trafo od Elektrona.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
trafo od Elektrona.
Czy transformatory z radzieckich TV Elektron mogą się nadawać do czegoś więcej niż TV? Chodzi o zastosowanie w audio. Wymontowałem taki TC-120-2B (po polsku TS-120-2W). Ma w cholerę odczepów - jeszcze się nie zorientowałem co do czego, ale może nie warto tracić czasu więc pytam.
Jeżeli nie ma w oznaczeniu A (co oznacza uzwojenie aluminiowe) to jest b. dobra trafko. Jeżeli byś miał dwa, możesz zrobić głośnikowe, jeśli jedno to zasialające.
120W powinno Ci wystarczyć do SE 2x10W a w PP nawet trochę więcej. Musisz tylko odszukać uzwojenie sieciowe. potem zmierzyć napięcia na wtórnych, poodwijać licząc. Wyliczyć z tego il. zwojów na wolt, przeliczyć na potrzebne napięcia i nawijaaaaaaać.
pozdrawiam
PS: Pierwotne jest najczęściej "najgłębiej" czyli najbliżej rdzenia, mogą być dwa po 110V! Trzeba je wtedy połączyć szregowo
120W powinno Ci wystarczyć do SE 2x10W a w PP nawet trochę więcej. Musisz tylko odszukać uzwojenie sieciowe. potem zmierzyć napięcia na wtórnych, poodwijać licząc. Wyliczyć z tego il. zwojów na wolt, przeliczyć na potrzebne napięcia i nawijaaaaaaać.
pozdrawiam
PS: Pierwotne jest najczęściej "najgłębiej" czyli najbliżej rdzenia, mogą być dwa po 110V! Trzeba je wtedy połączyć szregowo
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Poszukaj serwisówek na Fonarze w spisach treści czasopism "Radio", "Radioamator" lub "Radioelektronik", a potem w "Archiwum" Elektrody lub tutaj: http://www.radio.ru/archive/
-
- 500...624 posty
Nie znalazłem na necie opisu do tego trafa. Jak byście proponowali połączyć pierwotne bo jakoś mam z tym problem. Do Worda przepisałem tabelę z trafa.
- Załączniki
-
- tabela na trafie.doc
- (31 KiB) Pobrany 144 razy
Jeżeli dobrze patrzę to możesz uzyskać ok. 210V AC @0,38A (5-6)+(7-8 )+(5'-6')+(7'+8') --> po wyprostowaniu mostkiem i przy dużych elektrolitach w filtrze powinno wystarczyć na stereofoniczną końcówkę na 6P3S w klasie A (aaaaaa
) Ua=Us2= ok. 270V, Po= ok. 15W (x2)
Pierwotne jest trrochę zamieszane - spróbuj zasilić uzw 9-10 napięciem 6,3V z innego trafa, pomierz napięcia na pierwotnych i połącz je tak, żeby mieć ok. 220V
(w fazie)
Pozdrawiam,
Kauczuk

Pierwotne jest trrochę zamieszane - spróbuj zasilić uzw 9-10 napięciem 6,3V z innego trafa, pomierz napięcia na pierwotnych i połącz je tak, żeby mieć ok. 220V

Pozdrawiam,
Kauczuk
domyślam się że trzeba połączyć je równolegle (z każdej kolumny) bo nie widzę jakoś innego rozwiązania. Chyba że się mylę.Kauczuk pisze:Jeżeli dobrze patrzę to możesz uzyskać ok. 210V AC @0,38A (5-6)+(7-8)+(5'-6')+(7'+8') --> po wyprostowaniu mostkiem i przy dużych elektrolitach w filtrze powinno wystarczyć na stereofoniczną końcówkę na 6P3S w klasie A (aaaaaa) Ua=Us2= ok. 270V, Po= ok. 15W (x2)
Pierwotne jest trrochę zamieszane - spróbuj zasilić uzw 9-10 napięciem 6,3V z innego trafa, pomierz napięcia na pierwotnych i połącz je tak, żeby mieć ok. 220V(w fazie)
Pozdrawiam,
Kauczuk