Budowa wzmacniacza SE na EL32

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Budowa wzmacniacza SE na EL32

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Będę zaczynał budowę kolejnego "lampiaka" SE, tym razem na zakupionych od Kolegi saico, lampach VT52, czyli EL32, de facto EL95 i lampie w stopniu sterującym.
Trafa sieciowe mam od saico, głośnikowe też.
Obudowę taką pozyskałem, pochodzi ze starych wzmacniaczy firmy ADS, robionych do szaf grających Adapler , kupiłem trzy takie złomy, głownie dla LM1876TF i transformatorów, które są więcej warte niż bezwartościowe urządzenia(te ADS mają poobcinane kable i całkowity brak dokumentacji), w jednym wzmacniaczu są dwa LM1876TF i trafo 80VA 2x20V, zrobiłem wczoraj takiego tam, prostego "gainclone", trawiąc nowa płytkę.
Obudowę jednego wybebeszyłem, wygląda to tak
1.jpeg
4.jpeg
I przykład "reprezentatywny" :lol: ....jak w Bocianie :lol:
przymiarka 1.jpeg
przymiarka 2.jpeg
Czyli po wzmocnieniu całej góry prętami gwintowanymi fi 4mm, trafo sieciowe by poszło na górę obudowy, potem obudowane siatką metalową(mam trzy koty :( ), trafa głośnikowe pójdą do środka jak widać, lampy tak "pi razy drzwi" rozmieszczam, jako lampę przedwzmacniacza Kolega saico zaleca 6N2P, mam ją ale tako jakaś paskudna, kupiłem rosyjską 6N9S, żarzenie jest jak 6N2P, lampa jest oktalowa, czyli ładniejsza, ale nie wiem, czy to zatrybi w tym układzie, niby to samo a nie to samo.
d59cee29431f993bd73bc300e931.jpeg
W razie "W" nie będę zmieniał układu przecież :evil:
Trzecia "lampa" to byłby stabiliwot , tutaj nie widać za dobrze, zasilanie przez rezystor wprost z 230V, przez małe trafko 230V/6V, dla separacji.
https://allegro.pl/oferta/nowy-zabytkow ... 3213889551
Obudowa będzie miała blaszany front, tak, gdzie więcej dziur, tył zostanie jak widać, gdzie bezpiecznik, tam tył.
Na górnej części obudowy łączówki, mocowane do, pozbawionego miedzi laminatu FR-4, połączenia zrobione przewodami w teflonie.
Chciałbym wiedzieć, czy jest sens stosować tą 6N9S, czy zostać przy oryginale?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Budowa wzmacniacza SE na EL32

Post autor: Marek7HBV »

Przy zmianie lampy trzeba zmniejszyć rezystor katodowy na ok. 2k. Kondensator równoległy z transformatorem nie jest konieczny. Stabiliwolt to jako dekoracja? :D
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Szrot Majster- mogę Ci odpłatnie odstąpić PCB do Retrona- mam nadmiar. Wysłałem Ci w tej sprawie PW.
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: onyx1944 »

Ja bym zaproponowal jako sterującą ECC81, u mnie się sprawdziła z EL95 a dokładniej EC92. Ma większy prąd niż 6sl7 i 6n2p i wzmocnienia też jej nie brakuje.
Tylko to dalej noval.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Lampa sterująca wybrana :D , będzie to rosyjska 6N9S, układu nie będę przerabiał pod ECC81, bo jej nie mam, w ogóle nie mam żadnych ECC, poza zajechanymi ECC85, które po 60 lat pracowały w głowicach UKF-u. Ceny tych lamp sięgnęły szczytu(chyba głupoty, ale jak powiedział Albert Einstein, to głupota jest nieskończona), za to rosyjskich lamp, czy jakiegoś złomu z demobilu NATO, jest ostatnio pełno.....wojna w Ukrainie trwa w najlepsze, magazyny się czyści, lampy raczej się nie przydadzą na tej wojnie, to i ceny niskie, ja zbieram części z demobilu, bo coraz mniej tego, a w stosunku do nowych chińskich są jak Ferrari do Malucha ze starej stodoły.
Rezystor katodowy.....jakiej mocy ma być?
Bo nie mam dużo rezystorów mocy, bo mi niepotrzebne....mam do końcówek mocy i obwodów Zobla(zacząłem kolekcjonować sprzęt UNITRA), 90% rezystorów, które mam, to 1/4W, może w złomie bym coś wykopał, 1kom mam ale 5W, trochę za wielkie.
Kondensatora na uzwojeniu pierwotnym TG nie montuję, bo ucina soprany....jak pasmo nadawanej audycji kończyło się na 6-10kHz, to były takie kondensatory konieczne, by nie świszczało w głośniku, dziś są nawet szkodliwe z w,w. powodu.
Stabiliwolt to dekoracja, ma świecić ładnie w nocy, mam ich pełno, chcę sobie "bezpieczny" świecznik zrobić, tak dla nastroju.
Wzmacniacz nie będzie miał oczek,tylko wskaźniki wychyłowe, bez podświetlenia, moje mają tarcze znaczone farbą okresowego świecenia, radowej już się nie stosuje, moje mierniki pochodzą z lat 70-tych, są niemieckiej firmy Gossen.
Ma ktoś pomysł na nity do łączówek, około 3mm średnicy?
Gdzie coś takiego dostanę, nie może być aluminium, miedź albo stal nierdzewna, mocowanie będzie do całkowicie wytrawionego FR-4 1,6mm?
Chyba zacznę w nowym tygodniu robić łączówki, jak dojdą blaszki, muszę robić wszystko w domu, bo ojciec kazał zrobić porządek w budynkach gospodarczych alkoholikowi, tak "zrobił", że kilkaset metrów kwadratowych hali zawalone śmieciami do wysokości 3m , śmieci i kanister z benzyną postawione....przy falowniku PV, jak to zobaczyłem, to facet wyleciał z roboty w trybie ekspresowym, instalacja PV 10kW, całe lato niemal na 95% mocy pracowała, wystarczy zapłon łuku, no i ta benzyna oraz szmaty :evil: :evil: :evil: ....
Warsztat ojca też nie nadaje się do żadnej roboty, choć trzy dni robiłem tam i zawaliłem wszystkie pojemniki na odpady, teraz ojciec mi zrobi "brudny" warsztat w starym domu, tak więc pozbędę się syfu z poddasza, bo ciężko spać w smrodzie i kurzu.
Narzędzia ślusarskie i elektronarzędzia posiadam, wszystko w wyższej półki, (Bosch niebieski, Stanley Fatmax, Dremel, Hikoki, Ryobi), nie kupuję byle czego, jak robiono u mnie 40 lat i potem takie "kwiatki" w stylu kątówki z TESCO czy wkrętarki z Biedronki, pół roku i śmietnik.
Obudowa mi fuksem wpadła, bo chodziło o bebechy tych wzmacniaczy a zobaczyłem, że buda jest tym, czego szukałem prawie rok.
Oczywiście po wycięciu otworów zostanie polakierowana czarnym matem, już nie będzie malowania pędzlem, piłowania brzeszczotem, przez swoją głupotę nie mam konta na Elektrodzie, więc tym razem pokażę na co mnie naprawdę stać.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Łączówki można zrobić z laminatu, właściwie to wytrawić, nie trzeba nitów :D
Kondensatorów na pierwotnej TG w SE radzisz nie stosować?
Konto na elektrodzie zawsze możesz zrobić nowe :wink:

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Olkus pisze: sob, 23 września 2023, 23:16 Łączówki można zrobić z laminatu, właściwie to wytrawić, nie trzeba nitów :D
Kondensatorów na pierwotnej TG w SE radzisz nie stosować?
Konto na elektrodzie zawsze możesz zrobić nowe :wink:

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Kupiłem łączówki nowe, z epoki.....gdybym miał trawić, to bym nie kupował :D
Kondensatory po pierwotnej stronie TG to relikt epoki radiofonii AM/pocztówek dźwiękowych /kiepskich taśm oraz głośników, pokroju tych z Pioniera czy Juhasa, obecnie już to bezsens, który skuteczne obetnie soprany :!:
Natomiast rezystor 30-100 omów jest wskazany na wtórnym uzwojeniu TG.....jak się kolumna odłączy, to ocalisz lampy końcowe i trafo głośnikowe, w gitarowych wzmacniaczach jest to zintegrowane ze stykiem gniazda Jack, w momencie odpięcia kolumny wyjście TG jest zwierane rezystorem/żarówką, tak było w Dynacord Eminent II i nie tylko.
Konta na Elektrodzie nie będę zakładał, bo używam NordVPN, niestety tam taka, z pozoru niewinna i legalna usługa, może się zakończyć wizytą Policji w domu....dwa razy się nie wchodzi do tej samej wody, zresztą 19 lat stracone, jakbym spalił swoje archiwum z tego okresu.....szkoda, są inne miejsca, na ogół lepsze.
Ale kolejno....najpierw rysunek i otwory małym wiertłem, łączówki, z=wzmocnienie góry by się nie rozlazła, na koniec montaż i frontpanel z miernikami.
Ostatnio kupiłem 4 sztuki TG2-20-666 z ZK140, za dwa 50zł, pozostałe dwa w podobnej cenie.....coś moda na lampy się chyba kończy, bo to po dwa razy tyle chodziło.
Kondensatory mam Jamicom 47µF 450V i to sporą ilość, rezystory porcelanowe z obejmą również mam.
Muszę gdzieś to powiercić....na 100% nie mam zamiaru sprzątać opiłków z biurka
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Rezystory 100R 1W zawsze daję na wtórne, koszt znikomy a to głupota nie dać jak potem w razie "W" do wymiany trafo i lampa.
Jak łączówki masz to inna sprawa ;) Ja mam kilka z TV.
TG2-20 miałem w swoim ECL82 SE, który teraz leży w szafie rozebrany bo się wzbudzał w obudowie, której użyłem. Mam zamiar zamienić na TG2,5-1 bo zdobyłem drugą sztukę, a będzie dzięki temu wyjście słuchawkowe, no i lepiej to trafo się nada do głośników 8 omów. 4 lata temu te TG2-20▪︎ kupowałem chyba po 20zł, miałem możliwość wziąść większą ilość w jeszcze niższej cenie ale nie wziąłem, głupi byłem, ale nie interesowałem się wtedy elektroniką tak jak teraz.
Jeśli chcesz to mogę Ci zaprojektować PCB zasilacza do tego wzmacniacza (to z 20 min maks), tylko muszę wiedzieć jak on ma mniej więcej wyglądać :D

Pozdrawiam,
A.

P.S.

Pisałem PW, już jakiś czas temu, dotarło?
saico

Post autor: saico »

Mam taką PCB w "pliku" zaprojektowaną kilkanaście lat temu - https://archiwum.allegro.pl/oferta/uniw ... 19772.html
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

saico pisze: pn, 25 września 2023, 18:47 Mam taką PCB w "pliku" zaprojektowaną kilkanaście lat temu - https://archiwum.allegro.pl/oferta/uniw ... 19772.html
Witam!
Co znaczy "w pliku"?
Jest jednostronna czy dwustronna?
Da się termo-transferem zrobić w domu?
saico

W "pliku" oznacza do pobrania - wrzucam. Innej postaci nie posiadam, więc pod termotransfer musisz "wykasować" widok elementów w dowolnym programie graficznym. Obsada lamp to 2x EL32 + 1x 6N2P lub ECC83. Schemat zamieściłem powyżej.
Załączniki
pcb_el32.jpg
Ostatnio zmieniony wt, 26 września 2023, 19:53 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
saico

Sorry, pogrzebałem w kompie i jednak mam "czystą" PCB w pliku PDF. Załączam. Wymiary PCB to: 180x75mm.
Załączniki
final.pdf
(19.1 KiB) Pobrany 51 razy
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

saico pisze: wt, 26 września 2023, 20:01 Sorry, pogrzebałem w kompie i jednak mam "czystą" PCB w pliku PDF. Załączam. Wymiary PCB to: 180x75mm.
Witam!
BARDZO ALE TO BARDZO DZIĘKUJĘ!!!
Chciałem robić na łączówkach, jednak zrobię na tej PCB, podstawki lamp podłączę przewodami w izolacji teflonowej
https://allegro.pl/oferta/kabel-teflono ... 9021773310
Teflon nie przebije, ta izolacja spokojnie wytrzymuje kilkanaście kV, lampa będzie 6N9S, rezystor katodowy zmienię na 2k, jak Marek7HBV zalecił.
Mam kupione kapturki bakelitowe na "cycki" EL32.....250-300V DC to nie są żarty, mam małe kociaki, ojciec parkę przyniósł....nie chciałbym, bo zginęły jak, zaplątana w światłowód, kotka w maju, o której pisałem(myślałem, że zostanie ze mną na lata a ona zginęła, jedna dzikuska mi została, tzw. "kotożbik"), zresztą nie chcę sam się nadziać na swój babol, żeby mnie strzeliło prawie 300V.
Odnośnie Kolegi transformatorów sieciowych od magnetofonu Telefunken 85KL, które kupiłem w kwietniu......ile wynosi maksymalny prąd uzwojenia żarzenia?
EL32 to "prababcia" EL95, czyli OK, ale 6N9S ma 300mA, tak samo 6N2P i ECC83, powinno starczyć, bo podobno te trafa mają spory zapas.
Mam plan zastosować kontrolki neonowe załączenia zasilania napięcia anodowego.
https://allegro.pl/oferta/lampka-kontro ... 8763910285
Jutro będą u mnie, napięcie zapłonu neonówki to według opisu z aukcji 110V, tylko jaki dać rezystor szeregowy dla 270V anodowego, by nie zniszczyć neonówki.
Czy 470k wystarczy?
Czy mogę zastosować schemat sterowania wskażnikami wychyłowymi z wątku o wzmacniaczu TAA435+ AD161/162, ten z diodami ostrzowymi GD507A?
Oczywiście sterowanie z wtórnego uzwojenia TG.
Będę musiał "zbić" napięcie anodowe do 250-270V, zrobię to na rezystorze kilkaset omów, takim wojskowym, z obejmą.
Ile mam dać pojemności w filtrze zasilacza, czy 47µF za prostownikem i dwa razy tyle za rezystorem będzie OK?
Zacząłbym pomału ten układ robić, wersję na PCB z 6N2P też bym potem zrobił, ale tym razem mam tylko podstawki do chassis, chcę, by same oktale były a nie przedwojenne lampy i powojenna, nowalowa 6N2P.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Do zasilacza dałbym 2 x 100uF i powinno starczyć.
Trafo spokojnie pociągnie 2 x EL32 i ECC83/6N2P czy 6N9S, oryginalnie w magnetofonie był wzmacniacz PP na 2 x EL95 + ECC83.
Schemat sterowania wskaźnikami powinien być OK, ja planuję wykorzystać go także w lampiaku, ale zamiast diod germanowych będą shottky.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

EL32 ma na cycku siatkę pierwszą i nie grozi to porażeniem. Natomiast wymaga ekranowania, a rezystor antyparazytowy powinien być w kapturku. :D
ODPOWIEDZ