ECH81 w roli inwertera w układzie PP
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
ECH81 w roli inwertera w układzie PP
Czy ktoś z kolegów próbował zastosować wspomnianą lampę w roli inwertera? Trafiły mi się akurat takie lampy i zastanawiam się nad alternatywny zastosowaniem w stosunku do klasycznej heterodyny. Znalazłem w intrenecie przykłady takich aplikacji ale są to pojedyncze przypadki. Oczywiście to troszkę ekwilibrystyka i pewnie przerost formy nad treścią, niemniej wydaje się to ciekawe podejście. Pomyślałem że można wykorzystać heptodę do mieszania sygnału np. z 2 kanałów (mówimy o wzmacniaczu gitarowym) lub sygnale oscylatora aby uzyskać fajne tremolo.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Re: ECH81 w roli inwertera w układzie PP
Do eksperymentów z efektami gitarowymi, tak. Jako wzmacniacz lub inverter, nie - chyba że wykluczymy ,,clean,,. 

-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Cześć
Kiedyś miałem próby loktalowego wzmacniacza z EF22 na wejściu, ECH21 jako inwerter i w koncówce 2x EBL21.
Układ inwertera z dokumentacji ECH21: Niestety nie skończyłem projektu.
Kiedyś miałem próby loktalowego wzmacniacza z EF22 na wejściu, ECH21 jako inwerter i w koncówce 2x EBL21.
Układ inwertera z dokumentacji ECH21: Niestety nie skończyłem projektu.
Też się do przymierzam do takiego zestawu. ECH21 / 81 według dokumentacji mają bardzo małe zniekształcenia w tym układzie. Także myślę, że warto spróbować