Polskie tranzystory germanowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Polskie tranzystory germanowe
Do upłynnienia polskie tranzystory germanowe i trochę diod.
W ofercie TG2 TG5 TG51S ASY34 ASY36S DOG58
Cena forumowa 1 PLN/szt. przy większych zakupach ( całe opakowania ) można negocjować.
Przesyłka kurierem ( inPost wychodzi najtaniej 13,99 PLN) Poczta na odpowiedzialność kupującego ( nie wiem jakie będą koszta ale porównywalne ).
W ofercie TG2 TG5 TG51S ASY34 ASY36S DOG58
Cena forumowa 1 PLN/szt. przy większych zakupach ( całe opakowania ) można negocjować.
Przesyłka kurierem ( inPost wychodzi najtaniej 13,99 PLN) Poczta na odpowiedzialność kupującego ( nie wiem jakie będą koszta ale porównywalne ).
-
- 6250...9374 posty
Re: Polskie tranzystory germanowe
Skoro tranzystory są w oryginalnych opakowaniach z datami, chciałbym poprosić o napisanie, jakie są kody na tranzystorach. Może pozwoli to odgadnąć, jak była kodowana data produkcji tych elementów
.

Tutaj znalazłem opis tego kodowania http://bee.mif.pg.gda.pl/Oktoda/index.p ... 3%B3w_TEWA
- walllker
- 625...1249 postów
Czy TG51s aktualne, poszło PW
Czy TG 2 I TG 5 jeszcze aktualne?
-
- 6250...9374 posty
https://allegrolokalnie.pl/oferta/tranz ... 3-29-sztuk Ludzie zabijają się za germanem.
- walllker
- 625...1249 postów
Cena tych z allegro szokuje, wiem że to już antyki, ale jak przeglądam ogłoszenia to czasami zastanawiam się czy ktoś nie oszalał, niedawno widziałem BF215 po 15zł sztuka, na innej aukcji kupiłem także BF215 CEMI z złoconymi nóżkami od tak na zapas po 5zł za 3 sztuki czyli około 1,6zł za sztukę. Jest moda na sprzęt retro z PRL to i popyt na części rośnie a niektórzy chcą na zapasach po dziadku lub ojcu przy okazji likwidacji warsztatu, względnie wykup z demobilu wojskowego od razu zbić majątek. Wiem że german owce już mają pewną wartość ale wydaje mi się że ceny trochę powariowały, obstawiam że pokazane tranzystory z aukcji za chwilę będą na sprzedaż na sztuki powiedzmy po 20zł sztuka, i nie kupił ich kolekcjoner tylko handlarz, co począć. Ja np. od jakiegoś czasu oszczędzam zapasy AC18Xk których zostało mi kilka sztuk, gdzie się da przerabiam końcówkę mocy na BD139/140, jest to dosyć łatwe jeżeli cały tor m.cz jest krzemowy a sama końcówka na german owcach, gorzej jak całe radio w germanie, wtedy staram się stosować autentyki.
Lepiej stosować BD135/BD136.Jest większa szansa na trafienie z dużą betą.walllker pisze: ↑wt, 14 marca 2023, 18:43 Ja np. od jakiegoś czasu oszczędzam zapasy AC18Xk których zostało mi kilka sztuk, gdzie się da przerabiam końcówkę mocy na BD139/140, jest to dosyć łatwe jeżeli cały tor m.cz jest krzemowy a sama końcówka na germanowcach, gorzej jak całe radio w germanie, wtedy staram się stosować autentyki.

Obecnie germany stają się poszukiwane w audio... nawet Chińczycy, to zauważyli i zaczęli robić końcówki na takich tranzystorach, przykład - https://pl.aliexpress.com/item/1005005110674082.html? Ja sam twierdzę, że german fajnie gra i od czasu do czasu zbuduję taki wzmacniacz zamiast lampowego.
No to Panowie poproszę ładny schemat wzmacniacza na polskich tranzystorach germanowych, tych które są już w ogłoszeniu, a jako końcowe takie z 7 w oznaczeniu
Nagroda będzie zestaw tranzystorów
W poniedziałek policzę ile ich jest (oczywiście tych w obudowie TO3) ….
A administratora o wydzielenie wątku….

A administratora o wydzielenie wątku….
Ostatnio zmieniony pt, 17 marca 2023, 06:53 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Na "polskich" nie buduję - mocno ustępują parametrami do zachodnich.
PS. To mój drugi projekt germańca, ale większy... prototyp już gra i się wygrzewa
Oparty na tym artykule z 1970 roku - https://allegro.pl/oferta/13335546279
PS. To mój drugi projekt germańca, ale większy... prototyp już gra i się wygrzewa

- Załączniki
-
- 1mc.jpg (13.08 KiB) Przejrzano 1037 razy
Ostatnio zmieniony pt, 17 marca 2023, 06:52 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
W Polsce nie robiono ani bardziej nowoczesnych (w tamtym czasie) tranzystorów germanowych typu AD161 (o czymś w rodzaju 2N1908 nawet nie wspomnę) ani nawet jakichkolwiek germanowych NPN. Jak chce się coś koniecznie tylko krajowej produkcji to przydadzą się transformatory sterujące albo można zrobić tak jak tutaj viewtopic.php?t=15635 Jak by nie kombinować to hi-fi raczej z tego nie będzie. TG70 i podobne zachowałbym do zasilaczy, z TG5 można złożyć przyzwoity przedwzmacniacz. Natomiast "nowoczesne" germanowe tranzystory mocy logicznie zarówno pod względem inżynierskim jak i historycznym jest pożenić z krzemowymi tranzystorami małej mocy a nawet układami scalonymi jak to robi saico. Swoją drogą 2N1908 na mnie tu patrzą z półki, co by warto na nich w końcu zrobić...
Pewnie kupione (2N1908) na znanym portalu aukcyjnym po 8,50 zł - https://allegro.pl/oferta/8763941611
PS. Lepiej "nie żenić" germanu z krzemem w końcówce mocy. Co innego german na wyjściu i krzem na wejściu, nawet w postaci TAA435.
PS. Lepiej "nie żenić" germanu z krzemem w końcówce mocy. Co innego german na wyjściu i krzem na wejściu, nawet w postaci TAA435.
Ostatnio zmieniony sob, 18 marca 2023, 18:15 przez Romekd, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: literówki
Powód: literówki