Tylko trzeba mieć jakąś giętarkę....
Łączenia w przypadku obudów drewnianych faktycznie są problemem, przerabiałem to. Gwoździe są niestety widoczne, ale to nie aż taki problem. Gorzej jak gdzieś powstaje mała szczelina, wtedy trzeba się wspomagać szpachlą. Co niestety jest widoczne. Przykład fragmentu mojej "skrzyni" poniżej, niestety szpachla zaczęła z czasem pękać.
Pozdrawiam,
A.
Pierwszy wzmacniacz.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Re: Pierwszy wzmacniacz.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Pisałem Ci w innym temacie ,zamawiasz formatke na allegro z pogięciem , kosztuje tyle ile ma kosztować

Nie chce sie wymądrzać ale straszny badziew

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Tak, pamiętam, pisałeś o tych giętych formatkach z allegro
Można wkleić jakiś klocek, fakt. Szpachlą do drewna, nie taka do samochodów. Pomysł z siateczką dobry, nie wpadłem na to.
Pozdrawiam,
A.

No szału nie ma, wiem o tym, na zdjęciu zresztą wygląda gorzej niż jest (przez światło).kikor pisze: ↑sob, 11 marca 2023, 12:23Nie chce sie wymądrzać ale straszny badziewpo pierwsze możesz połączenie od środka wzmocnić wklejając jakiś klocek , po drugie to chyba jakiejś szpachli samochodowej nawaliłeś , ona sie nie nadaje po trzecje możesz wzmocnić z zewnątrz (jak obudowa bedzie malowana) polączenie siateczką z włókna szklanego i na pewno nie popęka.
Można wkleić jakiś klocek, fakt. Szpachlą do drewna, nie taka do samochodów. Pomysł z siateczką dobry, nie wpadłem na to.
Pozdrawiam,
A.
Sprobuj, zachecam, wolec to mozna jak sie ma opanowane jedno i drugie, a sam pisales ze przestrzennego "w locie" nie zrobisz, wiec jest to czynnik narzucajacy wybor. Z takich programow pod plytki i laczowki itp to masz np darmowy DIY layout creator, albo Lochmaster 4. Oczywiscie musu nie ma ale sprobowac wartoOlkus pisze: ↑sob, 11 marca 2023, 00:28
No można, ale jak już do CAD mam siadać to wolę PCB stworzyć
Ja wolę PCB, przejrzyściej jak dla u mnie. U Kolegi kikora mamy dwie bardziej podobne płytki z kondensatorami, więc tutaj jak chodzi o powtarzalność byłoby to na plus. No ale co kto lubi, ja wolę PCB
Pozdrawiam,
A.

'All the stars in the north are dead now.'
- kubafant
- 2500...3124 posty
Dla mnie do jednego i drugiego zawsze najlepszym i niezastąpionym narzędziem była kartka papieru i ołówek 

lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Do mniej rozbudowanych projektow to i bez kartki sie obywalo

'All the stars in the north are dead now.'
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Na pewno kiedyś spróbuję zaprojektować coś przestrzennego, łączówki czy inny turretLuC pisze: ↑sob, 11 marca 2023, 22:46Sprobuj, zachecam, wolec to mozna jak sie ma opanowane jedno i drugie, a sam pisales ze przestrzennego "w locie" nie zrobisz, wiec jest to czynnik narzucajacy wybor. Z takich programow pod plytki i laczowki itp to masz np darmowy DIY layout creator, albo Lochmaster 4. Oczywiscie musu nie ma ale sprobowac wartoOlkus pisze: ↑sob, 11 marca 2023, 00:28
No można, ale jak już do CAD mam siadać to wolę PCB stworzyć
Ja wolę PCB, przejrzyściej jak dla u mnie. U Kolegi kikora mamy dwie bardziej podobne płytki z kondensatorami, więc tutaj jak chodzi o powtarzalność byłoby to na plus. No ale co kto lubi, ja wolę PCB
Pozdrawiam,
A.![]()

A to już zależy od przyzwyczajenia

To zależy od programu i tego jaki jest w obsłudze. Jak mało intuicyjny to wolałbym zaprojektować łączówki w Eagle, którego zwykle używamLuC pisze: ↑sob, 11 marca 2023, 23:44Do mniej rozbudowanych projektow to i bez kartki sie obywaloAz przyszla refleksja ze nie zaszkodzilo by taka ladna kolorowa montazowke udostepnic dla ulatwienia ewentualnego serwisu. Niemniej mysle, ze w przypadku kolegi, ktorego chce zachecic do zmierzenia sie z montazem mniej lub bardziej przestrzennym, chocby z racji ze i tak pcb projektuje uzywajac softu, taka przesiadka bedzie wygodniejsza.

Pozdrawiam,
A.