Publikacja naukowa na temat systemu EMOS (motional feedback)

Masz się czym pochwalić? Tutaj możesz zamieścić swoją reklamę, w tym czysto komercyjną. Jedyny warunek: trzymaj się tematu forum!!!

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Publikacja naukowa na temat systemu EMOS (motional feedback)

Post autor: Krasul »

Szanowni Państwo.

Zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym artykułem naukowym zamieszczonym w październikowym numerze czasopisma "Elektronika: konstrukcje, technologie, zastosowania".

Publikacja nosi tytuł: "ELEKTROMECHANICZNE SPRZĘŻENIE ZWROTNE DLA NISKOTONOWYCH GŁOŚNIKÓW DYNAMICZNYCH Z KASKADOWYM POŁĄCZENIEM DWÓCH REGULATORÓW PID".
emos.png
Strony od 24 do 32.

Z poważaniem

Tomasz Łysek
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Re: Publikacja naukowa na temat systemu EMOS (motional feedback)

Szanowni Państwo.

Przed zakupem czasopisma w wersji papierowej można też zapoznać się z treścią tego artykułu w formacie PDF:

https://www.sigma-not.pl/publikacja-140 ... 22-10.html

Z poważaniem

Tomasz Łysek
saico

Post autor: saico »

Kryptoreklama? Czy czasem nie pracujesz w Tonsilu?
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Nie.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Przeczytałem artykuł Kolegi z dużym zainteresowaniem. Uważam, że jest ciekawy i próbuje poruszyć i w dużym stopniu rozwiązać problem występujący w większości głośników niskotonowych - wysokie zniekształcenia nieliniowe, występujące w zakresie najniższych odtwarzanych częstotliwości pasma akustycznego. Właśnie z powodu tej wady głośników jakiś czas temu zrezygnowałem z słuchania muzyki na polskich zestawach głośnikowych firmy TONSIL (choć mam je nadal, to nie pamiętam kiedy je ostatni raz włączałem...) i nabyłem profesjonalne monitory studyjne bliskiego i średniego pola znanej firmy, która gwarantuje w swoich wyrobach dużo niższy poziom tego typu zniekształceń. Brzmienie tych monitorów jest w mojej ocenie wyjątkowo dobre i nie zamierzam ich już zmieniać na inne (kilku moich kolegów, po posłuchaniu u mnie ich brzmienia, również sobie takie sprawiło…).
Nie będę zdradzał szczegółów artykułu Kolegi Krasul, gdyż uważam, że każdy zainteresowany tą tematyką powinien osobiście zapoznać się z treścią tego materiału. Lepsze odtwarzanie najniższych częstotliwości pasma akustycznego, na które to częstotliwości przypada największa część oddawanej przez wzmacniacz mocy elektrycznej, jest niezmiernie ważne dla reprodukcji muzyki jako całości. Może to dlatego powstało tak wiele audiofilskich określeń na opisanie brzmienia tonów najniższych i często możemy usłyszeć takie jak: "słabo (lub dobrze) kontrolowany bas", "dudniący bas", "szybki bas", czy "misiowate" basy, które to określenia są próbą subiektywnego opisania cech dźwięków odtwarzanych przez różne zespoły głośnikowe przez osoby niekoniecznie interesujące się przyczyną takiego zachowania się głośników od strony technicznej...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Co prawda jeszcze nie czytałem, ale rozwiązanie to znam. Jako wstępniak do artykułu Kolegi polecam obejrzeć materiał kanału Reduktor Szumu, gdzie przeprowadzona została naprawa zestawów głośnikowych wykorzystujących tą technologię i jej ogólne omówienie: https://youtu.be/X50R8UFO8p0

Pozdrawiam!
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

To jest coś zupełnie innego. Zestaw głośnikowy "Philips RH532" wykorzystywał regulator proporcjonalny jednopętlowy wykorzystujący sprzężenie zwrotne przyspieszeniowe. Podobne rozwiązanie wykorzystywał także zestaw głośnikowy "S-70 Radiotehnika (35АС-013)":

http://donex-ua.narod.ru/indexphp/as-us ... 71-s70.htm

Moja propozycja układu wykorzystuje kaskadowe połączenie dwóch regulatorów PID. Układ podrzędny realizuje sprzężenie prądowe natomiast układ nadrzędny realizuje sprzężenie przyspieszeniowe. Dodatkowo przetestowano także działanie układu z wygaszaniem pierwszej i drugiej częstotliwości wzbudzenia i pokazano w jaki sposób tego typu zabiegi wpływają na poziom THD+N.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Czyli jednak muszę przeczytać Kolegi artykuł :roll:

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ