Witam!Olkus pisze: ↑pn, 12 września 2022, 00:05To dobre kondensatory, raczej nie będziesz musiał ponawiać operacji ich wymianySzrot majster pisze: ↑ndz, 11 września 2022, 23:12Kupiłem sporo kondensatów SAMYONG, takie żółte, "Made in Korea", jak któraś z moich płyt zaniemoże, to będzie "poligon doświadczalny"![]()
Odsysacze do cyny to w Polsce w 90-97% totalne śmieci, toteż mam rozlutownicę.![]()
Co do przetykania przelotek z cyny, ja próbowałem drucikiem bodajże stalowym. Cyna czasem potrafiła się przykleić co uniemożliwiało przetkanie. Ale w 80% przypadków się udawało.
Pozdrawiam,
A.
Kondensatory w tamtych czasach były o wiele gorsze od Chong, Chongx, Chang i płyty 20 lat chodziły bezawaryjnie.
Zasadniczo w mało ważnych miejscach to jeden pies co wstawisz, byle LOW ESR były, ja wstawiłem 5 sztuk Chong ale na 16V....tak szybko nie zdechną.
Ale w układzie zasilania procesora są niekorzystne warunki(szpilki napięcia, grzanie od radiatora procesora) i tam trzeba wstawić już porządne kondensatory, te Chong to wstawiłem na zasilaniu portów AGP, PCI, USB i karty dźwiękowej(zasilacz jak na foto narobił bajzlu

Stal do pomocy przy lutowaniu ko beznadziejny pomysł....kiedyś kupiłem komplet narzędzi pomocniczych do lutowania THT, żałuję, że to kupiłem, bo to z byle czego jest, stal niskiej jakości.
Igła ale raczej z tych, które są używane do szczepienia, u dentysty czy do insuliny.....nie tak 1mm, bo będzie złom nie płyta po takiej "naprawie"

Jak narazie to mam do wymiany kondensatory w monitorze CRT LG F700B i chyba te żółte SAMYONG kupię ale na stosownie wyższe napięcia.
Monitor ma 18 lat i choć ma wygląd i obraz jak nowy, to elektrolity mają chyba już dość, bo trzeba go włączyć i wyłączyć czasem, żeby obraz się pojawił. Ale to bardziej do działu o TV pasuje, zresztą technologia CRT też już jest retro, monitory tym bardziej.
Kiedyś były problemy z tym modelem monitora, właśnie z powodu elektrolitów, problem tyczył się zasilaczy układu odchylania poziomego i dalsza eksploatacja kończyła się uszkodzeniem trafopowielacza i wtedy tylko śmietnik już zostaje.