Arcotron 201

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Arcotron 201

Post autor: tszczesn »

Pochwalę się moim nowym nabytkiem - piękną miniaturową lampą Telefunkena z 1931 roku, typu Arcotron 201. Były to miniaturowe (jak na tamte lata) lampy, cała seria składała się z 2 typów: 201 i 301 i okazała się kompletnym niewypałem. Produkowane było tylko jedno radio z tymi lampami - Telefunken 12W, które dziś stanowi dużą rzadkość (podobnie jak same lampy).

Z ciekawostek - widoczne na zdjęciu trzy wyprowadzenia to katoda (bezpośrednio żarzona) i anoda. Siatki nie ma, rolę siatki pełni wierzchnia metalizacja, z metalowym pierścieniem na dole jako wyprowadzeniem.

Pojęcie nie mam jak ta lampa działa - podejrzewam, że podobnie jak tranzytory polowe - wzdłuż jednej krawędzi idzie katoda, wzdłuż drógiej anoda *w postaci prętów), a ujemna polaryzacja metalizacji coraz bardziej 'spłaszcza' przestrzeń dostępną dla elektronów. To jednak tylko moje domysły - ma ktoś jakieś materiały o tej lampie? Ja znalazłem tylko oryginalną kartę katalogową Telefunkena, ale nie ma tam nic o budowie tej lampy.
Załączniki
Arcotron 201
Arcotron 201
arcotron_201.jpeg (18.73 KiB) Przejrzano 378 razy
ODPOWIEDZ