obraz dysku ISO
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
obraz dysku ISO
Witam
Chciałem nagrać na płytę DVD obraz iso sytemu windows 10. Płyta ma 4,7G a plik ma 4,3G ale wyświetla mi ze jest za mało miejsca. Więc wziąłem pena o pojemnosci 16G i jest ta sama sytuacja wyświetla ze za mało miejsca. Nic z tego nie rozumiem. Może ktoś mnie oświeci ?
Chciałem nagrać na płytę DVD obraz iso sytemu windows 10. Płyta ma 4,7G a plik ma 4,3G ale wyświetla mi ze jest za mało miejsca. Więc wziąłem pena o pojemnosci 16G i jest ta sama sytuacja wyświetla ze za mało miejsca. Nic z tego nie rozumiem. Może ktoś mnie oświeci ?
Re: obraz dysku ISO
Ja mam na penie 8GB. Jakim programem to robiłeś, i w jakim systemie ?
A przetestuj programem Rufus https://rufus.ie/ tę operację.
A przetestuj programem Rufus https://rufus.ie/ tę operację.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Nie rozumiem w jakim celu instalować system operacyjny nowszy od Windows XP/Vista z płyty DVD....szczególnie, że w UEFI czy BIOS bez problemu idzie ustawić bootowanie z dysku USB(pendrive).
Kolego....Rufusa zastosuj, ja tak robię ze wszystkimi systemami , poza XP,,Linuxy, nawet Batocera(linux do retro grania) mam postawiony na SSD 128GB w obudowie USB i zero problemów, Windows 10 Professional instalowałem na HP Elite 8300 SFF, oczywiście na kluczu Windows 7 Pro i w trybie UEFI....bez problemu instalacja na SSD z pendrive, zrobionego Rufusem, system aktywował się bez problemu online. Ja rozumiem, że ktoś ma złoma ze starym chipsetem w stylu Intel 815/845/865, te nie obsługują startu z pena ale Windows 10 to nie jest system na złomy, instalowałem Linuxa Mint na Wincor-Nixdorf Beetle MII Plus i Batocera też odpala z pendrive czy dysku USB, nawet złom taki jak Fujitsu Siemens Esprimo P5720 też bootuje z pendrive, stare terminale....po co wyważać otwarte drzwi?
Tylko pytanie, czy Kolegi PC ma UEFI czy BIOS....jak to drugie, to trzeba instalować w trybie MBR Legacy, na GPT nie pójdzie(to samo tyczy się też Maców na Intelu, tyle, że mają UEFI i tak trzeba też przygotować pendrive.
Nie rozumiem w jakim celu instalować system operacyjny nowszy od Windows XP/Vista z płyty DVD....szczególnie, że w UEFI czy BIOS bez problemu idzie ustawić bootowanie z dysku USB(pendrive).
Kolego....Rufusa zastosuj, ja tak robię ze wszystkimi systemami , poza XP,,Linuxy, nawet Batocera(linux do retro grania) mam postawiony na SSD 128GB w obudowie USB i zero problemów, Windows 10 Professional instalowałem na HP Elite 8300 SFF, oczywiście na kluczu Windows 7 Pro i w trybie UEFI....bez problemu instalacja na SSD z pendrive, zrobionego Rufusem, system aktywował się bez problemu online. Ja rozumiem, że ktoś ma złoma ze starym chipsetem w stylu Intel 815/845/865, te nie obsługują startu z pena ale Windows 10 to nie jest system na złomy, instalowałem Linuxa Mint na Wincor-Nixdorf Beetle MII Plus i Batocera też odpala z pendrive czy dysku USB, nawet złom taki jak Fujitsu Siemens Esprimo P5720 też bootuje z pendrive, stare terminale....po co wyważać otwarte drzwi?
Tylko pytanie, czy Kolegi PC ma UEFI czy BIOS....jak to drugie, to trzeba instalować w trybie MBR Legacy, na GPT nie pójdzie(to samo tyczy się też Maców na Intelu, tyle, że mają UEFI i tak trzeba też przygotować pendrive.
-
- 2500...3124 posty
Kolego Szrot majster. Nie wszystkich stać na Ryzena. I dlaczego ja wyważam otwarte drzwi ? Dotąd używałem ( i nadal używam) płyty Gigabyte P31-DS3L-775 i jak na moje potrzeby jest wystarczająca. Był na niej instalowany XP, potem 7 a obecnie jest uaktualniony do 10. Mam tez na stanie płytę Asusa M5A97 z proc FX 6350 ale jej nie używam. Teraz dostałem nowa płytę EP35-DS4 tez na 775 ( leżak magazynowy). Obie płyty gigabayte nie obsługują UFEI i nie da się na nich zrobić systemu z pena. A mój problem wystąpił ponieważ obecne systemy są już tak rozbudowane ze nagranie systemu windows 10 na płytę DVD 4,7G jest niemożliwe. A używając starszych płyt z obrazem ISO dostaje informacje ze brak sterowników i system nie może być zainstalowany na tej płycie ( EP35-DS4) na P31-DS3L instaluje się normalnie.
- disaster
- 1250...1874 posty
Rozwiązaniem są płyty DVD Dual Layer.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Boguś pisze: ↑czw, 15 grudnia 2022, 18:59 Kolego Szrot majster. Nie wszystkich stać na Ryzena. I dlaczego ja wyważam otwarte drzwi ? Dotąd używałem ( i nadal używam) płyty Gigabyte P31-DS3L-775 i jak na moje potrzeby jest wystarczająca. Był na niej instalowany XP, potem 7 a obecnie jest uaktualniony do 10. Mam tez na stanie płytę Asusa M5A97 z proc FX 6350 ale jej nie używam. Teraz dostałem nowa płytę EP35-DS4 tez na 775 ( leżak magazynowy). Obie płyty gigabayte nie obsługują UFEI i nie da się na nich zrobić systemu z pena. A mój problem wystąpił ponieważ obecne systemy są już tak rozbudowane ze nagranie systemu windows 10 na płytę DVD 4,7G jest niemożliwe. A używając starszych płyt z obrazem ISO dostaje informacje ze brak sterowników i system nie może być zainstalowany na tej płycie ( EP35-DS4) na P31-DS3L instaluje się normalnie.
Nie chodzi o to, że akurat Ryzen musi być....płyty pod LGA775 w 99% mają opcję startu z pamięci USB w BIOS-ie, mam całkowitego szrota na LGA775, jest to Fujitsu-Siemens ESPRIMO P5720 i jest tam BIOS, nie ma UEFI, oczywiście jest start z pendrive USB, żeby było śmieszniej, to ten PC ma wsparcie dla....Windows 2000 Professional, konkretny egzemplarz miał fabrycznie Vistę, ktoś postawił piracką "siódemkę", ja stawiałem tam i XP-ka i różne Linuxy, nie było problemu z bootowaniem z pendrive w przypadku systemów innych niż Windows 2000/XP.
To jest kupa złomu, ten PC kosztował 140zł i został wyprodukowany w 2009 roku.
Nie jest potrzebne UEFI, bo tego nie było poniżej Core i3/i7/Pentium/Celeron, drugiej generacji....wystarczy pendrive sformatowany na FAT32, MBR ma być, bo BIOS tak tylko rozpozna pendrive. Czy to tak trudno zrozumieć?
Ja pamiętam płyty bez opcji startu z USB, to były Socket 478, mam kilka takich PC, choć już były też takie z opcją instalacji systemu z USB.
Windows 10 można zainstalować na wszystkim, co ma x86, UEFI nie ma nic do tego.
A może byś za około 170zł kupił coś sensownego, z prockiem z rodziny Sandy Bridge....nawet Pentium G2120 będzie dobry i 1000 razy lepszy od tego Twojego zlepka śmieci.
Windows 10 z płyty też da się zainstalować, wystarczy to
https://www.burnaware.com/
Opcja "nagraj ISO", używasz obrazu z Microsoftu, nie ma chyba problemu go zdobyć.
Płytę Double-Layer też idzie kupić, chyba te 7-12zł to nie jest taki wydatek?
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
-
- 2500...3124 posty
Mój zlepek "smieci" jak pisałem powyżej jest przynajmniej nowy ( leżak) magazynowy i do tego darmowy. To jedno. Pisałem tez że mam płytę Asusa M5A97 R2.0 z proc FX6350. I nie potrzebne mi porady co mam kupić co jest dobre a co złe. Mam co mam i chciałem to uruchomić. I uruchomiłem ten jak to Kolega nazwał "zlepek śmnieci" Jak się okazało problem stworzyły pamięci. Zastosowałem 2 identyczne kości po 4G firmy Hynix one wlaśnie uniemożliwiały wgranie systemu. Znajomy podpowiedział mi abym zmienił pamięci. Więc poszedłem za jego radą i zmieniłem pamięć tez na Hynix 2G. System się wpisał bezproblemowo. Potem zrobiłem to samo na pojedynczych tamtych pamięciach i też jest ok. Po dołożeniu drugiej znowu problemy nawet na zainstalowanym systemie. Jako osobne działają poprawnie w parze już nie. Może ta płyta nie akceptuje takiego zestawu ? Teraz mam zainstalowane 7G pamięci dobranych z przypadku każda z innej parafi i zero problemów. A system zainstalowałem (10) ze starej płyty i się okazało ze wszystkie sterowniki są. Wszystkiemu winna była pamięć, ona tak mieszała.Szrot majster pisze: ↑pt, 16 grudnia 2022, 18:10 A może byś za około 170zł kupił coś sensownego, z prockiem z rodziny Sandy Bridge....nawet Pentium G2120 będzie dobry i 1000 razy lepszy od tego Twojego zlepka śmieci.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Boguś pisze: ↑pt, 16 grudnia 2022, 20:36Mój zlepek "smieci" jak pisałem powyżej jest przynajmniej nowy ( leżak) magazynowy i do tego darmowy. To jedno. Pisałem tez że mam płytę Asusa M5A97 R2.0 z proc FX6350. I nie potrzebne mi porady co mam kupić co jest dobre a co złe. Mam co mam i chciałem to uruchomić. I uruchomiłem ten jak to Kolega nazwał "zlepek śmnieci" Jak się okazało problem stworzyły pamięci. Zastosowałem 2 identyczne kości po 4G firmy Hynix one wlaśnie uniemożliwiały wgranie systemu. Znajomy podpowiedział mi abym zmienił pamięci. Więc poszedłem za jego radą i zmieniłem pamięć tez na Hynix 2G. System się wpisał bezproblemowo. Potem zrobiłem to samo na pojedynczych tamtych pamięciach i też jest ok. Po dołożeniu drugiej znowu problemy nawet na zainstalowanym systemie. Jako osobne działają poprawnie w parze już nie. Może ta płyta nie akceptuje takiego zestawu ? Teraz mam zainstalowane 7G pamięci dobranych z przypadku każda z innej parafi i zero problemów. A system zainstalowałem (10) ze starej płyty i się okazało ze wszystkie sterowniki są. Wszystkiemu winna była pamięć, ona tak mieszała.Szrot majster pisze: ↑pt, 16 grudnia 2022, 18:10 A może byś za około 170zł kupił coś sensownego, z prockiem z rodziny Sandy Bridge....nawet Pentium G2120 będzie dobry i 1000 razy lepszy od tego Twojego zlepka śmieci.
Tu jest specyfikacja
https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA ... -rev-1x#ov
Ta rodzina płyt wybrzydza RAM-em, miałem podobną i wyp...., następna też była Gigabyte i i3-4150, było na koniec 12GB RAM, też już sprzedane, trochę szkoda ale zachciało mi się nowego smartfona i poszła do Żyda.
Obecnie już Ryzen ale trochę już "nieświeży", bo R5 2600, 16GB RAM i RTX 2060 6GB, do tego 4 dyski SSD i 1 HDD 1TB, system to Windows 11 Home.
Retro to do zabawy....do użytku wolę sprzęt pewny, w warsztacie mam stary komputer POS Wincor-Nixdorf na LGA775 i to jest wykonanie profesjonalne, na przykład polimerowe kondensatory na płycie głównej, ale co z tego, że najwyższa półka(kasy fiskalne, bankomaty, automaty hazardowe) jak bebechy śmieciowe....Dual-Core E5300, grafiki tam nie dołożysz, 4GB RAM i SSD nowy 120GB, jednak z tych najtańszych Goodram, lata toto na Linux Mint Cinnamon, Linux ma drivery do chińskich płytek Arduino/ESP8266 i innych ioT, Windows taki sprytny nie jest a że Linuz=xa znam, to na cholerę mam kasę B.Gatesowi napychać?