Mesa boogie badlander

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Mesa boogie badlander

Post autor: bulabla »

Witam . Ostatnio trochę mniej interesowałem się sprzętem , zainteresowałem się mesa badlanderem . Jak wiadomo wzmacniacz ma 2 kanały - wydaje się że chyba takie same . Czyli wszystko wskazuje że amerykanie mówią że coś odkryli upraszczając ogólnie temat . Ciekawe wg mnie rozwiązanie.
Ciekawi mnie preamp kanału. Zdj pcb jest , przekaznikow wiadomo dużo, orange dropsów mało . Wydaje mi się że mod clean crunch może być że slo czerpany - watpie by tonestack w crunch byl za 1 stopniem . a chrusz czy jak to tam piszą to znany lead z slo czy dr. Ale w wersji vintage dr czyli slo z nfb. Taka topologia ułatwiła by klonowanie kanałów. Garść przekaznikow i po temacie . Zaraz pewnie zrobią wersję 3 kanałowa z 3 idetycznymi kanałami. Jak to oceniacie?
Pozdrawiam
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Re: Mesa boogie badlander

Post autor: bulabla »

Troszkę zainteresował mnie wzmacniacz / ogólne oceny są dobre . Wg manuala jest napisane że kanał crush ma 4 stopnie ? Dodaje uproszczony diagram - tak jak sugeruje owner manual . Czy to możliwe że mesa mogła dodać dodatkowo 1 stopień V3B? Czy mogło by to wyglądać coś podobnego jak w slo60 - oczywiście fx loop nie w tym miejscu - ale na przestrzał zwarty ??? . Czy ma to sens wykorzystywać tak pół lampy ?

Obrazek
Obrazek

Najprawdopodobniej układ dużo czerpie z modelu STILETTO , wiele ocen wskazuje że kanał crunch w BL jest bliski JCM800 ! jak spojrzy się na wspomniany dostępny schemat stiletto to rzeczywiście mamy tu kanały/ mody gdzie po klowaniu pojawia się 1 w 1 układ JCM ( prawie ) - ogólnie jak czytam to stiletto ma bardzo dobre oceny i jest uważany za niedoceniany wzmacniacz .
Szkoda że nie skupiłem uwagi na stiletto budując swoją mesę ( skupiając się na mini rec ) , jakbym teraz się bawił w projektowanie to skierował bym temat w tym kierunku - może jako ostatni wzmacniacz dla siebie to wykonać? .
Oceniam że to nie jest żadna rewolucja , ale powstał "wreszcie" wzmacniacz lampowy który rzeczywiście może zawierać coś z fendera ( kanał clean soldano slo ) / marshalla (jcm800 ) i mesy dual rec .
Tak jak pisałem wcześniej garść przekaźników i mamy wszystko :d - pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Mesa boogie badlander

Post autor: Marek7HBV »

Tylko na błędy trzeba uważać :lol: :D
ODPOWIEDZ