Jak zinterpretować oznaczenia kondensatorów ceramicznych wysokiego napięcia?
Na przykład mam tutaj 3 kondensatory, dodałem baterie 9 V dla skali odniesienia...
Od lewej do prawej 2.7 nF 1 kV, 6.8 nF 5 kV, 20 nF 3 kV Nie jestem pewien jak zinterpretować środkowa linijkę w nadruku na kondensatorach.
Chodzi mi jakiego rodzaju może to być dialektyk?
Szykuje trochę szalony eksperyment. Chce zbudować zasilacz napięcia stałego około 20 kV.
Zbudować w miarę dokładną wagę mechaniczna zdolna do pomiarów setnych części grama (możne tysięcznych). Koniecznie z materiałów dielektrycznych. Większość tego typu eksperymentów używa wag elektronicznych, które wariują w obecności WN/WCZ..
Rozpuścić zewnętrzną warstwę dużego gabarytowo kondensatora WN, i jakimś kwasem rozpuścić większość z jednej z napylonych okładzin (zostawić trochę na środku). Tak aby uzyskać asymetryczny kondensator. Wydaje mi się ze im większa stała dialektyczna tym lepiej.
Cel jest zademonstrować koledze, że nie istnieje coś takiego jak Biefeld-Brown effect.
Jest ostatnio strasznie dużo pseudonaukowych teorii, czas trochę z tym powalczyć. Jak odleci w kosmos to wiszę koledze skrzynkę piwa..

Proszę o bardziej staranną pisownię.
[Romekd]