"Tantale"

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

"Tantale"

Post autor: Olkus »

Witam,

Mam trochę takich starych tantali jak na zdjęciu, NOS, nigdy nie lutowane. Produkcja głównie Siemensa (pomarańczowe) oraz Ero-Tantal, kilka bez oznaczeń producenta.
20230508_220001.jpg
Jak to jest z kondensatorami tantalowymi, czy z czasem się jakoś degradują?
Te na zdjęciu są w sumie trochę podejrzane. Tester elementów długo "myśli" a ostatecznie wyświetla komunikat "no, unknow or damaged" (brak, nie znany lub uszkodzony). W przypadku kilku wyskakuje zawyżona pojemność i spory ESR. Natomiast Aneng AN8009 mierzy je poprawnie ale pojemność wychodzi nieco zawyżona. Ale ESR nim nie sprawdzę.
Mam też inne, tych samych producentów, takie same z wyglądu i wiekiem zapewne też, które tester mierzy poprawnie.
Można więc te kondensatory stosować czy lepiej nie? Bo przyznam, że generalnie tantale są dość drogie, więc trochę szkoda wyrzucić (nie trzeba by kupować).

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Re: "Tantale"

Post autor: alpher »

Nie wiem jak "nosy" ale stare tantale w ukladzie lubia dostac sporej uplywnosci.
Wiem z przyktrgo doswiadczenia ze stara dosc unikalna stacja dyskietek od DEC Rainbow, cosik mi nie pasowalo z napeciami w ukladzie ale na "oko" nie mialo to sensu. Zabralem sie wiec za glowice....
Niestety poniewczasie, po zrujnowaniu glowic oczywiscie, "kapnalem" sie ze przeciez to troche zawyzone napiecie moglo wynikac wlasnie z uplywnosci tantala.
Moja strata , ale nauczylo mnie to podchodzic bardzo nieufnie do starych tantali, a zawyzony pomiar pojemnosci to wlasnie naogol wynik uplywnosci wlasnie.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

No właśnie ja tu bym też podejrzewał upływność. Tester nie chce mierzyć uch lub pokazuje zawyżoną pojemność co by to potwierdzało. Ale miernik pokazuje np. 3,6 uF dla kondensatora 3,3 uF co może jest w tolerancji jeszcze...

Pozdrawiam,
A.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

To może warto tę upływność zmierzyć?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Omomierzem, zwykłym. :D
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Einherjer pisze: wt, 9 maja 2023, 09:18 To może warto tę upływność zmierzyć?
Podłączę potem pod zasilacz i sprawdzę.
Marek7HBV pisze: wt, 9 maja 2023, 09:26 Omomierzem, zwykłym. :D
Upływność, omomierzem? Wyniki wyjdą w megaomach. Chyba, że analogowym, bo wiem że jest i taka metoda.

Pozdrawiam,
A.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Olkus pisze: wt, 9 maja 2023, 14:48
Upływność, omomierzem? Wyniki wyjdą w megaomach. Chyba, że analogowym, bo wiem że jest i taka metoda.

Pozdrawiam,
A.
Jak wynik wyjdzie nawet w megaomach, będzie znaczyło, że upływność jest :wink:
Ja nie mam dobrych doświadczeń ze starymi "tantalami", były modne w zachodnim sprzęcie grającym z przełomu lat 60. i 70., zazwyczaj wszystkie je wywalam bo dostają zwarć lub sporych upływności.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Zweryfikuję to. Zobaczę co omomierz powie :wink:
Co do starych tantali tak właśnie czytałem więc i stąd między innymi moje pytanie. Te moje to koniec lat 70-tych (data na niektórych 77 i 80).

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Te kondensatory....TYLKO W KIBEL :!: :!: :!:
Kiedyś masowo stosowano "tantale" w komputerach, najwięcej lata 1985-1995, najwięcej tego syfu w Amigach siedziało, po latach wydzielają "rybny" zapach, tudzież się wylewają i psują PCB, rzadkich dziś, komputerów.
Jeszcze w starych HDD/napędach optycznych/napędach dyskietek, też było pełno tego szajsu. Obecnie królują polimerowe kondensatory elektrolityczne, które mają ogromną trwałość, gdy nie są przegrzewane, to i 50 lat wytrzymają, są niemal wieczne.
Tantalowych już się nie spotyka.....było i minęło, tak samo jak nie ma nowego auta z silnikiem zasilanym gaźnikiem, co najwyżej motorek/kosiarka.
W niedzielę kupiłem na "pchlim targu" PC(nie retro, Socket AM3, Athlon II X2 250), razem z monitorem kineskopowym Samsunga, za 60zł....właściwie dla monitora kupiłem, bo mój LG F700B po prostu "umarł"(trafopowielacz, te monitory były wadliwe na etapie projektu). Już na targu zajrzałem do środka i zobaczyłem cały VRM(zasilanie) procesora na "polimerach" właśnie, od jakiegoś czasu tak się właśnie robi płyty główne, kiedyś elektrolity puchły na potęgę(dodam, że mija płyta, to taka dość ciekawa płyta, bo można zrobić spory "overclocking" procesora, stąd porządne zasilanie).
Oczywiście płyta jak najbardziej sprawna, wywaliłem zasilacz z "czarnej listy"(jakiś iBox) , zepsuty, chroboczączy HDD i rozwalony napęd optyczny. Wszystko obecnie śmiga i normalnie można używać(na upartego i Windows 11 może być tam- tylko po co?).
Elektrolity aluminiowe są tylko na niskoprądowych liniach zasilania(USB, dźwięk, i.t.p.), od jakichś 20 lat na kartach rozszerzeń , w dekoderach DVB-S2/C/T2, czy elektronice przemysłowej już nie uświadczysz zwykłych elektrolitów.
Jak się tantalowe wymienia, to TYLKO I WYŁĄCZNIE NA POLIMEROWE, NIE ZWYKŁE, ALUMINIOWE :!: :!: :!: :!: :!: , to są ich następcy i trzymanie jakiegoś badziewia, tylko dlatego, że "retro" i NOS, rozmija się z celem.
ODPOWIEDZ