Schaberplatz 10-04-2004
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Schaberplatz 10-04-2004
Pustawo, ale facet z lampami byl.
Co bylo ciekawego?
3 sztuki DL21 Phillips Miniwatt, tak na wszelki wypadek kupilem.
2 sztuki ECC802S - kupilem
loctale, nowki ECH21, EF22 - a moze sie przydadza.
Co nie kupilem ?
Radzieckie triody UHF 6S29D 2 sztuki.
Kondesatorek strojeniowy dwuskecyjny - 2*14pF. Przyda sie....
POnadto byly E83F, ECF80......
Co bylo ciekawego?
3 sztuki DL21 Phillips Miniwatt, tak na wszelki wypadek kupilem.
2 sztuki ECC802S - kupilem
loctale, nowki ECH21, EF22 - a moze sie przydadza.
Co nie kupilem ?
Radzieckie triody UHF 6S29D 2 sztuki.
Kondesatorek strojeniowy dwuskecyjny - 2*14pF. Przyda sie....
POnadto byly E83F, ECF80......
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
A zaraz, a my się nie widzieliśmy może? 
Ja kupiłem oscyloskop Mini-4 (sprawny- 17 zeta i wreszcie mam w warsztacie oscyloskop), podstawki oktal i nowal, kondensator 3,75u/450V.

Ja kupiłem oscyloskop Mini-4 (sprawny- 17 zeta i wreszcie mam w warsztacie oscyloskop), podstawki oktal i nowal, kondensator 3,75u/450V.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Bylem poznawo troche po 12-tej.
Razem z kumplem
Widzilem tlyko jeszcze jednego klienta, ale on nie interesowal sie lampami.
A zapomnielm dodac o czyms dziwnym.
Lampa, produkcja MAZDA???? Zatarte napisy. Sympol nieczytelny.
Miana dwa systemy, cylindryczne runki, jedna czerniona druga nie.
Doprowadzenie elektrod izolowane w szkle wiec zapenie gazowana.
Ten system czeriony mial dwie elektroy wprowadzone do srodka, ten jasnosrebzysty tylko jedna.
Ponadto z dziwact byly ruskie G-807 i G411 (moze 811 - oprocz " kapturka" na gorze jeszcze jeden z boku - wygladala na pentode).
Razem z kumplem
Widzilem tlyko jeszcze jednego klienta, ale on nie interesowal sie lampami.
A zapomnielm dodac o czyms dziwnym.
Lampa, produkcja MAZDA???? Zatarte napisy. Sympol nieczytelny.
Miana dwa systemy, cylindryczne runki, jedna czerniona druga nie.
Doprowadzenie elektrod izolowane w szkle wiec zapenie gazowana.
Ten system czeriony mial dwie elektroy wprowadzone do srodka, ten jasnosrebzysty tylko jedna.
Ponadto z dziwact byly ruskie G-807 i G411 (moze 811 - oprocz " kapturka" na gorze jeszcze jeden z boku - wygladala na pentode).
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
No to się na pewno nie spotkaliśmy, bo ja byłem około 10tej, no może trochę później...
A na różnych specjalnych lampach to ja się nie znam chociaż planuję wykorzysttywać też loktale- ale chyba niewiele loktalowych lamp to pentody mocy i duotriody, a takie najbardziej by mi się przydały.
BTW Nie wiesz gdzie jeszcze można na giełdzie dostać podstawki magnowalowe (4szt.)? Bo ja niedawno ogołociłem osiedlowy serwis RTV z trzech lamp 6P45S i jednej 6P42S (mam nadzieję że są one identyczne elektrycznie chociaż mają inny układ wyprowadzeń)- ale może mi się uda na Allegro wylicytować jakąś 6P45S...
A na różnych specjalnych lampach to ja się nie znam chociaż planuję wykorzysttywać też loktale- ale chyba niewiele loktalowych lamp to pentody mocy i duotriody, a takie najbardziej by mi się przydały.
BTW Nie wiesz gdzie jeszcze można na giełdzie dostać podstawki magnowalowe (4szt.)? Bo ja niedawno ogołociłem osiedlowy serwis RTV z trzech lamp 6P45S i jednej 6P42S (mam nadzieję że są one identyczne elektrycznie chociaż mają inny układ wyprowadzeń)- ale może mi się uda na Allegro wylicytować jakąś 6P45S...
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
U nas owszem, mało, ale w takim USA to była bardzo popularna seria lamp (oznaczenie - pierwsza cyfra 7 lub 14, choć żarzenie miały odpowiednio 6.3 i 12.6V, były użyte np. w szwedzkiej Adze).Vault_Dweller pisze: A na różnych specjalnych lampach to ja się nie znam chociaż planuję wykorzysttywać też loktale- ale chyba niewiele loktalowych lamp to pentody mocy i duotriody, a takie najbardziej by mi się przydały.
Z ciekawszych wynalazków w USA mają np. lampy duodekal - coś w rodzaju nasyzk nowali, ale mają 12 nóg, mają trochę większe średnice i rurkę pompową po środku od dołu. Z racji zwiększonej ilości łapek były tam spotykane takie typy jak potrójne triody, dwie pentody i trioda itp. połączenia (oczywicie lepiej rozseparowane niż ECLL800). Jak kogoś interesuje mogę parę fotek tego podesłać.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
A dobrze, przydałoby się zobaczyć. A te cokoły to bardziej są w stylu loktalu, czy też oktalu?
Aha, tak BTW lampy rimlockowe też były u nas mało popularne?
Aha, tak BTW lampy rimlockowe też były u nas mało popularne?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Bardziej w stylu nowalu, jak widać na zdjęciach. Prezentowana lampa to 14BL11 i zawiera w sobie dwie triody i pentodę (jedna z triod i pentoda mają zwarte katody, reszta elektrod niezależna).Vault_Dweller pisze:A dobrze, przydałoby się zobaczyć. A te cokoły to bardziej są w stylu loktalu, czy też oktalu?
Tak, AFAIR nie były użyte w żadnej polskiej konstrukcji. U nas używano loktali w tym samym czasie co na zachodzie używano rimloków.Vault_Dweller pisze:Aha, tak BTW lampy rimlockowe też były u nas mało popularne?
- Załączniki
-
- Cokół lampy duodekal 14BL11
- 14BL11_2.jpeg (12.9 KiB) Przejrzano 510 razy
-
- Wygląd lampy duodekal 14BL11
- 14BL11_1.jpeg (15.26 KiB) Przejrzano 515 razy
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
No to te cokoły są bardziej podobne do cokołów lamp Nixie np. LC-513 (tyle że te mają 13 a nie 12 nóżek)...
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Lamp krasnoludkowych? Nigdy nie spotkałem się z taką nazwą- chodzi o nuwistory?
A tak BTW czy w Polsce produkowano jakieś nuwistory i czy robili u nas na nich jakiekolwiek urządzenia?
A tak BTW czy w Polsce produkowano jakieś nuwistory i czy robili u nas na nich jakiekolwiek urządzenia?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie, po niemiecku to 'gnome röhren'. Po polsku 'lampy gnomowe' brzmi już gorzej :) To typy 17X - bp. EF171, EM171 itp, dość rzadkie dzisiaj, bo praktycznie nieużywane nawet w NRD.Vault_Dweller pisze:Lamp krasnoludkowych? Nigdy nie spotkałem się z taką nazwą- chodzi o nuwistory?
W urządzeniach powszechnego użytku AFAIR nie, w profesjonalnych owszem. np. WZT swoje kamery (chyba aż do końca produkcji) wyposażała w nuwistor jako pierwszy stopień wzmacniacza wizji po lampie obrazowej.Vault_Dweller pisze:A tak BTW czy w Polsce produkowano jakieś nuwistory i czy robili u nas na nich jakiekolwiek urządzenia?