Witam Szanownych forumowiczów!
Proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny wzbudzania się wzmacniacza, który przy podłączonym źródle sygnału(tel, deck,mp3) zachowuje się jak metronom. Słyszalny jest pulsujący odgłos taki jak pukanie w membranę oraz delikatny szelest w tle. Sprawdziłem napięcia zgodnie ze schematem http://www.r-type.org/articles/art-008.htm i zaznaczyłem na schemacie na czerwono. Zamieniałem sprzężenie zwrotne na odczep 4 Ω oraz 8 Ω efekt bez zmian. Odlutowałem całkowicie sprzężenie zwrotne bez którego jeszcze głośniej słychać ten sam efekt wzbudzania. Lampy pomierzone i sprawdzone w innym wzmacniaczu poza nową "EF86 TAD Premium Selected". Masa wzmacniacza połączona w jednym punkcie. Co jeszcze mogę sprawdzić lub zmienić?
Wzmacniacz Elektor Electronics 114, November, 1984 EL84 PP UL
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz Elektor Electronics 114, November, 1984 EL84 PP UL
Ostatnio zmieniony ndz, 2 lipca 2023, 13:34 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Wzmacniacz Elektor Electronics 114, November, 1984 EL84 PP UL
Witam
Jeśli wzbudza się na częstotliwościach znacznie mniejszych od akustycznego to przyczyną jest sprzęganie przez obwody zasilania. W tym przypadku pomiar oscyloskopem by umożliwił lokalizację problemu.
Jeśli wzbudza się na częstotliwościach znacznie mniejszych od akustycznego to przyczyną jest sprzęganie przez obwody zasilania. W tym przypadku pomiar oscyloskopem by umożliwił lokalizację problemu.
Ratujmy stare tranzystory!
Czy jest wlutowany R4 {C4 jest dobierany w zależności od posiadanego transformatora}? Rdzeń transformatora głośnikowego powinien być podłączony do masy. Wskazane jest także wlutowanie rezystora {10 k} między siatką pierwsza {n9} EF86 a rezystorem R1. Jak zbudowany jest zasilacz napicia anodowego? 

Dziękuje za wskazówki.Oscyloskop mam ale słabej jakości chińska zabawka.Tak R4 jest wlutowany a właściwie teraz potencjometr wieloobiektowy ale jego zmiana kompletnie nic nie daje w zakresie 1k do 10k tak samo C4 wymieniałem co skutkuje głębszym lub płytszym sprzężeniem, po prostu głośniej lub ciszej słychać wzbudzanie wzmacniacz. Rdzeń transformatora jest podłączony do PE a następnie przez rezystor 100R do jedynego punktu masy. Między siatką pierwszą a masą EF86jest rezystor 1M zgodnie ze schematem.Zasilacz anodowy 220uf/450V rezystor 200R a następnie 330uF/450V tylko takie pojemności mam a według org. schematu miało być 600uF.
Nawet prosty oscyloskop będzie pomocny. Należy nim sprawdzić przebieg na wyjściu transformatora czy zawiera także wyższe częstotliwości {nawet ponadakustyczne} mogące wywoływać wzbudzenie na niskiej częstotliwości, a tu należy sprawdzić filtrowanie na C2 {ewentualnie zwiększyć pojemność}. Rezystor w siatce pierwszej EF {antywzbudzeniowy} lutuje się między wyprowadzeniem siatki pierwszej, a rezystorem siatkowym 1M. Sygnał doprowadza się do punktu ich połączenia przez kondensator
{jego pojemność to max 100 n}. Prostym testem jest zwarcie siatki pierwszej EF do masy. 

Marek7HBV Dzięki za nakierowanie. Szelest, trzask spowodowany był uszkodzonym R7 nie wiem jak to możliwe bo kupiony nowy z TME i pomierzony miernikiem, zastąpiłem go zwykłym metalizowanym rezystorem.Wzbudzał się pierwszy stopień tak jak napisałeś pomogło 4,7K na wejściu oraz kondensator foliowy MKP 47nF pomiędzy katodą a siatką drugą tak jak w aplikacji Mullarda!Teraz jest kompletna cisza i nie tylko na odsłuchu ale nawet na oscyloskopie kompletnie nic się nie wzbudza.Na zdjęciu winowajca:)Dziękuję za pomoc,temat do zamknięcia:)