Obudowa, chassis wzmacniacza- kto mi wykona?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Obudowa, chassis wzmacniacza- kto mi wykona?

Post autor: Marek7HBV »

Potrzebne jest minimum, czyli kącik do pracy w którym stoi stół z imadłem i nawet byle jaką wiertarką w uchwycie stołowym {nawet chińskim}. Można zrobić wszystko na co pozwala wyobrażnia, jeśli nikt nie przeszkadza. :D
rufus74pz
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: rufus74pz »

Witam.
Dibond, MDF, blacha aluminiowa, fornir, lakier, kilka godzin pracy i obudowa gotowa.
Piotr
IMG_0287.JPG
IMG_0293.JPG
IMG_0288.JPG
IMG_0290.JPG
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Piękne :!: :shock: Gratuluję umiejętności.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Marek7HBV pisze: śr, 17 maja 2023, 07:37 Potrzebne jest minimum, czyli kącik do pracy w którym stoi stół z imadłem i nawet byle jaką wiertarką w uchwycie stołowym {nawet chińskim}. Można zrobić wszystko na co pozwala wyobrażnia, jeśli nikt nie przeszkadza. :D
Witam!
Mam wszystkie narzędzia ślusarskie, tylko tego kąta brak :evil: ....ojciec debila zatrudnił lata temu i ten pije byle co, przez co nie ma sił robić...cały budynek gospodarczy zaśmiecił i nie da się nawet szpilki wetknąć.
Z tego też powodu trzymam narzędzia i maszyny...w pokoju, bo dać mu coś do ręki, to potem można na złom wypieprzyć, nic nie szanuje, pijus jeden :evil:
Teraz się ciepło zrobiło, to zagonię go do roboty, w starym domu kąt wygospodaruję, taki do "brudnych prac", w moim warsztacie zostaną tylko Dremel do wiercenia PCB i trochę drobnych narzędzi ślusarskich, na pewno kątówka Bosch(niebieski, profesjonalny....z Biedronki to dziękuję bardzo....lepiej odżałować kilka browarów i zjeść "Turystyczną" zamiast "Polish Ham", niż męczyć się z szajsem, w dodatku niebezpiecznym w używaniu), wiertarka kolumnowa RYOBI, wszystkie klucze płaskie, młotki tam wylecą, laminatu też nie będę w pokoju obrabiał, bo używam FR-4 szklano-epoksydowy, którego opiłki drażnią skórę i problem ze sprzątnięciem syfu z biurka.
Wszystkie kleje, rozpuszczalniki i inne smrody też wylecą.
Z ogrzaniem małego pokoiku nie będzie problemu....mam instalację PV 10kW, stary dom też z tego jest zasilany.....wstawię ze dwa grzejniki elektryczne...prądu starczy, lepiej zużyć, niż oddać ENEA za "pół darmo"
A mi starczy 12-16 stopni Celsjusza, toteż wszystko na termostatach i założę to, gdy falownik PV ruszy o świcie, to napięcie podskoczy i stycznik załączy grzejniki, po zachodzie Słońca wyłączy, bo napięcie fazowe spadnie
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-ko ... 2714475690
Mam stały dochód(II grupa inwalidzka, całkowita niezdolność do pracy, na stałe orzeczona renta 1445zł na rękę....wiele nie jest ale jeszcze zasiłek 215zł z GOPS-u do tego, to się spora sumka robi :lol: )....może oprócz bycia elektronikiem trzeba będzie zostać ślusarzem i stolarzem :lol: .
Jakbym działki sprzedał, to bym pilarkę włosową i migomat inwertorowy jeszcze kupił.
A jakby Szanowny Kolega doradził sensowne imadło, to bardzo bym dziękował.
Mam szmelc z Lidla, kiedyś miałem rosyjskie imadło, to i jeden ojca "pracownik" ukradł(ciekawe ile dostał?. Raczej na 2 browary, a to było wspaniałe, precyzyjne imadełko)
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

rufus74pz pisze: sob, 20 maja 2023, 12:36 Witam.
Dibond, MDF, blacha aluminiowa, fornir, lakier, kilka godzin pracy i obudowa gotowa.
Piotr
IMG_0287.JPGIMG_0293.JPGIMG_0288.JPGIMG_0290.JPG
Witam!
Orzesz w mordę jeża :shock: :shock: :shock: ....chylę czoła, to już jest kawał roboty.
Ale w Grudziądzu czy Świeciu raczej nie kupię takich materiałów jak dibond czy dobra płyta MDF, musiałbym do Trójmiasta się wybrać, bo i w Bydgoszczy też tego nie kupię.
Jak to robiłeś?
Ale w Moim przypadku, to będzie ramka z lakierowanych desek sosnowych, wierzch z aluminium, obudowa transformatorów z siatki stalowej.
Już mam wizję jak ma to wyglądać.
A gdzie kupić łączówki, takie jak w gitarowcach?
Bo nie jestem fanem nieserwisowalnej w razie "W" prowizorki w postaci montażu "na pająka", lutowania wprost do podstawek lamp....potem coś nie zadziała i problem jest, w dodatku trudny do diagnozy.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

https://amptone.pl/q/?keywords=%C5%81%C4%85cz%C3%B3wka

Tu masz różne łączówki.
Można też zrobić z laminatu - widziałem gdzieś kiedyś, bynajmniej tanie bo można użyć odpadków.
Natomiast zasilacz lepiej mieć na PCB, lepsze, wygodniejsze i estetyczniejsze rozwiązanie.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Olkus pisze: ndz, 21 maja 2023, 00:40 Można też zrobić z laminatu - widziałem gdzieś kiedyś, bynajmniej tanie bo można użyć odpadków.

Serio z odpadków będzie drogo jak diabli? :wink: https://sjp.pwn.pl/slowniki/bynajmniej.html
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Chassis powstanie jednak ze stali, potem malowanie na czarno- aluminium za drogie, ja ponad 300zł nie zapłacę za zabaweczkę dla "dużych chłopców" :evil:
Zdobyłem takie oto wskaźniki i kontrolki, kontrolki mają wbudowane, miniaturowe transformatory i są na 110-120V(jakby były na 230V, to by nie były po 6zł- NOS, demobil wojskowy).
Napięcie 110/120V to kwestia jakiegoś,małego trafa z dzielonym uzwojeniem, które wtedy pracuje jako autotransformator, mocy tu nie trzeba, sterowanie przekaźnikami(nawet i MT-6, których mam pełno).
Wygląd byłby kapitalny, do tego wojskowe lampy końcowe i wojskowe mierniki.
Szerokość bym przyjął typową dla starych klocków Hi-Fi, czyli 42-43cm, wtedy by wszystko wlazło do środka.
Trafa kontrolek pewnie trzeba za ekranować, ale nie powiedziane, to nie były (kiedyś) tanie kontrolki.
Żółta(biała), to by była sygnalizacja włączenia, zielona to by sygnalizowała załączenie napięcia anodowego.
Co o tym myślicie?
indicators.jpg
ODPOWIEDZ