Magnetowidy.

Ogłoszenia o sprzedaży lub przekazaniu elementów, urządzeń, literatury o tematyce związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Magnetowidy.

Post autor: tszczesn »

Nie mam gdzie ich eksponować, ani nawet gdzie sensownie trzymać, więc muszą iść do ludzi:
vo1810.jpeg
vo1810_1.jpeg
Magnetowid VO1810 firmy Sony, systemu UMATIC. Lowbandowy (ale wtedy nie było jeszcze wersji HighBand, więc po prostu UMATIC). Pierwszy magnetowid kasetowy w ogóle. Starszy ode mnie, z 1970 roku. Egzemplarz wg. plotek pochodzi z gabinetu prezesa Szczepańskiego. Na pewno ma sprawny odczyt kaset, na pewno wymaga konserwacji mechaniki - czyszczenia i smarowania, bo mechanizm oplatania taśmy nie działa bez "ręcznego wsparcia). odtwarza PAL i NTSC (50 i 60Hz, przełączane mechanicznie(!) ). Zapis nie był testowany. W komplecie kilkadziesiąt kaset.
n1700.jpeg
Magnetowid systemu VCR Philipsa typ N1700. Na zbyciu są dwa egzemplarze (na zdjęciu jest jeden, drugiego nie chciało mi się wyciągać...) różnych podtypów różniących się językiem opisu (angielski i francuski) i elektroniką wizji (zapewne francuski jest SECAMmowy). Jeden ma komplet nowych pasków (drugi nie ma pasków w ogóle - sparciały) i czynną mechanikę, drugiego nie uruchamiałem. Problem jest z wyregulowaniem głowicy ścieżki kontrolnej i serwem posuwu taśmy (serwo głowic wygląda, że działa jak trzeba). W komplecie jest kilka kaset.

CDN.

Najchętniej wymienię na coś co mnie interesuje - przedwojenne polskie radia lampowe, dokumentacje do nich, lampy itp. Ewentualnie na PLN.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Magnetowidy.

Post autor: bratyslaw »

W razie wymiany na banknoty to za ile sztuk i z czyim wizerunkiem? :wink:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Jak mam wybór to proszę o Mikołaja II. A o który model się pytasz?
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Mikołaja niet, znaleźli by się tylko Jadwiga i Kościuszko no i reszta tych, którzy aktualnie są w obrocie :wink: Z ciekawości poznałabym ceny wszystkich 8)
ODPOWIEDZ