Gdzie kupić obudowę....
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Gdzie kupić obudowę....
Witam,
Jak zapewne wiele osób mierzę się z owym problemem - gdzie kupić obudowę do konstruowanego wzmacniacza czy innego sprzętu audio. Wszelkie plastiki odpadają, to dobre do zasilaczy itd. Najlepiej coś metalowego, ale tu niestety ceny są wysokie za obudowę o rozsądnych wymiarach (taka gdzie coś się zmieści). Do tej pory coś próbowałem "rzezać" z drewna, ale efekty były różne, w każdym razie średnio mnie zadowalające, zwłaszcza jak chodzi o panel czołowy i tylny.
Jak Wy sobie z tym problemem radzicie?
Pozdrawiam,
A.
Jak zapewne wiele osób mierzę się z owym problemem - gdzie kupić obudowę do konstruowanego wzmacniacza czy innego sprzętu audio. Wszelkie plastiki odpadają, to dobre do zasilaczy itd. Najlepiej coś metalowego, ale tu niestety ceny są wysokie za obudowę o rozsądnych wymiarach (taka gdzie coś się zmieści). Do tej pory coś próbowałem "rzezać" z drewna, ale efekty były różne, w każdym razie średnio mnie zadowalające, zwłaszcza jak chodzi o panel czołowy i tylny.
Jak Wy sobie z tym problemem radzicie?
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- kubafant
- 2500...3124 posty
Re: Gdzie kupić obudowę....
Mając trochę pomysłowości można obudowę wykonać z gotowych elementów (blach i prefabrykatów duralowych), dysponując jedynie podstawowymi narzędziami ślusarskimi, takimi jak wiertarka, pilniki, itd.
Lepszą obudowę można wygiąć z blachy, ale tu trzeba się przejść po zakładach gnących blachy dachowe i parapety. Mają odpowiednie maszyny (prasy segmentowe), niestety nierzadko nie mają chęci pomóc komuś z jednostkową sprawą.
Można też wykorzystać obudowy po starych urządzeniach. Jeżeli Kolega jest tematem zainteresowany, to ostała mi się jeszcze jedna obudowa aluminiowa "srebrna", jakie kiedyś wystawiałem na forum. Mam też jakieś obudowy po starych urządzeniach pomiarowych typu "chassis mocowane do panelu przedniego + pudło z otworami wentylacyjnymi".
Pozdrawiam,
Jakub
Lepszą obudowę można wygiąć z blachy, ale tu trzeba się przejść po zakładach gnących blachy dachowe i parapety. Mają odpowiednie maszyny (prasy segmentowe), niestety nierzadko nie mają chęci pomóc komuś z jednostkową sprawą.
Można też wykorzystać obudowy po starych urządzeniach. Jeżeli Kolega jest tematem zainteresowany, to ostała mi się jeszcze jedna obudowa aluminiowa "srebrna", jakie kiedyś wystawiałem na forum. Mam też jakieś obudowy po starych urządzeniach pomiarowych typu "chassis mocowane do panelu przedniego + pudło z otworami wentylacyjnymi".
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Można, nawet i o tym myślałem. Wewnętrzny "stelarz" zrobiłbym z płaskowników perferowanych, ale gorzej z tym ci na zewnątrz, nie mam dobrego sprzętu do cięcia blachy, o jej gięciu nie wspominając...kubafant pisze: ↑sob, 4 marca 2023, 15:06 Mając trochę pomysłowości można obudowę wykonać z gotowych elementów (blach i prefabrykatów duralowych), dysponując jedynie podstawowymi narzędziami ślusarskimi, takimi jak wiertarka, pilniki, itd.
We wspomnianych firmach zależy jak i na kogo się trafi, ale często faktycznie jest tak, że nie są skłonni do wykonania jakiegoś pojedynczego elementu. Nie opłaca się im to po prostu.
Też i o tym myślałem aby wykorzystać obudowy po starym sprzęcie, będę wkrótce próbował upchnąć wzmacniacz do obudowy po odtwarzaczu CD, zobaczymy czy się udaMożna też wykorzystać obudowy po starych urządzeniach. Jeżeli Kolega jest tematem zainteresowany, to ostała mi się jeszcze jedna obudowa aluminiowa "srebrna", jakie kiedyś wystawiałem na forum. Mam też jakieś obudowy po starych urządzeniach pomiarowych typu "chassis mocowane do panelu przedniego + pudło z otworami wentylacyjnymi".
Pozdrawiam,
Jakub

A wspomniane obudowy by mnie interesowały, prosiłbym o zdjęcia jeśli to nie problem razem z wymiarami (podam na PW e-mail).
Pozdrawiam,
A.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Może na początek zamiast metalu lepiej by było użyć paneli podłogowych pochodzących z odzysku lub podobny materiał?
Może na początek zamiast metalu lepiej by było użyć paneli podłogowych pochodzących z odzysku lub podobny materiał?
Poszukaj na złomowisku, czasem coś bywa.
Ratujmy stare tranzystory!
Polecam zakup tunera Faust 205S. Można kupić na a...o za mniej niż 100 zł. Standardowy wymiar powszechny w audio. Wypruć bebechy, na przód można nakleić coś drewnopodobnego lub coś co się komu podoba. Obudowa jest ażurowa zarówno od spodu jak i wierzchu. Bardzo dobre chłodzenie. Można zrobić i pre na lampach i nawet wzmacniacz mocy na krzemie czy to w klasie AB czy też D. Ja tak robię od lat. Wychodzi dużo taniej jak kupno całej obudowy, którą i tak trzeba obrabiać do swoich potrzeb.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jak pisałem, już z drewna robiłem, także paneli i różnych innych dykt, pilśni.... Efekty nie takie bardzo złe, ale też nie wybitne.
Złomowisko to też jest jakiś pomysł, aczkolwiek nigdzie blisko nie mam.
To fakt, taki sprzęt jest tanimarma2 pisze: ↑ndz, 5 marca 2023, 08:45 Polecam zakup tunera Faust 205S. Można kupić na a...o za mniej niż 100 zł. Standardowy wymiar powszechny w audio. Wypruć bebechy, na przód można nakleić coś drewnopodobnego lub coś co się komu podoba. Obudowa jest ażurowa zarówno od spodu jak i wierzchu. Bardzo dobre chłodzenie. Można zrobić i pre na lampach i nawet wzmacniacz mocy na krzemie czy to w klasie AB czy też D. Ja tak robię od lat. Wychodzi dużo taniej jak kupno całej obudowy, którą i tak trzeba obrabiać do swoich potrzeb.

Pozdrawiam,
A.
Możesz sobie kupić np. na allegro formatki z blachy dowolnej wielkości , różnej grubości i materiału. Niektórzy sprzedawcy w swojej ofercie mają też usługę giecia blach / sam nieraz korzystam . jak pisał kolega kubafant wystarczą podstawowe narzędzia kawałek miejsca.Najważniejszt to mieć pomysł
jakiś i być kreatywnym
jakiś i być kreatywnym
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Dobrze wiedzieć, nie sądziłem, że na Allegro są firmy gnące blachy, podałbyś namiary na kogoś sprawdzonego?kikor pisze: ↑ndz, 5 marca 2023, 16:01 Możesz sobie kupić np. na allegro formatki z blachy dowolnej wielkości , różnej grubości i materiału. Niektórzy sprzedawcy w swojej ofercie mają też usługę giecia blach / sam nieraz korzystam . jak pisał kolega kubafant wystarczą podstawowe narzędzia kawałek miejsca.Najważniejszt to mieć pomysł
jakiś i być kreatywnym

Podstawowe narzędzia oczywiście mam, wiertarka, wiertła (ale tu muszę kupić "choinkowe" do większych otworów), pilniki. A i może coś ewentualnie udałoby się pożyczyć. Aczkolwiek nie jestem pewny efektów, mało co z metalu robiłem i nie chciałbym aby całość była w miarę stabilna

Pomysł myślę, że by się znalazł, kreatywność też

Kawałek miejsca to raczej w cieplejszych porach roku jak uda się wyjechać z miasta. Niestety tak to jest jak się w bloku mieszka, z miejscem bywają problemy

Pozdrawiam,
A.
Witam.
Kupiłem obudowę z linku o wymiarach 450X350X100 cena 469zł.
Piotr
https://obudowyaudio.pl/pl/p/Obudowa-St ... isander/42
Kupiłem obudowę z linku o wymiarach 450X350X100 cena 469zł.
Piotr
https://obudowyaudio.pl/pl/p/Obudowa-St ... isander/42
-
- 1875...2499 postów
Ja do Retrona blachę zamawiałem w firmie tnącej laserem CNC i ginącej blachę na giętarce CNC . Anodowanie robiłem w firmie produkującej okna do jachtów (zobaczyli blachę i już wiedzieli do czego ma być - że do wzmacniacza lampowego
) .