Pośrednia i detektor i regulacja głośności na TBA120U, wzmacniacz m.cz na LM386. Zasilanie z baterii 12V.

Życzę miłego wieczoru
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Witam!Romekd pisze: ↑pt, 27 października 2023, 21:05 Czołem.
Tranzystory typu 2SC945 są elementami uniwersalnymi i dość rozpowszechnionymi, przeznaczonymi do różnych zastosowań (głównie w m.cz. i w układach przełączających o niskiej i średniej szybkości; pamiętam, że ze względu na cenę często były wykorzystywane w tanich zasilaczach komputerowych /ATX/), jednak do torów wysokiej częstotliwości się nie nadają, ze względu na zbyt niską częstotliwość graniczną i za dużą pojemność baza-kolektor. Proponuję zastosować jakiś inny typ tranzystorów krzemowych o lepszych parametrach.
Pozdrawiam
Romek
DziękiSzrot majster pisze: ↑pt, 27 października 2023, 22:16Witam!Romekd pisze: ↑pt, 27 października 2023, 21:05 Czołem.
Tranzystory typu 2SC945 są elementami uniwersalnymi i dość rozpowszechnionymi, przeznaczonymi do różnych zastosowań (głównie w m.cz. i w układach przełączających o niskiej i średniej szybkości; pamiętam, że ze względu na cenę często były wykorzystywane w tanich zasilaczach komputerowych /ATX/), jednak do torów wysokiej częstotliwości się nie nadają, ze względu na zbyt niską częstotliwość graniczną i za dużą pojemność baza-kolektor. Proponuję zastosować jakiś inny typ tranzystorów krzemowych o lepszych parametrach.
Pozdrawiam
Romek
A nie dałby rady tanich 2N3904?
2N3903.PDF
fmax duże większe niż częstotliwość graniczna tych BFP215.
Zastosowałem te tranzystory w torze audio amplitunera Zodiak i Tosca, nie zauważyłem, żeby były problemy, choć to tranzystor w.cz. .....nic innego nie miałem pod ręką, a miałem zestaw tranzystorów dla robotyków, i one w nim były.
BF199 też powinien się nadać
Niekoniecznie mogą się nadawać
Fakt, że użyto tranzystorów BF240 i BF241 (jak się domyślam produkcji CEMI) do głowic UKF tych odbiorników nie musi jeszcze oznaczać, że były one dobre, szczególnie że w danych katalogowych renomowanych firm zachodnich dla BF240 i BF241 można znaleźć zupełnie inne przeznaczenie.