?
Co sądzicie o takiej mozliwości?
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/