Witam.
Ostatnio trafił do mnie do naprawy wyżej wymieniony odbiornik tranzystorowy. Gdy odbiornik do mnie trafił, pojawiałaby się trzaski w prawym kanale, później owy kanał zupełnie zamilkł, dopiero po maksymalnym podgłośnieniu było słychać bardzo mocno zniekształcony dźwięk. Problem najwidoczniej polega na braku z jakiegoś powodu dodatniej gałęzi zasilania polaryzującej tranzystory, przy R566 w miejscu gdzie powinno być 4,2V mam aktualnie -1,8V, po drugiej stronie 12V na rezystorze jest. Na bazach tranzystorów mocy (obu) jest po -2,1V, na R558 zamiast -4 mam -5 V. Gdy sprzęt trafił na warsztat właściwie wszystkie tranzystory sygnałowe były wymienione na jakieś losowe typy, wymieniłem je na takie typy jak podane w instrukcji serwisowej lub ich bezpośrednie zamienniki. Wymieniłem też właściwie wszystkie elementy w otoczeniu T551, 552 oraz T553, zmian brak. Na złączach 10,11,12 mam odpowiednio 0, -0,7V, -0,7V, po odłączeniu tej części od reszty końcówki napięcie na wszystkich wyprowadzeniach wzrasta do 9,3V, czyli to końcówka wymusza tam ujemne napięcia. Szczerze mówiąc skończyły mi się pomysły co może powodować taki stan, a grzebanie w tym sprzęcie jest już bardzo ryzykowane, laminat jest mocno zniszczony po osobie która przede mną grzebała w tym sprzęcie. Jako że płytka jest zamontowana pionowo w odbiorniku, jakiekolwiek pomiary podczas jego pracy są mocno utrudnione lub wręcz niemożliwe. W załączniku załączam schemat prawej końcówki.
Pozdrawiam.
Saba meersburg F - problem z końcówką mocy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Saba meersburg F - problem z końcówką mocy
W takim przypadku rezystor R566 powinien już dymić,chyba że jest co najmniej jedno watowy.A skoro nie dymi i na dzielniku w bazach tranzystorów mocy brak spadku napięcia,to zapewne już go nie ma. 

A jeśli R566 jest gorący,to należy sprawdzić C556 na obecność zwarcia. 

Ten rezystor był moim pierwszym podejrzanym, myślałem że może przerywać co powodowałoby opisane efekty. Wlutowałem tam nowy o mocy 0,5W, zmian brak, palić się nie pali, ale czuć że się grzeje, według moich obliczeń wydziela się na nim trochę ponad 0,5W. Próbowałem jeszcze zobaczyć co się stanie po wykurowaniu tranzystorów mocy, wtedy napięcie w miejscu gdzie powinny być bazy tranzystorów powoli spada do -7,8V. Do teraz brałem pod uwagę jakąś przerwę w dodatniej gałęzi zasilania, ale zastanawiam się czy to możliwe że problem jest w gałęzi napięcia ujemnego.
Właśnie usiadłem jeszcze raz nad sprzętem, wykonałem jeszcze kilka pomiarów bez tranzystorów mocy, okazuje się że wtedy napięcie na R566 wraca do normy, postanowiłem więc zamienić ze sobą tranzystory między końcówkami, po tym zabiegu prawy kanał wrócił do żywych, napięcia pokrywają się z tymi na schemacie poza napięciami na bazach tranzystorów, gdy ustawię na jednym z tranzystorów -0,16V na drugim ma jakieś 0,23V. Pytanie tylko czy tranzystory mocy faktycznie mogły wykazywać takie dziwne objawy, podczas ich pomiarów (h21e oraz I0) za pomocą P561 nic nie zwykłego nie wyszło, jedynie AD162 ma trochę wysokie napięcie przewodzenia złącza CB, około 1V.