Mały wzmacniacz 2 x ECL86
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Mały wzmacniacz 2 x ECL86
Hej
Chciałbym pochwalić się swoim projektem, nie wiem czy to odpowiednie miejsce na tym forum.
Prosty wzmacniacz na dwóch ECL86.
Obudowa w dębinie, z elementami metalowymi. Styl military brutal, ocieplony drewnem.
Na razie jeszcze nie uruchomiony, ale już niedługo finisz.
Chciałbym pochwalić się swoim projektem, nie wiem czy to odpowiednie miejsce na tym forum.
Prosty wzmacniacz na dwóch ECL86.
Obudowa w dębinie, z elementami metalowymi. Styl military brutal, ocieplony drewnem.
Na razie jeszcze nie uruchomiony, ale już niedługo finisz.
- Copper_Lucas
- 100...124 posty
Re: Mały wzmacniacz 2 x ECL86
Bardzo estetyczny, co to za wtyk i gniazdo?
Dziekuję
Wtyk to złącze militarne, pięciopinowe.
Idea zakładała oddzielny zasilacz i z racji tego oba moduły muszą być rozłączne.
W zasadzie mam już wszystko by zagrał i to niedlugo
Wtyk to złącze militarne, pięciopinowe.
Idea zakładała oddzielny zasilacz i z racji tego oba moduły muszą być rozłączne.
W zasadzie mam już wszystko by zagrał i to niedlugo

- taipan3
- 1250...1874 posty
A będą też zdjęcia wnętrza?
A i owszem.
Montaż przestrzenny na kołowych płytkach złączowych, wykonanych specjalnie do tego celu. Komponenty rozchodzą się promieniście.
Montaż przestrzenny na kołowych płytkach złączowych, wykonanych specjalnie do tego celu. Komponenty rozchodzą się promieniście.
Potencjometr ukryty jest pod ekranem będącym punktem wszystkich mas w tylnej części obudowy. Z pokrętłem w czołowej ściance połączony jest długą ośką.
Ta niby trzecia lampa pomiędzy dwiema ECL86 to neonówka w stylizowanej obudowie, z logo na cześć żony
Obudowa do neonówki to prawdziwa szklana bańka od jakiegoś noval'a.
Ta niby trzecia lampa pomiędzy dwiema ECL86 to neonówka w stylizowanej obudowie, z logo na cześć żony

Obudowa do neonówki to prawdziwa szklana bańka od jakiegoś noval'a.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Całość bardzo estetyczna, gratuluję 
Natomiast pewną drobną uwagę pozwolę sobie wysunąć
- Większe kondensatory elektrolityczne "wiszą" z tego co widzę na samych wyprowadzeniach, czy to aby dobry pomysł? Zwłaszcza chodzi mi o te dwa 47uF 400V w tyle obudowy.
Pokaż jeszcze zasilacz od środka
Swoją drogą przewody masy są dość grube, jakie zostały użyte (pytam z ciekawości)?
Pozdrawiam,
A.

Natomiast pewną drobną uwagę pozwolę sobie wysunąć

- Większe kondensatory elektrolityczne "wiszą" z tego co widzę na samych wyprowadzeniach, czy to aby dobry pomysł? Zwłaszcza chodzi mi o te dwa 47uF 400V w tyle obudowy.
Pokaż jeszcze zasilacz od środka

Swoją drogą przewody masy są dość grube, jakie zostały użyte (pytam z ciekawości)?
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Czyjej produkcji te ECL86? Niestety, wskutek braku trzech prostokątnych okienek brak im zupełnie klimatu właściwego naszym lampom 

Mają "okienka", tylko są bardzo wąskie. Bez odczytania kodów się nie obejdzie, by ustalić, kto je wyprodukował.
Lampy mam MiniWatt Philips'a.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Montaż przestrzenny T A K, udziwnianie pcb: czy ja wiem. Nie widzę przewodów sygnałowych, może jednak po lewej krawędzi? poprowadzić. Oddzielenie zasilacza, jak najbardziej. Znana sytuacja z ECL skłania, do zabezpieczenia napięcia P, lampom Popularnym. Co jest czynnością łatwą i przyjemną na etapie projektu. A już niekoniecznie miłą, ana etapie Braku lamp, a posiadaniu mini-wzmacniacza w tak estetycznym wykonaniu. To tylko dodatkowe Uż 1/2.
Temat ECL znany, czy też nie?
Pokaż zasilacz. + za dział, aczkolwiek nie wiem, czy już nie powinno być w Zaawansowanych, a stolarsko, to nawet Audiofilskich : D
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Obudowę robiłeś sam?
Tak. Całość wykonana w przydomowym warsztacie.
Dębina to resztki stopni schodów, co ciekawe w międzyczasie były ławką na tarasie
Blacha walała się po wigotnych kątach garażu.
Zasilacz jeszcze nie jest uzbrojony dlatego jeszcze nie wrzuciłem zdjęć. Ale od razu uprzedzam - nie planuję opóźnienia załączania Ua.
Trafo + prostownik diodowy na gretz'u.
Co do przewodów sygnałowych - przekonam się po uruchomieniu, na razie dałem zwykle w ekranie.
Caly przewód łączący zasilacz skladalem sam, to przewody Uż zamknięte w ekranie a obok niego idzie Ua.
Dziękuję za wasze opinie.
Dębina to resztki stopni schodów, co ciekawe w międzyczasie były ławką na tarasie

Blacha walała się po wigotnych kątach garażu.
Zasilacz jeszcze nie jest uzbrojony dlatego jeszcze nie wrzuciłem zdjęć. Ale od razu uprzedzam - nie planuję opóźnienia załączania Ua.
Trafo + prostownik diodowy na gretz'u.
Co do przewodów sygnałowych - przekonam się po uruchomieniu, na razie dałem zwykle w ekranie.
Caly przewód łączący zasilacz skladalem sam, to przewody Uż zamknięte w ekranie a obok niego idzie Ua.
Dziękuję za wasze opinie.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Gratuluję wykonania