Grający transformator głośnikowy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Grający transformator głośnikowy.
Czym może być spowodowana sytuacja że zamiast głośnika grają sobie uzwojenia transformatora ? lużne uzwojenia to wiadomo , radio sobie grało i nagle przestało, głośnik milczy grają uzwojenia , rezystor katodowy przegrzał się trochę , zwarcie na wtórnym?
Re: Grający transformator głośnikowy.
Czołem.
Gdyby uzwojenie wtórne dostało zwarcia, w głośniku na pewno byłoby coś jeszcze słychać, gdyż mało prawdopodobne jest, by całe uzwojenie, czyli między wyprowadzeniami, dostało nagle pełnego zwarcia. Transformator często było słychać w sytuacji odwrotnej, gdy gdzieś w obwodzie uzwojenia wtórnego lub głośnika pojawiła się przerwa. Głośnik i uzwojenia mają przejście?
Pozdrawiam
Romek
Gdyby uzwojenie wtórne dostało zwarcia, w głośniku na pewno byłoby coś jeszcze słychać, gdyż mało prawdopodobne jest, by całe uzwojenie, czyli między wyprowadzeniami, dostało nagle pełnego zwarcia. Transformator często było słychać w sytuacji odwrotnej, gdy gdzieś w obwodzie uzwojenia wtórnego lub głośnika pojawiła się przerwa. Głośnik i uzwojenia mają przejście?
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Wtórne jest przejście , głośnik ok, było zwarcie i przerwa w gnieździe głośnikowym które naprawiłem , po tym zabiegu głośnik zaczął bardzo cicho grać ze zniekształceniami. Spróbuje zmierzyć wtórne (PP) , jest bardzo trudny dostęp.
Pomierzyłem napięcia na ELL800 porównując ze sprawnym kanałem i na nóżce 1 i 3 brak wymaganego napięcia , patrząc na schemat pomyślałem ze jest przerwa w transformatorze głośnikowym , jednak nie rezystancja pomiędzy nóżką 1-3 w obu kanałach jest taka sama 163om.
Znaczy się,tylko jedna pentoda w bańce ma zasilanie?Natychmiast wyłączyć,bo z drugiej zostanie tylko wspomnienie

Pomierzyłem rezystancje transformatora wzorując się na sprawnym kanale i tak rezystancja pomiędzy nóżkami 3-8 sprawny 600 om ,niesprawny brak pomiędzy 3 a bezpiecznikiem anodowym sprawny jest , niesprawny brak , w pozostałych przypadkach w niesprawnym rezystancja jest. Wychodzi na to ze transformator uwalony lub połączenia.
Có,trzeba transformator wymontować-może da się reanimować.
.I lampę wsprawdzić w sprawnym kanale,przez podstawienie.

Wyjąłem dziada

Ja wiem ? jakiś mało rozbieralno/naprawialny się wydaje ...
Sprawdzona jest ok.
Swoją drogą strasznie mikre te transformatory , kupiłem kiedyś do PP na ELL800 to dużo większe i na blachach permalojowych.
Nie wiem przewijać nie przewijać zakupić nowe .... w radio miejsca sporo ale to dodatkowy wydatek ....
Jeżeli nie widać urwanego wyprowadzenia sekcji transformatora,to duży prześwit pozwoli dowinąć uszkodzone uzwojenie -wystarczy nawet mało dokładnie.Wystarczy teraz,bez rozbierania,nawinąć 10 zwojów i sprawdzić przekładnię uzwojeń dla orientacyjnego określenia uzwojeń. 

Czołem.
Mnie jednak zastanawia ta mnogość usterek, które wystąpiły w tym samym momencie (dla mnie mało prawdopodobne), gdyż wg postów Kolegi radio nagle przestało grać, choć wcześniej grało zupełnie poprawnie...
Trzy usterki w tym samym czasie - wystąpienie zwarcia i jednocześnie przerwy w gnieździe głośnikowym oraz oberwanie się doprowadzenia uzwojenia pierwotnego w transformatora głośnikowym (i wszystko w jednym kanale...)...
Pozdrawiam
Romek
Mnie jednak zastanawia ta mnogość usterek, które wystąpiły w tym samym momencie (dla mnie mało prawdopodobne), gdyż wg postów Kolegi radio nagle przestało grać, choć wcześniej grało zupełnie poprawnie...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Są rzeczy które fizjologom się nie śniły

Wracając do usterkowości ,radio gdy go dostałem posiadało znacznie więcej usterek wykrytych ,nie działający wskaźnik dostrojeni -EM87, nie działający wskaźnik stereo EM87 ,nie działające żadne zakresy .Wszystko to sam naprawiłem

Złożyłem wszystko do kupy , transformatory głośnikowe mają takie same rezystancje napięcia w podstawkach ELL800 dla obu kanałów takie same .Problem jednak nie zniknął , transformator gra jak grał natomiast głośnik nie