Kupię przełącznik/plastikowy element do Estonia Stereo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Kupię przełącznik/plastikowy element do Estonia Stereo
Cześć!
Do zabytkowego radia lampowego Estonia Stereo wschodniej produkcji potrzebuję wymienić biały plastikowy element przełącznika, który poprzedni właściciel zmasakrował - taki jak na zdjęciu.
Może ktoś ma z rozbiórki taki uszkodzony przełącznik ze sprawnym plastikiem i może poratować takim elementem plastikowym lub przełącznikiem?
Dziękuję i pozdrawiam.
Do zabytkowego radia lampowego Estonia Stereo wschodniej produkcji potrzebuję wymienić biały plastikowy element przełącznika, który poprzedni właściciel zmasakrował - taki jak na zdjęciu.
Może ktoś ma z rozbiórki taki uszkodzony przełącznik ze sprawnym plastikiem i może poratować takim elementem plastikowym lub przełącznikiem?
Dziękuję i pozdrawiam.
Re: Kupię przełącznik/plastikowy element do Estonia Stereo
Małe szanse na oryginał... trzeba raczej wydrukować to w 3D, ewentualnie komuś zlecić.
Ostatnio zmieniony śr, 6 września 2023, 20:20 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
To forum to jedyna szansa, że ktoś może mieć rozbitka na części i może wspomóc. Jak nie uda się tego zdobyć, trzeba będzie pomyśleć o jakimś odlewie, bo druk 3D tak małego elementu może być za dużym wyzwaniem dla drukarki 

Estonia... marzenie, u nas bardzo rzadko występuje więc marne szanse na zdobycie części. To element zapadki o typowym kształcie, więc może dałoby się dopasować z innego sprzętu produkcji ZSRR (choć niekoniecznie). Jeśli nikt z rodzinki nie wymyśli mi jakiejś roboty w weekend to zajrzę do swoich sprzętów zza Buga.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Myślę, że warto spróbować z drukiem 3D, dobra drukarka raczej problemu mieć nie powinna.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Zgadza się... to jedyna "deska" ratunku" dla tak nietypowego sprzętu.
-
- 3125...6249 postów
Ja bym jednak szukał także alternatywnego rozwiązania wedle opinii Kolegi "Bratysława".
Pokopałbym też w rocznikach miesięcznika radzieckiego "Radio" z roku produkcji "Estonii"
i szukałbym tam, co jest do niej podobne. Niejeden ich sprzęt miał takie przełączniki.
Może taki przełącznik pracował np.w radyjku samochodowym lub zegarze cyfrowym
skuplowanym z głośnikiem rozgłaszania? Takie bajery stamtąd są obecnie sprzedawane
na wiadomych aukcjach za bezcen.
Tylko trzeba pokopać na ich stronach,żeby zobaczyć fotkę środka.
A tak z ciekawości:jakie są dokładne wymiary tego"wichajstra":-)?
Zamiast odlewania na 3D jest też opcja wytoczenia precyzyjnego tego detalu z teflonu
lub-niekoniecznie.
Przy znanych wymiarach.
Ktoś z Kolegów pisał kiedyś, że ma tokarkę,więc może się wypowiedzieć co do szans wytoczenia
takiego detalu.Szkoda,że nie mam tokarki lub dojścia do niej teraz.
Na tokarce można łatwiej wytoczyć jednostkowy element,nie trzeba programować 3D.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
Pokopałbym też w rocznikach miesięcznika radzieckiego "Radio" z roku produkcji "Estonii"
i szukałbym tam, co jest do niej podobne. Niejeden ich sprzęt miał takie przełączniki.
Może taki przełącznik pracował np.w radyjku samochodowym lub zegarze cyfrowym
skuplowanym z głośnikiem rozgłaszania? Takie bajery stamtąd są obecnie sprzedawane
na wiadomych aukcjach za bezcen.
Tylko trzeba pokopać na ich stronach,żeby zobaczyć fotkę środka.
A tak z ciekawości:jakie są dokładne wymiary tego"wichajstra":-)?
Zamiast odlewania na 3D jest też opcja wytoczenia precyzyjnego tego detalu z teflonu
lub-niekoniecznie.
Przy znanych wymiarach.
Ktoś z Kolegów pisał kiedyś, że ma tokarkę,więc może się wypowiedzieć co do szans wytoczenia
takiego detalu.Szkoda,że nie mam tokarki lub dojścia do niej teraz.
Na tokarce można łatwiej wytoczyć jednostkowy element,nie trzeba programować 3D.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
-
- 3125...6249 postów
W uzupełnieniu,Kolego TokRa:
zajrzałem do internetu i tych Estonii Stereo
jest kilka odmian:
006 Stereo,008 Stereo,009 Stereo,010 Stereo.
Zazwyczaj są to radiogramofony.
O który konkretnie model chodzi?
A może w kilku jej typach był ten sam przełącznik?
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
zajrzałem do internetu i tych Estonii Stereo
jest kilka odmian:
006 Stereo,008 Stereo,009 Stereo,010 Stereo.
Zazwyczaj są to radiogramofony.
O który konkretnie model chodzi?
A może w kilku jej typach był ten sam przełącznik?
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"