Radio ŻERAŃ 3471
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- walllker
- 625...1249 postów
Radio ŻERAŃ 3471
Witam kolegów, tydzień temu udało mi się wyjątkowo tanio kupić moje marzenie, którego brakowało w mojej kolekcji polskich radioodbiorników samochodowych, poczciwego Żerania, na razie pewnie do lata będzie musiał poczekać na remont, gdyż stół warsztatowy nadal zajmuje TURKUS a czasu mam mniej niż zero. Temat zakładam w celu prośby do wszystkich członków forum o pomoc w zgromadzeniu niezbędnej wiedzy na temat tego radioodbiornika, aby móc przystąpić w pewnym momencie do jego remontu, poszukuję skanów, kser, mogą być oryginały następujących dokumentów dotyczących w/w radioodbiornika schemat ideowy, schemat montażowy, może komuś zachowała się instrukcja serwisowa, instrukcji obsługi, jakichś porad jak wyremontować chyba nazywa się to wibrator od przetwornicy, bo jego styki są zmęczone, urwana jedna nóżka, i widać że był wiele razy grzebany, co okazało się po jego wyjęciu z podstawki w przetwornicy w której siedział. Może ktoś coś ma i może się podzielić, jakby co proszę o kontakt na PW. Pozdrawiam
Wnętrze wibratora, z którego po wyjęciu wręcz sama spadła obudowa, tyle razy był otwierany że marnie wygląda puszka od niego
Re: Radio ŻERAŃ 3471
Naprawiałem takie radio raz. Naprawy wymagał właśnie wibrator, ale nie pamiętam dokładnie, co mu dolegało. Po tej naprawie radio normalnie grało. Jak słono dałeś za ten egzemplarz?
Jak to w wibratorze styki wypalone. Prawy styk {zdjęcie} powinien być zwarty co powoduje przepływ prądu przez połówkę uzwojenia transformatora oraz elektromagnes. Elektromagnas przyciągnie kotwiczkę {która jest teraz w prawej stronie} na lewą -nastąpi przełączenie uzwojeń transformatora i odłączenie elektromagnesu. Nastąpi powrót kotwiczki w prawe położenie. 

- walllker
- 625...1249 postów
Radio kupiłem wręcz okazyjnie na alledrogo w licytacji za 307zł, nie żartuje było ogłoszenie w dziwnym dziale więc licytujących było mało, cena wydaje mi się super okazyjna, a wibrator niestety bardzo zmęczony życiem, wielokrotnie naprawiany, przyznaje nie mam pomysłu na jego reanimację, ale coś wykombinuję na razie zbieram wszelkie info o tym radioodbiorniku, i nie powiem za wiele technicznych danych to nie znalazłem, zaledwie 1 schemat 

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Na temat wibratorów jest trochę materiałów na stronie cool386. Co prawda zachodnich, ale działających w podobny sposób, więc może się przydadzą przy naprawie, np: https://www.cool386.com/mallory/mallory_vibrator.pdf
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.