Ciekawy przedwzmacniacz lampowy na kanale 0dB.pl

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Ciekawy przedwzmacniacz lampowy na kanale 0dB.pl

Post autor: Romekd »

Czołem.
Zachęcam do obejrzenia ciekawego materiału o studyjnym przedwzmacniaczu lampowym, przedstawionym na kanale YouTube "0dB.pl" (gorąco polecam wszystkie filmy Pana Tomasza Wróblewskiego, naprawdę warto obejrzeć...!).
Link do filmu poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=ki89L7XWOYY

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Ciekawy przedwzmacniacz lampowy na kanale 0dB.pl

Post autor: Ola Boga »

Rzeczywiście, ciekawe urządzenie. Też lubię kanał, który polecasz, bardzo profesjonalny, a jednocześnie przystępny sposób opowiadania.

Jeżeli mogę dodać dwa zdania od siebie, to:
-Wydaje mi się, że w praktyce studyjnej nie ma czegoś takiego, jak "lepszy" i "gorszy" przedwzmacniacz pod względem brzmienia. Raczej trzeba mieć ich kilka, czasem nawet jeszcze więcej, aby móc uzyskać pożądany w danej sytuacji efekt na różnych mikrofonach, z różnymi instrumentami i głosami itd.
-Na początku filmu prowadzący pokazuje kilka konkurencyjnych urządzeń, w tym polskiego IGSa, do którego mam dużą sympatię, bo widziałam miejsce ich produkowania i poznałam ludzi, którzy rzeczywiście ręcznie je montują. Zastanawiam się, czy skoro recenzowany przedwzmacniacz jest również montowany ręcznie, a przy tym sporo tańszy, to czy nie jest to przypadkiem produkcja chińska. To oczywiście nie dyskwalifikuje go od razu, ale warto byłoby wiedzieć.
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Ola Boga pisze: pn, 23 października 2023, 11:54
-Wydaje mi się, że w praktyce studyjnej nie ma czegoś takiego, jak "lepszy" i "gorszy" przedwzmacniacz pod względem brzmienia. Raczej trzeba mieć ich kilka, czasem nawet jeszcze więcej, aby móc uzyskać pożądany w danej sytuacji efekt na różnych mikrofonach, z różnymi instrumentami i głosami itd.
I w tej chwili wszyscy ortodoksyjni audiofile dostają zawału. :wink: :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Kilka godzin temu Pan Tomasz Wróblewski zamieścił kolejny ciekawy materiał o studyjnym przedwzmacniaczu Manley (lampowym) oraz porównał jego cechy "soniczne" z cechami innych przedwzmacniaczy. Jak zawsze Autor wykazał bardzo profesjonalne podejście i ciekawe opisy brzmień. Polecam obejrzenie. Link poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=CaFbUpoK5Kg

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

I kolejny bardzo ciekawy film o urządzeniu kształtującym dynamikę sygnału audio ("STEREO VARIABLE MU LIMITER COMPRESSOR" firmy "MANLEY") na kanale Pana Piotra Wróblewskiego, wykonany oczywiście na lampach :D W filmie ciekawe opisy brzmień (np. "wycofywanie się werbla" itp.), jakże odmienne od audiofilskiej "poezji" (czytaj kompletnego bełkotu), opisującej wpływ na brzmienie muzyki kabli sieciowych, sygnałowych, głośnikowych i rozmaitych "kondycjonerów"... :wink: Dodatkowo opisywane w filmie Pana Piotra efekty soniczne dobrze słychać w zamieszczonym przez niego materiale (a przynajmniej są dobrze słyszalne u mnie, na monitorach studyjnych ADAM).

https://www.youtube.com/watch?v=Y1t6GB84hGQ

Pozdrawiam
Romek
ODPOWIEDZ