Poszukuję instrukcji serwisowej do magnetofonu Melodia.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Witam.
Poprzedni właściciel coś namieszał.
Może ktoś mógłby poratować emeryta.
Pozdrawiam
Poprzedni właściciel coś namieszał.
Może ktoś mógłby poratować emeryta.
Pozdrawiam
Re: Poszukuję instrukcji serwisowej do magnetofonu Melodia.
Schemat i instrukcja obsługi jest, z serwisową jest duży problem z racji niewielkiej ilości wyprodukowanych egzemplarzy i czasów permanentnych braków wszystkiego.
Zdradź jaki jest problem to wspólnie może go rozwikłamy.
Zdradź jaki jest problem to wspólnie może go rozwikłamy.
Witam
Schemat i instrukcję posiadam, myślałem o instrukcji serwisowej-raczej schemacie rysunkowym połączeń jak np. w Pionier U2
Posiadam jedenaście polskich magnetofonów szpulowych, w tym Melodię- jedyny mój lampowy.
Posiadam też lampowe Pionier U2 i Graetz 51w. Wszystkie niedziałające.
Postanowiłem się tym zająć, podłączyłem magnetofon poprzez żarówkę do sieci i były oznaki życia tj, taśma ruszyła ale głosu brak. Po ponownym podłączeniu przez żarówkę, tylko żarówka się zaczęła świecić jasno- czyli chyba zwarcie. Pomierzyłem kondensatory, wymieniłem chyba dwa. Silnik sprawny dla pewności rozebrałem i przesmarowałem. Chciałem porównać połączenia z serwisówką, chociażby z tą rysunkową. Wcześniej ktoś grzebał w nim dokładając jakiś układ w postaci trafa i lampy. Po usunięciu dokładki magnetofon kręcił.
Schemat i instrukcję posiadam, myślałem o instrukcji serwisowej-raczej schemacie rysunkowym połączeń jak np. w Pionier U2
Posiadam jedenaście polskich magnetofonów szpulowych, w tym Melodię- jedyny mój lampowy.
Posiadam też lampowe Pionier U2 i Graetz 51w. Wszystkie niedziałające.
Postanowiłem się tym zająć, podłączyłem magnetofon poprzez żarówkę do sieci i były oznaki życia tj, taśma ruszyła ale głosu brak. Po ponownym podłączeniu przez żarówkę, tylko żarówka się zaczęła świecić jasno- czyli chyba zwarcie. Pomierzyłem kondensatory, wymieniłem chyba dwa. Silnik sprawny dla pewności rozebrałem i przesmarowałem. Chciałem porównać połączenia z serwisówką, chociażby z tą rysunkową. Wcześniej ktoś grzebał w nim dokładając jakiś układ w postaci trafa i lampy. Po usunięciu dokładki magnetofon kręcił.
Magnetofon ma dwa bezpieczniki sieciowe-0,5 A {ochrona silnika} i 0,15 A {ochrona transformatora}.Wystarczy wyjąć 0,15 i zasilić całość przez żarówkę 75-100 W.Ma działać napęd.Następnie odłączyć prostownik selenowy i włożyć bezpiecznik 0,15 A.Ma świecić żarzenie lamp.Podłączyć prostownik selenowy przez dodatkową żarówkę {15-25 W} umieszczoną szeregowo z uzwojeniem wtórnym transformatora.Ma błysnąć,ściemnić i powoli rozjaśnić się do słabego świecenia.Jeżeli zaświeci światłem ciągłym-wyłączyć i sprawdzić prostownik i kondensator 64 u {to należałoby wykonać w pierwszej kolejności-jeszcze przed włączeniem do sieci
}.Przed pomiarmami omomierzem ROZŁADOWAĆ kondensatory! 

Dziękuję, zrobię dokładnie jak piszesz.

Zrobiłem jak zaleciłeś, silnik kręci. Żarzenie jest na wszystkich lampach. Wymieniłem prostownik selenowy bo nie miał żadnego przejścia na zakresie diody.
"Podłączyć prostownik selenowy przez dodatkową żarówkę {15-25 W} umieszczoną szeregowo z uzwojeniem wtórnym transformatora."
żarówka na początku żarzy i po chwili gaśnie, a jak napisałeś powinna się żarzyć.
Żarówkę podłączyłem w szereg do 2, nie wiem czy dobrze.
Kondensator sprawny ma 62 uF.
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Na zakresie pomiaru diody w mierniku to taki mostek Graetza nie będzie będzie niczego pokazywał, nawet gdyby był nowy. Ilość płytek selenowych, tworzących każdy z czterech prostowników w mostku jest za duża (to nie pojedyncza dioda), by miernik pokazał jakąś wartość napięcia w kierunku przewodzenia.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Obecnie wstawiony pokazuje na zakresie diodowym 2.800, zaporowo nic, pomiar starego mostka wykazywał wszędzie nic.
W każdym bądź razie efekt wymiany mostka nic nie dał.
W każdym bądź razie efekt wymiany mostka nic nie dał.
Na wtórnym jest około 270v bez obciążenia, wyjście za prostownikiem około 170v z obciążeniem.
Jeśli te 170 jest z żarówką,to dobrze i można usunąć ją i zmierzyć napięcie na anodzie {n7} i katodzie {n3} lampy EL84 w trybie odtwarzanie.Jeżeli na katodzie jest ok 7 V to bardzo dobrze,jeżeli dużo mniej to niedobrze,a gdyby było z 10 lub więcej -to natychmiast wyłączyć i po wyjęciu lampy EL84 sprawdzić napięcie na jej S1 {n2} - nie może być dodatnie.

Pomiar wykonany, widok od strony lutowania przewodów.
Kurcze już po minucie nie można edytować postu, więc dopiszę.
Lampy wyglądają na nowe, za to sporo przewodów było pourywanych pewnie dlatego wylądował na śmietniku, ale poradziłem sobie i przewody już na miejscu.
Lampy wyglądają na nowe, za to sporo przewodów było pourywanych pewnie dlatego wylądował na śmietniku, ale poradziłem sobie i przewody już na miejscu.
Czyli wzmacniacz wyjściowy jest w porządku,oraz zasilacz też.Teraz należy posłuchać głośnika-powinien być zauważaly szum i przydżwiek w trybie odtwarzania,co świadczy o ciągłości połączeń w obwodzie głośnika.Dotknięcie śrubokrętem wyprowadzenia siatki {n2} winno powodować słyszalną reakcję. 

Niestety brak reakcji, sprawdzę transformator głośnikowy, muszę też sprawdzić potencjometr bo wygląda podejrzanie, i chyba z tyłu na gnieździe jest zwora.
Zapytam z ciekawości, co to za miernik (wskazanie 2,800 V)? Zdecydowana większość popularnych mierników na teście diody potrafi pokazywać spadek napięcia do 1,8...2,0 V. Drogie mierniki mają możliwość pomiaru tego napięcia do 5 V lub 10 V, przy przepływie prądu 0,1 mA lub 1 mA (np. FLUKE 8846A). Pojedyncze płytki selenowe mogą charakteryzować się spadkiem napięcia w kierunku przewodzenia 0,3...0,4 V i maksymalnym napięciem wstecznym z reguły nie większym niż 15...30 V na płytkę. Pierwszymi oznakami zużywania się mostka selenowego jest spadek napięcia anodowego i wzrost temperatury mostka (temperatura płytek nie może przekroczyć 75°C). Poza tym typ mostka ogranicza maksymalna pojemność kondensatora za nim (np. do tego ze zdjęcia można podłączyć kondensator elektrolityczny o maksymalnej pojemności do 50 μF /jako pierwszy kondensator filtru/).
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .