Witam.
Lampa jak w temacie, postanowiłem sprawdzić włókno żarzenia i miernik zamiast kilku omów wskazuje wynik w kilkuset kiloomach, jakieś zwarcie wewnątrz lampy?
Pozdrawiam,
A.
6F24 Tesla - dziwne wskazania miernika przy sprawdzaniu włókna żarzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
6F24 Tesla - dziwne wskazania miernika przy sprawdzaniu włókna żarzenia
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 3125...6249 postów
-
- 2500...3124 posty
Re: 6F24 Tesla - dziwne wskazania miernika przy sprawdzaniu włókna żarzenia
Chyba nie do końca, bo jakby włókno żarzenia było spalone to nie było by wyniku w kiloomach.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Zmierzyłem jeszcze dwoma innymi miernikami, pokazują rezystancję około 3 omów, czyli jest tak jak być powinno i 10zł wydane na lampę się nie zmarnowało 
Przepraszam za zamieszanie
Pozdrawiam,
A.

Przepraszam za zamieszanie

Pozdrawiam,
A.
-
- 250...374 postów
To efekt korozji (utlenienia) nóżek lampy. Stąd takie dziwne zachowa nie się testując miernikiem "przejście" żarzenia.
Znany mi efekt pos serii pomiarów ciagłości PE i uziomów, w zasadzie w przypadku aluminum wychodzi że ono prądu nie przewodzi zgodnie z wymaganą normami mtodyką pomiaru przejścia (pra stały 200mA, ze zmianą biegunowości).
Problem korozji wyprowadzeń jest na tyle istotny iz prucensi podzespołów cześto podają maksymalny okres przechowywania w trakcie, którego gwarantują lutowalność elementu do PCB co ciekawsze są to stosunkowo krótkie okresy np zaledwie 10 miesięcy w przypadku gniazd USB SMD>.
Znany mi efekt pos serii pomiarów ciagłości PE i uziomów, w zasadzie w przypadku aluminum wychodzi że ono prądu nie przewodzi zgodnie z wymaganą normami mtodyką pomiaru przejścia (pra stały 200mA, ze zmianą biegunowości).
Problem korozji wyprowadzeń jest na tyle istotny iz prucensi podzespołów cześto podają maksymalny okres przechowywania w trakcie, którego gwarantują lutowalność elementu do PCB co ciekawsze są to stosunkowo krótkie okresy np zaledwie 10 miesięcy w przypadku gniazd USB SMD>.
-
- 3125...6249 postów
Witam
W przypadku lamp kołkowych, bocznostykowych, oktalowych powinno dać radę podłączenie żarzenia szeregowo przez żarówkę o odpowiednio dobranej mocy do transformatora o napięciu wyjściowym 220V. Napięcie to powinno przebić zły styk wywołany korozją drutu do wyprowadzenia lampy.
W przypadku lamp kołkowych, bocznostykowych, oktalowych powinno dać radę podłączenie żarzenia szeregowo przez żarówkę o odpowiednio dobranej mocy do transformatora o napięciu wyjściowym 220V. Napięcie to powinno przebić zły styk wywołany korozją drutu do wyprowadzenia lampy.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Lampa była sprawdzona innym miernikiem i wynik był OK, a także podłączona do zasilacza nastawionego na 6,3V dla pewności.
Tak więc giełdowy zakup okazał się mieć dobrą grzałkę, niestety nie wiem jak z emisją, nie mam możliwości pomiaru.
Pozdrawiam,
A.
Tak więc giełdowy zakup okazał się mieć dobrą grzałkę, niestety nie wiem jak z emisją, nie mam możliwości pomiaru.
Pozdrawiam,
A.