Mam takie radio jak w temacie. Niestety trochę rozszabrowane, głośnika i TG brak
Mam głośnik od chyba Stolicy lub czegoś podobnego razem z trafem głośnikowym. Trochę podrdzewiały ale za to membrana jest w stanie idealnym, więc chyba zostawię to tak jak jest. Załączam fotki.
W radiu siedzi RES964, a w Stolicy EBL21. Obie lampy mają "Load resistance" taką samą, tj. 7k. Czy wobec tego można użyć tego głośnika z oryginalnym trafem głośnikowym bez przezwajania?
Olkus pisze: ↑wt, 2 maja 2023, 14:17
W radiu siedzi RES964, a w Stolicy EBL21. Obie lampy mają "Load resistance" taką samą, tj. 7k. Czy wobec tego można użyć tego głośnika z oryginalnym trafem głośnikowym bez przezwajania?
Można. Ogólnie w większości odbiorników radiowych nie jest to jakiś mocno krytyczny parametr. Gdyby na przykład zastosować transformator od EL84, a więc zapewniający rezystancję obciążenia 5 kΩ zamiast 7 kΩ, mógłbyś nawet nie zauważyć różnicy. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie przecież łupał z pełną mocą na przedwojennym radiu.
Tak myślałem, że można zastosować ale spytałem dla pewności, RES964 jest droga i stosunkowo trudno dostępna
Zawsze sądziłem, że to dość istotny parametr, dzięki za wyjaśnienie zagadnienia, będę na przyszłość wiedział
Mam też do dobrania trafo do innej lampy. Powinno być 4,5k ja mam kolejne trafo od Serenady gdzie jest 7k. Sądzisz, że można go użyć czy lepiej szukać czegoś innego? Mam jakieś epokowe trafo (lata 30-te) ale nie wiem z jaką lampą współpracowało, będę musiał pomierzyć.
Olkus pisze: ↑wt, 2 maja 2023, 15:26
Zawsze sądziłem, że to dość istotny parametr, dzięki za wyjaśnienie zagadnienia, będę na przyszłość wiedział
Dość istotny, jeśli robisz wzmacniacz do słuchania muzyki, bo w takim przypadku chce się wyzyskać z lamp jak najlepsze parametry. Natomiast w radiach wystarczy, gdy da się słuchać z normalną głośnością bez słyszalnych zniekształceń, więc wymogi są mniejsze.
Olkus pisze: ↑wt, 2 maja 2023, 15:26
Mam też do dobrania trafo do innej lampy. Powinno być 4,5k ja mam kolejne trafo od Serenady gdzie jest 7k. Sądzisz, że można go użyć czy lepiej szukać czegoś innego?
Przecież nie wybuchnie. Lampa pracuje w klasie A, więc przeciążona też nie będzie.