sharp CRT

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

EF22
25...49 postów
25...49 postów

sharp CRT

Post autor: EF22 »

Może ktoś się wypowiedzieć o telewizorach sharp, z lat 80-tych i 90-tych ?
Głównie chodzi mi o ówczesne ceny i jakość produkcji.
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Re: sharp CRT

Post autor: elektron6 »

Średniak i tyle taki mocny średniak:)
Jak się wchodziło na początku lat 90 tych do sklepów z telewizorami to najdroższe zawsze były;
1. Sony, Panasonic, Philips
2. Średnia półka; Sharp, Sanyo, Funai, Grundig
3. Tanioszka (jak na tamte lata); Otake, HCM, Goldstar, Tensai i polskie marki; Elemis, Telestar, Curtis
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
elektron6 pisze: czw, 23 listopada 2023, 12:42 Średniak i tyle taki mocny średniak:)
Jak się wchodziło na początku lat 90 tych do sklepów z telewizorami to najdroższe zawsze były;
1. Sony, Panasonic, Philips
2. Średnia półka; Sharp, Sanyo, Funai, Grundig
3. Tanioszka (jak na tamte lata); Otake, HCM, Goldstar, Tensai i polskie marki; Elemis, Telestar, Curtis
Myślę, że takie przedstawienie jakości odbiorników (wysokości "półki") jest dużym uproszczeniem, gdyż firma Sharp produkowała również modele wyższej klasy, stereofoniczne z telegazetą, cyfrowe z "obrazem w obrazie" itp. Kilkadziesiąt lat temu kupiłem do swojej pracowni mały odbiornik Sony 14", monofoniczny z systemami PAL i SECAM oraz wejściami m.cz. wizji i fonii. Pamiętam że na rynku było wiele tanich (jak na odbiorniki produkcji japońskiej :wink: ) modeli danej firmy oraz modele luksusowe tych samych firm, jednak odbiorniki SONY z końca lat 80. i początku lat 90. miały jedną zaletę - niektóre modele potrafiły działać niezawodnie przez kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat (mój, gdy go oddawałem do utylizacji nadal był sprawny i miał 33 lata).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron6 »

Wyjątek nie stanowi reguły. Każdy producent miał linię top produktów kwestia tylko na jakie rynki taki produkt był kierowany.
Jeśli rozmawiamy o rynku international to moje zestawienie jest mocno ogólne natomiast co do rynku PL i oceny zwykłego śmiertelnika to raczej podział jest zasadny. Już na same słowo Sony, Panasonic ludziska dostawali gęsiej skórki.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Ja mogę tylko powiedzieć, że posiadam Panasonic Colour TV kupiony w sklepie PEWEX w 1988 roku i pracuje do dzisiaj codziennie oprócz jednej awarii kondensatora elektrolitycznego w przetwornicy, który wymieniłem osobiście w 2011r.
ODPOWIEDZ