Kupię wzmacniacz UL 1403 cemi
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Kupię wzmacniacz UL 1403 cemi
Przy takiej cenie opłacałoby się wznowić produkcję.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Na zdjęciu : lampa PY88 oraz układ UL1403, dla porównania co ma cieńsze nóżki, nie mam czym zmierzyć ale widać, że układ ma nieco grubsze, do typowej podstawki Unitry raczej by nie wszedł bez rozginania styków. I rzeczywiście ma jednak nieco większy od lampy rozstaw pinów, wcześniej jakoś się temu nie przyglądałem, nie miałem potrzeby wsadzać do podstawki.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
https://www.oldradio.pl/ilustracja.php? ... foto=kartaOlkus pisze: ↑ndz, 4 grudnia 2022, 13:11Obawiam się, że to byłoby trudne, ten układ ma dość grube wyprowadzenia i po prostu nie wejdzie w podstawkę lampową. W każdym razie mój egzemplarz, może są takie z cienkimi nóżkami, które zmieszczą się do podstawki.cirrostrato pisze: ↑ndz, 4 grudnia 2022, 12:34 Jedna ciekawostka, ten w metalowej obudowie można wsadzić w podstawkę od lamp novalowych, pasuje.
Pozdrawiam,
A.
Aczkolwiek w tym przypadku sprawę mogła ułatwić obecność radiatora za sprawą którego rozkłapeć obudowy oddalony jest od podstawki na ponad 2mm.
- disaster
- 1250...1874 posty
Tak. Pisz priv.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
A tu faktycznie chodzi o gramofon Adam, gdzie UL1403P służą za stopnie końcowe falownika? Swego czasu spekulowałem czy niedasie zastąpić ich innymi nieco nowszymi, np. UL1480P. Ale niestety nie, przede wszystko dlatego że wg schematu
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... #gallery-1
muszą one mieć wejścia na potencjale połowy napięcia zasilania. UL1480, podobnie zresztą jak wszystkie pozostałe UL148X oraz UL149X a także UL1440 mają wejście dowiązane do masy (tj. ujemnego bieguna napięcia zasilania).
Ale może dałoby się zastosować TDA2020 a nawet słabszy TDA2010? Pewnie znalazłoby się jeszcze trochę innych, posiadających na wejściu czysty wzmacniacz różnicowy, bez przeszkadzających w tym zastosowaniu elementów przesuwających poziomy napięć. Tak byłoby prościej niż imitować UL1403 przy użyciu wzmacniacza operacyjnego i pary komplementarnej mocy. Oczywiście, rzeźby nie dałobysię wówczas uniknąć, więc mimo wszystko byłoby zapewne prościej zaadaptować UL1403L lub UL1405L (UL1402L podobnie jak UL1402P pracowałyby tuż powyżej dopuszczalnego napięcia zasilania i szybko mogłyby się uszkodzić). Byle tylko udało się takie układy zdobyć, i aby miejsca na nie wystarczyło.
Gdyby jednak nie był to Adam tylko sprzęt niższej klasy gdzie zastosowano UL1403P w ich etatowym zastosowaniu (niby dlaczego nie miałoby takowego być, skoro we wskazanym w poprzednim poście linku pokazałem płytkę wybebeszoną najwyraźniej z gramofonu w której siedziały UL1403L) to należy się tylko cieszyć że się sfajczyły. W tymże linku pokazałem jak paskudne zniekształcenia one generują. W zastosowaniach audio cokolwiek wstawione na miejsce tego będzie lepsze.
Ja pomierzyłem i jeżeli wyprowadzenia niektórych lamp byłyby nawet cieńsze od wyprowadzeń układu UL1403, to tylko nieznacznie (może kilka setnych milimetra).Olkus pisze: ↑ndz, 4 grudnia 2022, 16:05 Na zdjęciu : lampa PY88 oraz układ UL1403, dla porównania co ma cieńsze nóżki, nie mam czym zmierzyć ale widać, że układ ma nieco grubsze, do typowej podstawki Unitry raczej by nie wszedł bez rozginania styków. I rzeczywiście ma jednak nieco większy od lampy rozstaw pinów, wcześniej jakoś się temu nie przyglądałem, nie miałem potrzeby wsadzać do podstawki.
Pozdrawiam,
A.
Poza tym wyprowadzenia UL1403 są o kilka milimetrów dłuższe niż wyprowadzenia lamp z cokołem NOVAL, co widać na kolejnym zdjęciu.
Czy na tym zdjęciu wyprowadzenia układu również wydają się Koledze grubsze niż nóżki lampy, bo ja jakiejś specjalnej różnicy nie widzę?
Do próby czy układ pasuje do podstawki, wykorzystałem podstawkę ceramiczną (dość "ciasną"), do której lampy trzeba wkładać używając nieco siły (podstawka jest nieużywana).
Bez trudu i większej siły włożyłem do niej nielutowany jeszcze nigdy UL1403. Wyprowadzenia układu do podstawki wsunęły się na większą głębokość niż długość wyprowadzeń w lampach, przy czym między układem a podstawką została szczelina i teraz nie wiem, czy to z winy dłuższych o kilka milimetrów wyprowadzeń czy minimalnie większej średnicy ich rozmieszczenia w obudowie TO-3 układu scalonego

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Coś mi się nie skopiowało, i przegapiłem to. Powinno być:Tomek Janiszewski pisze: ↑ndz, 4 grudnia 2022, 17:53https://www.oldradio.pl/ilustracja.php? ... foto=kartaOlkus pisze: ↑ndz, 4 grudnia 2022, 13:11Obawiam się, że to byłoby trudne, ten układ ma dość grube wyprowadzenia i po prostu nie wejdzie w podstawkę lampową. W każdym razie mój egzemplarz, może są takie z cienkimi nóżkami, które zmieszczą się do podstawki.cirrostrato pisze: ↑ndz, 4 grudnia 2022, 12:34 Jedna ciekawostka, ten w metalowej obudowie można wsadzić w podstawkę od lamp novalowych, pasuje.
Pozdrawiam,
A.
Aczkolwiek w tym przypadku sprawę mogła ułatwić obecność radiatora za sprawą którego rozkłapeć obudowy oddalony jest od podstawki na ponad 2mm.
viewtopic.php?p=357010#p357010
A dokładniej - chodziło mi o to zdjęcie:
Użyłem tutaj bakelitowych monolitycznych podstawek, takich jakie były stosowane w płytkach telewizyjnych.
-
- 3125...6249 postów
Ja też potwierdzam,że można użyć podstawki noval do tych scalaków.
Ja miałem wzmacniacz zrobiony na UL1401 w obudowie metalowej j.w.
i wetknięty w podstawkę noval.
Pozdrawiam.
Jacek
Ja miałem wzmacniacz zrobiony na UL1401 w obudowie metalowej j.w.
i wetknięty w podstawkę noval.
Pozdrawiam.
Jacek