Tg2.5/1/666
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Tg2.5/1/666
Ogólnie przyglądając się schematowi a temu co jest w środku wszystko odbiega od oryginału.
Regent 30 nie jest ciekawym wzmacniaczem gitarowym i zabytek z niego też żaden.Można przerobić na ,,prawdziwy,, wzmacniacz,ale w tym przypadku głośniki zostały wymienione i trzeba zacząć od ich sprawdzenia {stanu i jakości}.Na dodatek wzmacniacz ma transformator wyjściowy dostosowany do 12 omowego obciążenia,co może tworzyć problemy. 

Transformator wyjściowy to nie problem. Lampy EL34 lubią pracować z niedopasowaniem w górę wprowadzając dodatkowe zniekształcenia w końcówce. Problemem może być trafo zasilające i sam zasilacz który pracuje w systemie podwajacza (nie wiem czy w tym akurat modelu), a to jak wiadomo jest miękki zasilacz i nie wpływa on pozytywnie na brzmienie preampów hi-gain, więc przerabić na tego typu wzmacniacz chyba nie ma sensu tego przerabiać.
Witam. obecnie sprawdziłem tylko głośniki. Są sprawne. Odkręcę chasis końcówki mocy to sprawdzę co tam siedzi. Nie wiem kto zakładał te głośniki kolega twierdzi, że taki nabył. O dziwo wpięte w szereg. Raczej widziałbym niedopasowanie w góre czyli równolegle.
Wystarczy zastosować drugi podwajacz do przedwzmacniacza i zachować polaryzację stopnia mocy.Wzmacniacze z tamtych lat produkowane w naszych rejonach bliżej miały do Hi-Fi,niż do wymagań muzyków {zachodu}.Żaden z konstruktorów nie zakładał,że wzmacniacz będzie używany typowo z przesterem.Dlatego wszystkie te ,,regenty,, , ,,telosy,, nie mają i nie będą miały nic wspólnego z gitarowcami {bez przeróbek}.painlust pisze: ↑pn, 23 stycznia 2023, 10:02 Problemem może być trafo zasilające i sam zasilacz który pracuje w systemie podwajacza (nie wiem czy w tym akurat modelu), a to jak wiadomo jest miękki zasilacz i nie wpływa on pozytywnie na brzmienie preampów hi-gain, więc przerabić na tego typu wzmacniacz chyba nie ma sensu tego przerabiać.

Coś czuję, że nie ogarniasz czym jest powielacz dla końcówki...
Jesli trafo jest 12-stoomowe to niedopasowanie w górę jest w przypadku podłączenia dwóch głosników 8 om szeregowo a nie równolegle.Maurycy pisze: ↑pn, 23 stycznia 2023, 11:12 Witam. obecnie sprawdziłem tylko głośniki. Są sprawne. Odkręcę chasis końcówki mocy to sprawdzę co tam siedzi. Nie wiem kto zakładał te głośniki kolega twierdzi, że taki nabył. O dziwo wpięte w szereg. Raczej widziałbym niedopasowanie w góre czyli równolegle.
Witam. Masz rację. Szeregowe 8 ohm daje 16ohm. Dałem ciała. Nawet nie wiem dlaczego. Wale glową w stół.