Mam problem z przetwornikiem gramofonowym w radiu Erwa, nie pracuje poprawnie, dźwięk jest cichy i bardzo złej jakości, charczący. Cewka przetwornik jest sprawna, magnes jest sprawny. Wygląda na to, że płytka poruszająca się w szczelinie magnetycznej połączona z igłą ma tendencję do przyklejania się do jednego z nabiegunników. Nie widzę tam żadnego elementu który by trzymał płytkę w środkowym położeniu.
Ma ktoś doświadczenie w naprawie takich starych przetworników? Jak to powinno wyglądać? Fotek chwilowo nie ma, skasowałem za wcześnie przez pomyłkę, a teraz nie mam jak demontować i rozbierać ramienia.
Przetwornik gramofonowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Przetwornik gramofonowy
Zapewne był kauczuk i wykruszył się na pył. 

-
- 3125...6249 postów
Myślę,że Kolega Marek 7HBV ma tu rację.
Kiedyś przed bardzo wielu laty miałem takie ramię
gramofonowe z przetwornikiem elektromagnetycznym
i igłą na śrubkę i tam był gumowy element ustalający.
Trzeba by zapytać,może ktoś z Kolegów ma stary radiogramofon
rosyjski lampowy z wczesnych lat 1950tych,tam chyba były tego
rodzaju ramiona gramofonów.I da się odpatrzyć.
Pozdrawiam.
Jacek
Kiedyś przed bardzo wielu laty miałem takie ramię
gramofonowe z przetwornikiem elektromagnetycznym
i igłą na śrubkę i tam był gumowy element ustalający.
Trzeba by zapytać,może ktoś z Kolegów ma stary radiogramofon
rosyjski lampowy z wczesnych lat 1950tych,tam chyba były tego
rodzaju ramiona gramofonów.I da się odpatrzyć.
Pozdrawiam.
Jacek
Z tego co pamiętam, polskie wkładki gramofonowe MF-100 (i kolejne z tej serii) również miały ten "gumowy" element, ustalający pozycję igły względem obudowy. Przy braku nacisku igły wkładki na rowek płyty element magnetyczny (miał postać cienkiej rurki) opierał się o obudowę z cienkiej blaszki mosiężnej, a dopiero po lekkim dociśnięciu igły ustawiał się w położeniu "środkowym". Tu może być podobnie, tyle że elastyczny "resor" uległ już degradacji...
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Przyjrzę się, czy gdzieś nie ma/nie było kauczuku. Tu samo oparcie igły o płytę nie powoduje zmiany położenia tej kotwiczki, ale tak mi się wydawało, że brakuje jakiegoś elementu ustalającego pozycje neutralną. W wolnej chwili na nowo rozbiorę ramię i podejrzę jak to wygląda.